TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Anne møder – Stig Holst Hartwig

af | 2. apr 2025 | Nyheder

Dansk Hestevæddeløb har nyligt fået ny formand, Stig Holst Hartwig og ham mødte Anne Dodensig en dag på Jydsk Væddeløbsbane

Traktoren triller langsomt forbi med en vinkende mand inde i traktoren.

Det er Thomas Bonde, tidligere travtræner og nuværende banemand, som er kendt for altid at have en sjov historie på lager.

Han vil selvfølgelig vide, hvorfor jeg går rundt på væddeløbsbanen i Århus, så jeg stiller mig pænt ved siden af traktoren og venter på, at han kravler ned.

Jeg forklarer, at jeg skal snakke med den nye formand for Dansk Hestevæddeløb. 

– Nå ja, de siger, at han har meldt sig frivilligt, men om det passer, det ved jeg ikke, kommenterer Thomas Bonde. 

Han hedder Stig Holst Hartwig, den nye formand for Dansk Hestevæddeløb, og det navn klinger ikke kendt i hestesporten.

Derfor er jeg lidt i tvivl, da jeg får øje på en velklædt mand foran døren ind til Møllens Køkken på tilskuerpladserne, men det kan jo næsten kun være ham, så jeg skynder mig at hilse.

Han giver et regulært håndtryk og præsenterer sig som Stig. 

Stig Holst Hartwig

Vel sat i en sofa læner Stig Holst Hartwig sig tilbage og er klar til at svare for sig.

Jeg forklarer, at vi har haft virkelig mange formænd de seneste år, og de fleste har været meget synlige i sporten, inden de blev valgt, så det er lidt uvant at møde en person, som ikke er bekendt i forvejen.
Han smiler og siger, at han ikke har ambitioner om at bidrage med sin viden om trav og galop, men han har til gengæld masser af erfaring med at nå frem til gode beslutninger, der gavner og skaber fællesskabet. 

Stig Holst Hartwig, som er 63 år, var indtil årsskiftet administrerende direktør i BDO, en revisions-og rådgivningsvirksomhed, og har været aktiv i erhvervslivet i mange år, så han er vant til at snakke i de professionelle sætninger, som chefer altid bruger, når de er på arbejde, men han smiler imødekommende da jeg forklarer, at det her interview kommer til at handle mere om hans person end om hans nye rolle som formand, fordi det er svært at hænge ham op på hestesportens udfordringer på forhånd. 

Og så vil jeg da også gerne vide, om han virkelig har meldt sig frivilligt? 

Hvordan er du endt som formand for Dansk Hestevæddeløb ?

Det var en tidligere kollega med børn, der har hest, som gav et tip om, at de manglede en formand i DH, og det lød interessant. Jeg er et sted i livet, hvor jeg søger det, der kan give mig energi og sjove oplevelser, og hvor jeg kan bibringe med min erfaring med at arbejde i komplekse organisationer.

Og så skal man jo være lavet af en sten for ikke at blive påvirket af den passion, og den kultur og den atmosfære, som væddeløbssporten emmer af. Det skaber jo en oplevelse, også for folk, der ikke er hesteeksperter

Hvad er din største oplevelse med hestesport?

Jeg har været her på JVB i min barndom med mine bedsteforældre, det ved jeg, men jeg kan ikke huske nogle enkeltstående oplevelser der. He, der var en kammerat, der sagde, at min indsigt i hestesporten, det var vist begrænset til, at jeg har spillet Derby, da jeg var barn. Og det er rigtigt, jeg kan huske, at den bedste hest hed Rigel. Ellers har jeg siddet på en bjerghest en hel dag i Toscana til noget teambuilding, og fået mig en øm bagdel, men vi har familie i Polen med 20-30 heste, så der har jeg prøvet lidt ridning. 

Hvornår har du sidst vundet i spil?

Det gjorde jeg faktisk her til formiddag. Jeg har jo fået mere tid, så jeg mødtes med en kammerat, hvor vi var inde og spille pool. Og jeg vandt. 

Hvilke tre ting drømmer du om at forbedre/forandre i hestesporten?

Der er een ting, der er helt centralt. Vi skal have en bedre økonomi. Det er forudsætningen for det hele, men flere tilskuere og mere spil kan skabe en positiv cirkel, så vi også får fat i bredden, nye mennesker, især unge mennesker, hvor jeg ser kombinationen af dyr, natur og velfærd som noget, der kan skabe et større underlag for sporten. 

Hvordan slapper du bedst af?

Det er nogle pudsige spørgsmål. Slapper bedst af? Det kommer til at lyde dumt, men altså, jeg har lagt de timer, jeg skal på arbejdsmarkedet, så den frihed, jeg har fået, når jeg har sagt farvel til fuldtidsarbejdet, har givet mig tid til at træne. Jeg har ikke været i bedre form de sidste 30 år, end jeg er nu. Jeg træner i motionscenter, og det giver meget energi. Og så har vi i tidens løb købt et par dødsboer, hvor alt det, der skulle ordnes, altid har fået lov at vente, men nu har jeg tid, og det er virkelig fedt at bruge hænderne, mens ens hoved hele tiden går og pusler med tanker om, hvad man nu kan gøre med de udfordringer, der er i for eksempel Dansk Hestevæddeløb. Det er en slags motto at altid at være bedre i morgen, end vi var i går, og det er sådan noget, der giver mig meget energi. 

Hvad er dit bedste karaktertræk?

Hvis du spørger min gamle arbejdsplads BDO, så vil det være min relativt ukuelige tro på, at ting kan lade sig gøre. Jeg har en positiv tilgang til min nye rolle som formand. Og ja, ukuelig er et ord, der beskriver mig godt.

Hvad er dit værste karaktertræk?

Ja, det er så nok at tøjle sin utålmodighed. Det er jo ikke mig, der er direktør, og det skal man lige vænne sig til, når man er vant til at påvirke tingene mere direkte. At man skal vente på beslutninger. 

Hvilken samtale står klarest for dig? 

Det ved jeg faktisk ikke, om jeg vil have med, men når du nu spørger, så dukker der samtaler op. Min mor døde af kræft for nogle år siden, og de sidste dage fik vi snakket om mange ting. Gode samtaler. Også hvor vi grinede. Så bagefter har det ikke været en sørgelig tid at tænke tilbage på, fordi vi havde de her virkelig gode samtaler. 

Hvad giver dig den stærkeste følelse af mening i dit liv ? 

Det er jo helt grundlæggende, at ens nærmeste familie fungerer. At der er kærlighed og glæde ved at vokse sammen med ungerne. Jeg har været sammen med fruen i plus 40 år nu, og jeg ser frem til de næste 40 år. Vi har tre sønner, og det er jo livets ballast, at man altid har familien. Også selvom den er spredt geografisk. Vores to børnebørn bor i Warszawa. Det tager cirka 12 timer i bil, og vi skal ned og besøge dem i Polen i påsken, det glæder jeg mig til. 

Hvilken konkret ting kunne du aldrig drømme om at skille dig af med? 

Stig kløer sig lidt i håret…og så kommer svaret: Jeg er ikke særlig materielt orienteret. Måske mit hus, fordi jeg har skruet stort set alt i det, men det skal sælges engang, så…nej, jeg har ikke nogle ting, jeg ikke vil af med.

Hvad siger din kritiske stemme i hovedet til dig? 

Livet er godt. Jeg har sjældent været udsat for negative tanker, og har altid en tro på, at vi kan komme videre. 

Hvem vil du helst drikke en kold øl på et værtshus sammen med? 

Det skulle være nogle af mine nærmeste kammerater. Der er ikke nogen særlig person, jeg gerne vil møde. Jo, så skulle det måske være Alex Ferguson (legendarisk  83-årig manager for Stigs hjerteklub Manchester United) det kunne være sjovt nok, han lever endnu. 

Hvem skylder du en undskyldning? 

Det skulle jo være mærkeligt, hvis jeg ikke på et eller andet tidspunkt har været lidt for hurtig i en bemærkning, det sker jo i store organisationer, men jeg prøver at være ordentlig og har altid været meget bevidst om at gå efter bolden. 

Hvad er det bedste råd du har fået? 

Jeg sidder jo her som ny formand, fordi jeg har en klar overbevisning om, at det ikke er sundt at gå fra 100 til nul arbejdsmæssigt. Og det er et godt råd, at man ikke bare skal stoppe med at arbejde fra den ene dag til den anden men sørge for en skrå kurve mellem 100 og nul, så du giver dig tid til omstillingen til seniorliv.

Hvad er din yndlingsfugl?

Fugl? Jeg har ikke noget forhold til fugle. Der er fugle i haven. Vi hænger mad op til dem. Det nyder jeg, de giver liv, men om det er solsorte eller hvad det er, det har jeg ikke styr på. 

Hvem er dine helte i det virkelige liv? 

Helte er et stort ord, og jeg synes ikke, at jeg har mødt de og de helte, men jeg har da mødt mange inspirerende mennesker gennem mit arbejde. Jo, nu får jeg lige tanken om en helt. Min gymnasielærer i samfundsfag, det var ham, der fik mig til at læse statskundskab på universitetet. Han var inspirerende, og han troede på mig. Begge mine forældre gik ud af 7. Klasse, og ingen af mine søskende gik på universitetet, så jeg kommer fra et helt uakademisk hjem.
Jeg kom på gymnasiet i Risskov, fordi jeg gerne ville følges med nogle kammerater. Og ja, jeg er 4. Generation i Risskov, og vi bor 500 meter væk fra mit barndomshjem.
Tænk hvor heldig man har lov at være at have sådan en hjemstavn, der har strand og skov og er lige ved siden af Århus.  

Hvad sætter du størst pris på hos dine venner?

Jeg har kendt de fleste af mine venner siden folkeskolen, så det er mange fælles oplevelser og erfaringer, der binder os sammen med helt specielle bånd, som man ikke bare lige får med folk, man møder senere i livet. Det giver virkelig rødder, og er endnu en fordel ved at komme fra Risskov. 

Hvilke fejl har du lettest ved at tilgive?

Når man går efter bolden og gør tingene i den bedste mening, så er fejl helt okay. 

Hvordan vil du gerne dø?

Så jeg ikke er en belastning for min familie. For til den tid handler det ikke mig. Har du læst den bog af Niels Overgaard? „Det hele handler ikke om dig‟. Jeg har hørt den tre gange som lydbog, og givet den som gave mange gange. 

Og ja, jeg har også læst „Det hele handler ikke om dig‟, som er bygget op om de græske stoikere, der filosoferede om livet for et par tusind år siden, men hvis skrifter stadig føles dagsaktuelle. Forfatteren har udledt fem principper som en slags selvhjælp til moderne livsduelighed:

Fokuser på det, du kan kontrollere.

Succes er at gøre det rigtige.

Selvdisciplin gør dig fri.

Døden er din ven. (Forstået sådan at livet netop er værd at leve, fordi vi skal dø.) 

Det hele handler ikke om dig. 

Stig Holst Hartwig puster ud, da jeg siger, at det var dagens sidste spørgsmål.

Han er lidt forundret over de ting, jeg har spurgt om, men han kan godt se min pointe med, at jeg gerne vil prikke lidt i, om det nu er et ordentligt menneske, som skal tage vare på vores væddeløbssport. 

Vi giver hånd.

Jeg er godt tilfreds.

En ukuelig erhvervserfaren optimist med selvværd, rødder og energi.

Som er bevidst om, at det hele ikke handler om ham.

Og som endda har meldt sig frivilligt som formand for Dansk Hestevæddeløb.