TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Det er også travsporten

af | Nyheder

Fra Grennessminde til Charlottenlund Travbane

af  Pernille Garde Abildgaard

Michael-m-hest

Foto Peter Sørensen

Hvad der begyndte som 14 dages praktik er nu blevet til otte år som hestepasser og hestetræner for 30-årige tidligere Grennessminde-elev, Mikael Alling . I 2012 blev Mikael endda kåret som ”Årets staldmand” – og det på trods af, at han er førtidspensionist og ung med særlige behov.

Mikaels arbejdsgiver, travtræner Kenneth Nielsen, har 25 heste i sin stald som han og hans folk passer og træner. Hestene er ejet af andre, men det er Kenneth, der kører løb med dem – ca. 200 løb om året bliver det til. Sidste år blev det til over 1 mio. i præmiepenge til hestenes ejere. Det er her, at Mikael går på arbejde hver dag.

”Jeg er meget glad for at være her. Jeg har mine egne heste, som jeg passer og træner. Jeg muger også ud, lukker dem ind og ud af folden og gør dem klar til andres træning”, fortæller Mikael og bliver til et stort smil, når han taler om hestene i stalden.

Travtræner Kenneth Nielsen har gennem tiderne hjulpet flere unge med særlige behov. Men særligt én fyr har holdt ved. På 8. år er den tidligere Grennessminde-elev, Mikael, ansat i stalden, hvor han nu også selv træner hestene. Det begyndte med 14 dages praktik – og al begyndelse er svær, fortæller Kenneth Nielsen:

”Jeg må indrømme, at det var lidt op ad bakke i begyndelsen med Mikael. Han var i dårlig form, havde dårlig ryg og havde svært ved at komme op om morgenen. Men stille og roligt lærte vi hinanden at kende. Alle unge skal have en chance – og det fik Mikael også. Jeg kunne jo se, at han kunne noget særligt med hestene”, siger Kenneth og fortsætter:

”Og nu er Mikael jo nærmest blevet en rollemodel for sin kammerater. Mange af dem har det stadig svært, men Mikael er kommet videre og lært at tage ansvar. Mange kommer her i stalden fordi de gerne vil vinde løb og have hæderen,” siger Kenneth og peger op mod de mange billeder med præmieheste og laurbærkranse: ”Men sådan er det ikke med Mikael – han er her på grund af arbejdet med hestene”, siger Kenneth.

Foto Peter Sørensen

Foto Peter Sørensen

Og det er netop Mikaels særlige evner i forhold til hestene, der springer i øjnene, når man mødes med ham en råkold dag i februar.

”Da jeg var yngre gik jeg til handicap-ridning og kan godt lide heste. Jeg er god til at få dem til at slappe af. Også de grove af dem, som måske lige skal lære at vænne sig til mennesker. Selvom hestene er ret vilde, så går jeg bare og snakker med dem – og efterhånden lærer de mig at kende og kan slappe mere af”, fortæller Mikael, der aldrig er bange for de store dyr selvom de flere gange har væltet ham. Det var dog mest i starten. Nu sker det sjældent, for Mikael har godt styr på hestene – både når han sidder i sulkyen (vognen bag hesten) og når han passer dem.

Mikael er ansat i stalden 25 timer om ugen. Han får udbetalt løn ved siden af sin førtidspension og får feriepenge. Siden Mikael kom til stalden har han ifølge Kenneth gennemgået en enorm udvikling.

”Jeg indstillede Mikael til ”Årets Staldmand” under årets Heste Galla i 2012, fordi han netop havde gennemgået en enorm udvikling i de år, han har været her. Fra institution og handicap til egen lejlighed og job. Det var juryen enig i – og han fik fuld fortjent prisen. Mikael er meget loyal overfor stalden her. Vi har det sjovt sammen – og det er faktisk noget af de vigtigste. Man skal tjene min tillid og opmærksomhed – og det har Mikael gjort for længst”, siger Kenneth Nielsen.

Ifølge Kenneth holder alle – både kunder, ejere og andre – der kommer i stalden, meget af Mikael.

”Mikael er et godt menneske hele vejen igennem, der står op for sine venner og kollegaer og stalden i tykt og tyndt. Nogen raket bliver han aldrig, men i et godt og mangfoldigt team, hvor der arbejdes med dyr, er hans ro kun et positivt element”, siger Kenneth.

Men er der da slet ikke noget, som Mikael ikke er god til i stalden

Michael Aling og træner Kenneth Nielsen. Foto Peter Sørensen

Michael Alling og træner Kenneth Nielsen. Foto Peter Sørensen

”Jo, han er meget dårlig til at skulle sige farvel til de heste, som han har passet. Dét har han godt nok svært ved. Nogle gange skal hestene jo videre, men Mikael følger med på nettet, hvordan de har det. Hans første hest, Cash, bor nu i Norge. Og Mikael har en stående invitation til at komme og besøge den. Men indtil videre skriver han bare lidt sammen med den nye ejer”, fortæller Kenneth, mens Mikael smiler i baggrunden.

Snakken er ved at være slut – og Mikael skal ud og træne hestene. Og på en kold februar-dag kan man godt omme til at savne foråret:

”Jeg elsker, når det bliver forår og der igen skal slås græs. Så kan man sidde der på traktoren og give den gas. Jeg elsker altså at slå græs,” griner Mikael og trækker hesten ud af stalden.

Om Grennessminde:

Grennessminde er et bo- og uddannelsessted for unge med særlige behov mellem 16 og 30 år. Nogle af de unge har en diagnose (f.eks ADHD el. autisme), mens andre har haft en svært start på livet, og derfor aldrig har fundet sig til rette i det almindelige skolesystem. Stedet er kendetegnet ved et tæt samarbejde med erhvervslivet. På Grennessminde tror man nemlig på, at adgang til arbejdsmarkedet er vigtigt for de unges fortsatte udvikling og trivsel. Arbejdspladser hvor man både kan tage hensyn til de unges særlige behov – samt stille krav, så de unge lærer at tage ansvar for sig selv og andre. Der er nuværende og tidligere Grennessminde-elever ansat på så forskellige arbejdspladser som f.eks. Bauhaus, Parken, Undervisningsministeriet og på stribevis af mindre håndværksvirksomheder. Læs evt. mere på www.gminde.dk.