Hvis DTC og dets generalsekretær Klaus Storm troede, at blæsten omkring hemmeligholdelsen af forliget med den franske træner Franck Leblanc i dopingsagen fra Copenhagen Cup 2014, havde lagt sig, så må de tro om. For det kommer til at blæse med orkanstyrke!
I tirsdagens udgave af Travronden behandles Caballion-sagen på ikke blot Leder-plads, men også i en artikel inde i bladet.
Under overskriften: Der er ugler i mosen skriver bladets redaktør Ola Lernå om dopingsagen.
Han indleder således:
For de fleste bygger tilliden til travsporten på fair afviklede løb, et højt krav om dyrevelfærd samt åbenhed. Derfor er beslutningen i Danmark om at forsøge at mørklægge ”Caballion-gate” en skandale. Jeg skriver forsøger. For at det skulle holde i længden anser jeg for usandsynligt.
Og at sagen nok skal komme frem i lyset, vil den svenske advokat Staffan Uvabeck sørge for.
Han er hyret af Caballions svenske ejere, og i et helsides interview i samme udgave af Travronden stiller advokaten et stort spørgsmålstegn ved proceduren omkring dopingprøven.
I første omgang blev en urinprøve taget fra Caballion efter sejren i Copenhagen Cup 2014 analyseret og fundet negativ, og førstepræmien på 750.000 kroner blev herefter udbetalt.
To måneder senere meddeles det, at man nu har analyseret en blodprøve fra Caballion fra Copenhagen Cup-dagen, og den er positiv – indeholder bl.a. Tildren.
Herefter diskvalificeret Caballion og hestens træner Franck Leblanc idømmes rekordbøden på cirka 450.000 kroner.
Orali med Jeppe Juel tilkendes førstepladsen i Copenhagen Cup 2014, og pengepræmien på 750.000 kroner udbetales – endnu en gang.
Nu forsøger DTC at få førstepræmien på 750.000 kroner tilbage fra den svenske ejer af Caballion – men der er lagt op til, at det bliver en hård kamp, ifølge Staffan Uvabeck.
-Når kravet kommer, vil vi taget det til en civil domstol i Danmark, siger Staffan Uvabeck til Travronden, og fortsætter: -Udover hele håndteringen af sagen er der også nogle principielle spørgsmål, der skal efterprøves. For eksempel om det at efteranalysere en dopingprøve efter den rutinemæssige dopingprøve er meldt negativ. Retsstillingen i dette forhold er uklar, og inden for human-idrætten har lignende sager haft forskelligt udfald.
Så Caballion-gate – som svenskerne har døbt dopingsagen – er langt fra slut, og forsøget på at lægge låg på indholdet af et forlig med den franske træner, har kun fået sagen til at få et større omfang.
Rent bortset fra det meget uheldige signal, der sendes ved at man tilsyneladende kan forhandle sig frem til et forlig i en dopingsag.
Det sender et meget forkert og uheldigt signal til omverdenen.
Det havde været bedre, at Løbsdomstolen havde erkendt, at den bøde DTC administrativt havde givet Leblanc var for stor, og at man derfor nedsatte beløbet til ??? Euro.