Gennem det seneste år har fremtiden for dansk hestevæddeløb været et gennemgående tema både inden for sportens egne rækker, men også i forhold til det politiske niveau på Christiansborg.
Baggrunden har været en ændret fordeling af overskuddet fra Danske Spil – tidligere kaldet tipsmidlerne, og som efter spil på hestes overgang til Danske Spil er hele væddeløbssportens økonomiske fundament. Tilskuddet til hestesporten er varslet beskåret med op mod 30 % over en kort årrække, og konsekvenserne heraf vil bl.a. være lukning af flere væddeløbsbaner allerede fra årsskiftet.
I den forgange uge har de politiske vinde blæst i retning af, at en endelig beslutning omkring en alternativ løsning for hestesportens fremtidsmuligheder var sat på dagsordenen ved regeringsmøder i disse dage. Der er dog endnu ikke kommet meldinger ud fra Venstres top.
Det ærgrer Nick Elsass, der som formand for Dansk Galop og bestyrelsesmedlem i Hestesportens Finansieringsfond (HFF) gennem en årrække har siddet med ved forhandlingsbordet på vegne af sin sport.
”Sportens organisationer har i flere måneder arbejdet tæt sammen med de involverede ministeriers embedsmænd, således at det samlede beslutningsgrundlag helt sikkert er tilgængeligt. Og på alle parametre kan vi dokumentere, at hestesportens vil være overskudsgivende for både sport og statskasse, såfremt vi som ønsket kan etablere et spilleselskab med vores nordiske broderlande, Norge og Sverige,” forklarer Nick Elsass.
Nytåret indvarsler ny virkelighed
Mødeaktiviteten for hestesportens egne tillidsvalgte har været stor, og sporten har hver gang stillet op i bestræbelserne på at skabe betingelserne for sportens overlevelse.
”Vi er bl.a. blevet kontaktet af Danske Spil med henblik på et møde. Vi kommer gerne og med alle relevante deltagere fra vore egne rækker, men vi er i en situation, hvor vi nu venter på et klart politisk udspil.”
”Vores økonomi beskæres kraftigt pr. 1. januar, hvor en ny virkelighed reelt indledes. Og uden en løsning inden da, er vi nødt til at føre HFF’s beslutninger ud i livet, og hvori driftstilskuddet til flere væddeløbsbaner falder bort. Det handler således ikke blot om sportens fremtid, men også en række medarbejdere og med konsekvenser for den fødekæde af andre relaterede erhverv og persongrupper, der bliver berørt af eks. banelukninger.”
”Derfor har sporten brug for en politisk udmelding for at komme videre. Det skylder vi vores mange aktive, og det skylder vi også vores samarbejdspartnere i Norge og Sverige,” slutter Nick Elsass.