TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

 Hvordan tjener væddeløbshestenes ejere penge?

af | 25. okt 2024 | Nyheder

I Storbritannien, hvor hestevæddeløb er enormt populært, er der mellem 8.000 og 14.000 ejere af væddeløbsheste. I Danmark er tallet uden tvivl lavere, men de er der stadig, og disse mennesker spiller en af ​​de mest afgørende roller i at skabe de spændende oplevelser, vi elsker ved hestevæddeløb.

Mange fans eller væddere er måske ikke engang klar over de udfordringer bag kulisserne, som væddeløbshesteejere står over for.

For den gennemsnitlige fan kan hestevæddeløb virke vildledende simpelt i teori og praksis.

Når alt kommer til alt, kan nogen placere et af de aktuelle freebets i dag i Danmark  på et løb og så bare læne sig tilbage og nyde forestillingen.

Hestene ræser, og spændingen er til at tage og føle på!

Men bag al den spænding ligger nerverne hos væddeløbshesteejere, som ofte er langt mere investerede i at se deres hest vinde, end spillerne er.

I sidste ende afhænger deres indkomst af det.

Men hvad påvirker ellers indtjeningen for disse vigtige personer i sporten?

Udbetalinger fra præmiepuljen

Hver gang et hestevæddeløb løber af stablen, er der en præmiepulje.

Denne præmiepulje er hvad der udbetaler “lønnen” til trænere, jockeys og ejerne af hestene – dog er fordelingen ofte overladt til de enkelte parter, og aftales internt mellem trænere, jockeys og ejere. Derfor omtaler man det ofte som, at puljen deles mellem “hestene”.

En stor del af overskuddet fra de bets der bliver lavet, går til denne præmiepulje.

Derudover kan der være forskellige sponsorater, ligesom der også kan være indtægter fra rettigheder til at sende hestevæddeløbene.

Man ser ofte bookmakere med dansk licens både live-streame og sponsorere løb, hvilket på denne måde er med til at smide lidt ekstra i præmiepuljen. Det er dog værd at bemærke at disse præmiepuljer typisk ikke er så store – måske omkring 100.000 kr. for de større turneringer. Sponsorater kan også komme i form af tjenester, udstyr og lignende – hvilket ofte ses på mindre løb.

Selvom en præmiesum på 100.000 kr. måske lyder af meget, skal man huske på at dette skal deles mellem alle hestene – hvor det oftest er top-3 der får langt størstedelen. Og herefter skal der betales for jockey, træner – og selvfølgelig selve hesten. Det er meget sjældent at dette overordnet set er en positiv forretning.

Avl

Avl er én af de måder hvorpå langt de fleste ejere tjener deres penge. De bedste heste bliver ofte eftertragtede avlsdyr, men det er vigtigt at slå fast, at det igen er toppen af feltet, der tjener mest. Jo mere en hest har vundet (og dermed allerede har tjent penge til ejeren), jo mere eftertragtet er den som avlshest – hvorimod en hest der sjældent vinder, ikke vil være nær lige så eftertragtet.

Risikoen ved at gå efter at tjene sine penge på avlen, ligger naturligvis i at man først skal have en hest der er “værd” at avle på.

Dette koster typisk mange penge i både indkøb, træning, opstaldning – og som vi gennemgik i afsnittet ovenfor, vil der gå lang tid før selv den bedste hest er en god forretning på væddeløbsbanen – hvis hesten da vel at mærke vinder – og ikke bliver skadet.

Træning af heste

Træning af hestene kaldes ofte også for Pinhooking, og handler om at ejere køber ungheste, får trænet dem op, og derefter forsøger at sælge dem.

Det kan lyde som en relativt sikker metode, men det er værd at nævne at de heste, der typisk sælges videre til en høj pris, ofte også kommer fra en god avlshistorik – og dermed også har været dyr at anskaffe sig.

Herefter skal man betale for dygtige trænere, foder og opstaldning, for måske at kunne sælge hesten med en profit.

Det overordnede tema når det kommer til væddeløbsheste er altså, at det er muligt at tjene gode penge på det – hvis man vel at mærke er i top-3. Og hvis man ikke er, så vil det være ekstremt svært at få forretningen til at køre rundt. Derfor vælger mange ejere også at samle sig i grupper, fordi de dermed kan være med til at sprede risikoen imellem sig.

Sagt på en anden måde – så er hestevæddeløb ligesom mange andre former for sport – en levevej for de bedste, og en hobby eller passion for alle os andre. Det kræver gode avlsheste med lange historiker, dygtige trænere der er kendte navne i branchen – og som ved hvad de vil have i løn – og som udgangspunkt også en stor pose penge – og så er du stadig ikke garanteret en gevinst.

Betalt indhold