TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

En stjerne i svøb

af | Nyheder

Med foreløbig syv sejre på stribe fortsætter Harald Derm sin march mod årgangstoppen.

Harald Derm. Foto: Burt Seeger

Der er blevet længere mellem de ”rigtige” sejrsheste i dansk travsport – dertil er konkurrencen alt for hård – men 4-årige Harald Derm har nu ikke sine evner fra fremmede.

Hans mor, Papaya Derm, vandt syv løb i 32 starter og hans mormor, Diva Derm, vandt 13 løb i 38 starter, heriblandt både Dansk Hoppe Derby, Jydsk 4-årings Hoppe Grand Prix og Grand Circle 4-års Hoppechampionat.

Går vi en generation længere tilbage støder man på O M P, der i Arvid Olsens regi også vandt mange løb og blev kåret som Årets Hest på Skovbo, mens hendes mor, Florence Bogø, huskes for en fin karriere for jockey Per M. Olsen med bl.a. 14 sejre som 4-års (1983).

-Det er jo altid dejligt når det går godt, men jeg ved samtidig, hvor hurtigt det kan holde op igen. Måske var sejren på Halmstad hans sidste, indleder Harald Derms opdrætter og ejer, Jens Poulsen.

-Jeg købte i sin tid både O M P og Olivia S (mor til bl.a. Nelson Derm, 1.13,7a-1.335.000 kr) af Jens Johan Ingwersen, da han stoppede som hesteejer, så Harald Derm er tredje generation på stutteriet.

-En af Harald Derms store forcer er, at han er villig til at løbe væddeløb, og så er han rigtig god til at accelerere, men hvor god han er, ved vi først når han kommer til at møde de bedste i årgangen. Jeg går ud fra at han starter i 4-årsprøverne i Århus den 9. juni og så finder vi samtidig ud af, hvordan han tager de lidt længere distancer.

1.06,7/250 meter
Harald Derms seneste sejr blev taget på Halmstad sidste mandag i tiden 1.14,0a/1640 meter, men det var tæt på at gå galt i midten af første sving, hvor Noras Bean-sønnen pludselig tog et par galoptrin. Ken Ecce fik dog hurtigt sin hest i trav igen, og Harald Derm fortsatte frem mod spidsen. Herefter var løbet reelt afgjort.

-Ken Ecce har fået syet nogle specielle baggamacher til Harald Derm, fordi han løber og slår sig helt oppe over hasen, hvilket var årsagen til at han faldt ud af stilen i fjor, selvom han dog holdt sig i trav i stort set alle løb, siger Jens Poulsen.

-Der er blevet sat et ekstra stykke på, der hænger løst foroven, så det ser ud som om baggamacherne er gået i stykker, men det fungerer faktisk.

-De var nede og køre 1.06,7 de første 250 meter på Halmstad, så Harald Derm kan virkelig flytte hovene. Den mellemste kilometer gik vel i 21-tempo, men da de gik ind på opløbet kom der igen fart på og jeg så på Tv-skærmen, at de kørte 1.09 de første 250 meter ind på opløbet.

-Harald Derm er meldt i alle årgangsløb som 4-års og det er klart, at vi drømmer om at få ham med i Derbyet, men han skal kun med, hvis han har chancer for at få en præmie med hjem, så vi må se hvordan det går i de kommende starter.

Jens Poulsen (nr. to f.v.) med Asta Derm efter en sejr på Lunden. Foto: Kim Gudmand

Tæt på at opgive
Harald Derm blev kørt til hos Ken Ecce som halvandenårs, men i slutningen af året besluttede man sig for at få hesten røntgenfotograferet på Højgård Hestehospital og så tog ”begivenhederne” pludselig fart.

-Det viste sig, at Harald Derm havde mus i tre ben, som han blev opereret for, og bagefter fik jeg ham hjem, siger Jens.

-I starten skulle jeg trække med ham 2 x 10 minutter om dagen, og det var lidt af en udfordring med en knapt 2-årig hingst, der var fuld af krudt.

-Tiden blev så langsomt øget over de næste seks uger, så jeg til sidst gik med ham to gange en halv time om dagen, inden Harald Derm atter gik tilbage i træning hos Ken Ecce, hvor han har været siden.

-Der er nok mange, som ikke ville ha’ brugt så mange penge og så meget tid på en hest med sådan nogle skavanker, men han er trods alt født og opvokset her, og man knytter sig jo til sine dyr. Desuden har Ken hele tiden sagt, at Harald godt kunne gå hen og blive en rigtig god hest, så der skal lyde en stor ros til Ken og hans personale for det arbejde, de har lavet med Harald Derm.

58 år som opdrætter
77-årige Jens Poulsen er først og fremmest kendt som manden bag Derm-hestene. Derm er inspireret af hans profession som speciallæge i dermatologi (hud- og kønssygdomme) med Diva Derm (f. 1996) som den første i rækken, men Jens Poulsen startede faktisk som opdrætter allerede i 1965!

-Jeg købte min første hest, Eva Queen (Ocean-Dalila), for mine konformationspenge og hun blev en rimelig god hest. Hun vandt syv løb som 4-års, men var desværre ikke meldt i Derbyet. Til gengæld vandt hun Derby Trøstløb for Leif Nielsen trods 40 meters tillæg, så det var en fin start som hesteejer, siger Jens.

-Eva Queen vandt også de to næste starter; først et klasseløb og siden hen Clara Greenlanderløb, men det blev desværre det sidste løb hun startede i, idet hun brækkede kodesenebenet.

-Jeg valgte derfor at sende hende i avlen og hun blev i 1965 mor hoppen Little Queen (Rodney Ranger), der altså blev mit første opdræt.

Betula Derm – som i dag er følhoppe på Jens Poulsens stutteri – vinder for Ken Ecce. Foto Burt Seeger

Mesterskabsvinder
Jens Poulsen startede som TU-kusk og vandt to løb, inden han i 1965 indløste amatørlicens på Lunden. I 1967 vandt han den første udgave af NFT’s 3-årsmesterskab med Kornet Orbit.

-Kornet Orbit tilhørte første årgang efter Newport Orbit og var en virkelig god hest, som jeg købte allerede som 1½-års, fortæller Jens.

-Leif Nielsen tilkørte Kornet Orbit. Da jeg kom med hesten sagde Leif: ”Nu skal vise dig, hvordan en hest skal se ud” – og så trak han en billdskøn, ét år ældre Joe’s Pride-hingst frem og sagde: ”Men sådan én er jo også dyr”. Poul Guttermann havde efter sigende givet 30.000 kroner for den, mens jeg havde byttet mig til Kornet Orbit for en handicapper + 500 kroner frit leveret.

-Min fedeste sejr var, da jeg to år senere midt i opløbet kunne sige til Poul Guttermann: ”Hvor er det en usædvanelig smuk hest du har” – og så gå i mål som vinder med Kornet Orbit efter at have givet ham 20 meter forud!

-Viggo Andersen fik Kornet Orbit i træning og kørte den to gange med en enkelt sejr til følge. Ellers kørte jeg ham selv i samtlige løb.

-Jeg blev dog nødt til at sælge Kornet Orbit af økonomiske grunde da den var fem år. Senere samme år blev han nummer to bag Derbyvinderen Karina Axworthy i Dansk Mesterskab for 5-åringer på Amager.

-I forbindelse med min uddannelse var jeg i udlandet i nogle år og var derfor stort set væk fra travsporten, men vendte tilbage i 1981, hvor jeg startede min praksis. I starten var jeg med i en anpartsstald hos Viggo Andersen på NFT, men det var nu ikke den store succes.

Tre følhopper
Jens Poulsen har pt. tre følhopper på stutteriet i Lystrup nord for Ringsted:

Asta Derm (Lindy Lane-Diva Derm) fik i fjor sit første føl, Luna Derm (hp. e. Nuncio). Hun er ikke i fol i år og skal ikke bedækkes.

Betula Derm (S J’s Photo-Papaya Derm). Storesøster til Harald Derm. Hun fik den 12. april sit første føl, hingsten Morningstar Derm efter Nuncio. Betula Derm skal ikke bedækkes i år.

Betula Derm med hingstføllet Morningstar Derm. Foto: Privat

Papaya Derm (Kadabra-Diva Derm). Mor til Harald Derm og Betula Derm. I fol v/Dominion Beach med termin i juni måned.

-Jeg opdrætter kun til eget brug og derfor bliver to af hopperne ikke bedækket i år. Jeg havde i sin tid Papaya Derm med på Derbyauktionen, men blev budt 70.000 kroner og bedækningen alene kostede $ 15.000 + moms, så det havde været en underskudsforretning hvis jeg havde valgt at sælge hende, siger Jens, som har plads til i alt seks heste på sin ejendom.