På søndag køres Taroks Mindeløb på Charlottenlund Travbane. Tiden med legendariske Tarok er blevet beskrevet i flere bøger, på Tv og sågar en spillefilm. En af Tarok-bøgerne har Aiko Sho Nielsen skrevet og den udkom i 2013.  Den har trav- og galopentusiasten Søren Pedersen læst og giver her sin anmeldelse af bogen

Tarok er grunden jeg blev interesseret i heste og væddeløb, og det gælder både trav og galop. Det første væddeløb jeg kan huske, at have set var Dansk Travderby 1975, hvor familien Laursen og Stald Kimas Surveyor var spillet til storfavorit.
Men i dagene op til derbyet var Surveyor halvsløj, og trods en heroisk indsats blev det blot til en 4-plads.
Året efter kom Stald Kimas guldfugl Tarok til derbyet som endnu større favorit, og denne gang måtte det ikke gå galt.
Trods et uheldigt startspor 8 skød Tarok og Jørn Laursen hurtigt til spids, og der blev han til en knusende sikker sejr, og klapsalver der vel aldrig har været større på Charlottenlund. Man fornemmede Tarok kunne vinde derbyet med en tribunelængde hvis det var nødvendigt.
Jeg har læst andre bøger om Tarok og set filmen, men ingen kan som Aiko Sho Nielsen i denne bog, beskrive karrieren og livet omkring Tarok.
Aiko Sho Nielsen har tilbragt mange timer med familien Laursen, og personerne omkring Tarok, som f.x. dyrlægen og staldpigen. På saxo.dk kan man altid finde eksemplarer til salg, og her har bogen en bedømmelse på 4.8 ud af 5.
Bogen kommer tæt ind under hele Taroks karriere, men også om hverdagen på Hagenshøj, hvor Tarok havde udsigt ud over Limfjorden.
En intelligent hest, der sagtens kunne stå stille med 50 skolebørn omkring.
En hest, der elskede at gå op i vognen, fordi han vidste, det var væddeløb der ventede, men ikke hvor eller hvor langt.
Lige så fornærmet var han også når andre af staldens heste skulle afsted, og han måtte blive hjemme. Tarok var staldens konge, ingen tvivl om det.
Det er også historien om, at Tarok fik storebæltsfærgen udsat, efter forsinkelse på Lunden. Han blev klappet ombord, da alle vidste hvem deres medpassager var.
Historien om, hvordan trafikken brød sammen omkring Billund i alle retninger til et almindelig løb med Tarok.
Historien om dannebrog på fire ben, som dengang var mere populær end både fodbold og håndboldlandsholdet.
Bogen kommer også ind under tragedierne i familien Laursen.
Da en af fire sønner døde tragisk af kræft alt for tidligt.
Måske er Taroks tidlige død med til at gøre ham den store legende han altid vil være. Det sidste kapitel i bogen fik jeg næsten tårer i øjnene, selv om jeg selvfølgelig kendte slutningen. En tarmsygdom, hvor man med behandling i dag har 80% chance for overlevelse, men på denne tid var chancerne omvendt, og Tarok døde den 30. januar 1981.
Karl Laursen måtte konstatere, at en nyopført staldbygning med 16 bokse beregnet til følhopper til Tarok, nu var overflødig.
Bogen er lige så meget også et portræt af Karl Laursen og Stald Kima.
Karl Laursen måske den største amatør og opdrætter i dansk travsports historie.
Efter Tarok fulgte Derbyvindere som Vixi Bird, Duvil og Macon. Macon hvis karriere næsten kan måles med Tarok, og hvis mor Boco var helsøster til Tarok.
Aiko Sho Nielsen’s fortælling er gribende og med en indlevelse, så det er umuligt at lægge den fra sig.
Køb den, læs den eller genlæs den.
Bogen kan bl.a. købes på Saxo.dk – klik her
Anmeldelse Skrevet af Søren Pedersen