Findes der en opskrift på at lave en Derbyvinder? Dorthe Christensen, der med Get A Wish fik sin tredje Derbyvinder som opdrætter, giver et bud.
Dorthe og Per Christensen fra Saltum har prøvet det før – første gang i 2005 med I’m Photo og anden gang med Chock Nock i 2018 – og forrige søndag kunne det nordjyske opdrætterpar glæde sig over endnu en Derbyvinder, da Get A Wish løb først over stregen i J. Jensen Dansk Trav Derby efter føring fra start til mål.
Og historien om Wishing Stone-sønnens svære start på livet, hvor han mistede sin mor i forbindelse med folingen, kunne ikke været skrevet bedre af hverken H.C. Andersen eller Morten Korch – men udover TV Nord var der ingen af de landsdækkende medier, som fulgte op på den rørende historie.
-Takket være Racing Arena Aalborgs banechef Lars Hellerup, hvis hustru er ansat hos TV Nord, blev det vist på TV Nord allerede søndag aften, og om mandagen lavede de en særskilt udsendelse om Get A Wish, hvor de var på besøg hos Bo Westergaard på Vang Hovedgård, siger Dorthe Christensen.
-Vi var tilfældigvis derude da TV Nord ringede fordi vi havde lovet at komme med rundstykker mandag morgen, og så kunne vi lige så godt blive på Vang Hovedgaard til Tv-holdet kom.
-Så jo, Derbyet og historien om Get A Wish er blevet eksponeret meget i Nordjylland, og mange, som normalt ikke følger med i travsporten, har set det. Det kunne vi bl.a. se, da vi var på Brønderslev Marked, hvor der var flere som kom over til Per og sagde tillykke fordi de havde set ham på Tv!
-Det er ellers ikke noget vi ynder, at være ”Tv-stjerner”. Jeg synes jeg har været det i medierne, jeg skal i mit liv, men det er jo en del af gamet.
-Til gengæld undrer jeg mig over den larmende tavshed i alle andre medier. Du er faktisk den eneste journalist fra et travmedie, som har fulgt op på Derbysejren. Det er egentlig fint med mig, men der var jo en god historie om de tre første heste i Derbyet, som kunne have ligget i skuffen og været klar til den brede eksponering, men det skete bare ikke.
-Hvis der var én, som havde ringet til f.eks. ”Go’morgen Danmark” på Tv2, så er jeg sikker på, at de havde taget historien om Get A Wish op, men det skete ikke. Nogen siger så, at de jo ikke tog historien om Extreme da han skulle være med i Elitloppet, men det var jo noget helt andet – dén her historie var langt mere folkelig!
Oprustning?
Efter to Derbysejre på fire år kunne man godt forestille sig, at Dorthe og Per Christensen havde fået ”blod på tanden” til at skrue op for antallet af følhopper, men det er mest tilfældighedernes spil, at der i skrivende stund står 12 følhopper på stutteriet, hvor man næste år venter 10 føl.
-Dels har vi fået nogle nye hopper ind og samtidig beholdt nogle hopper, som vi ikke fandt, de rigtige købere til. Derfor har vi flere end vi plejer – normalt plejer vi at ligge på en fem-seks hopper, så der er ikke tale om en desideret oprustning, siger Dorthe.
-Vi får 10 føl i 2023, men næste år kan det være at nogle af hopperne bliver solgt eller ikke bliver bedækket. Det må tiden vise.
-Men selvom vi har lavet tre Derbyvinder og flere andre storløbsvindere, er det ikke ensbetydende med at folk bare står i kø for at købe vores opdræt. Det er ikke nødvendigvis dét, der sælger. Det handler jo mindst lige så meget om, at de varer vi har på hylderne er i orden og af en gedigen kvalitet.
-Når det så er sagt, får vi jo som regel solgt alle vores føl og næsten udelukkende på de to auktioner. Det sker ganske vist, at en hesteejer eller træner kommer fordi for at se på ungheste, men ikke ret ofte. Det er der vist ikke tradition for i Danmark, selvom alle vores heste er til salg – bortset fra nogle enkelte hoppeføl, som vi tager fra til os selv mhp. senere avl.
-Beatriz’ første føl, Kohkahycumest (hingst e. Varenne) er ganske vist solgt ubeset til Peter Wilhelmsen, som havde Beatriz som væddeløber, men de to andre heste i K-årgangen er med på Aalborg-auktionen på fredag.
12 følhopper
Dorthe og Per Christensen har i øjeblikket 12 følhopper på stutteriet:
Venus V (Angus Hall), mor til bl.a. Gaute (1.15,3a-22.000 kr)
Hingstføl efter Tobin Kronos – I fol v/Ens Snapshot
Västerbo Minx (Super Arnie). Første afkom: I’m A Fighter (vallak e. S J’s Photo)
Hingstføl efter Ens Snapshot – I fol v/Ens Snapshot
Tara (Varenne). Første afkom: General Photo (hingst e. S J’s Photo)
Hoppeføl efter Tobin Kronos – ikke i fol
Beatriz (Credit Winner). Første afkom: Kohkahycumest (hingst e. Varenne)
Hoppeføl efter Varenne – I fol v/Varenne
Global Lady (Angus Hall). Mor til bl.a. Eros Zola (1.09,7a-733.000 kr) og High Class Photo (1.15,3a-54.000 kr)
Hoppeføl efter Zola Boko – ikke i fol
Flash of Love (Make It Happen). Første afkom: Hingstføl e. Ens Snapshot f. 2022
Hingstføl efter Ens Snapshot – I fol v/Cambo Bahia
Covini (Dream Vacation). Første afkom: Hingstføl e. Credit Winner f. 2022
Hoppeføl efter Credit Winer – I fol v/Credit Winner
Dazzle Nock (S J’s Photo). Bedækket første gang i år
I fol v/International Moni
Gabbi (Coktail Jet). Bedækket første gang i år
I fol v/Wishing Stone
Dotsy Lady (S J’s Caviar). Bedækket første gang i år
I fol v/Classic Chap
Magna Vang (Viking Kronos). Mor til bl.a. Halløjsa Vang (1.13,3a-423.000 kr). Endnu ingen føl hos Dorthe Christensen
I fol v/Donato Hanover
Search The Dream (Dream Vacation). Mor til bl.a. Hold The Dream (1.15,5a-20.000 kr)
I fol v/From Above (SE)
Følhopperne og deres føl + plage er fordelt på Dorthe og Per Christensens to ejendomme, hvortil der i alt høre ca. 35 hektar.
-En stor del er udlagt som folde, men vi dyrker også selv hø og halm samt sort havre, som er det samme man bruger i Frankrig, siger Per Christensen.
Miljø er vigtigt
Sort havre kunne måske være en del af ”hemmeligheden” bag successen, men iflg. Dorthe Christensen handler det overordnet set om at blive bedre og forbedre produktet, som man kender det fra enhver anden produktionsvirksomhed.
– Avl er én ting, men miljø er også meget vigtigt og her prøver vi også hele tiden at optimere, siger Dorthte.
-Alle vores heste går f.eks. ude hele døgnet rundt og hopperne kommer kun ind når de skal fole. Tidligere folede de også udendørs. Og vi har faktisk Fårup Sommerland som nærmeste nabo til den ene side, så hestene er vant til larm og støj, ligesom de også er vant til alle vejrtyper.
-Heste er jo flokdyr, så de går altid sammen og vi mener desuden, at det ikke er vigtigt at de skal stå bundet op og ha’ grime på hver dag når de er føl. Selvfølgelig er de håndterbare når de kommer på auktion, men heste skal ha’ lov til at være heste. På den måde bliver de mere klar til det ”hårde liv” der venter som væddeløbsheste. Derfor var det også vigtigt at Get A Wish i sin tid blev sluset ind i flokken og ikke blev en hest, vi tog med ind i sofaen fordi det var synd for ham at han havde mistet sin mor.
-Vi plejer at sige, at vores heste ikke er kæledyr, men arbejdskollegaer – ellers får man ikke det maksimale ud af dem.
-Det er også vigtigt at de har nogle mødre, som er rigtig gode til at opdrage deres føl. Heste er trods alt andet lige bedre til at opdrage heste end mennesker er til at opdrage heste. En hoppe som Waking Saltum var f.eks. helt ekseptionel til at rette sine føl ind. Hun behøvede bare at vippe med ørene, så hørte de efter.
-Derfor er det også vigtigt at vide noget om den enkelte hoppe og vide hvad hun kan tilføre sine føl. En heste som Magna Vang passede jeg f.eks. da hun var løbshest hos Bo Westergaard, så hende kender jeg rigtig godt. Der er også nogen som spørger, hvordan i alverden jeg kan finde på at bedække hende med Donato Hanover. ”Den bliver godt nok varm!” er der nogen, som siger, men den kan jo også blive det modsatte!
Det er dansk, der duer
Dorthe og Per Christensen startede som opdrættere med Waking Saltum, som Dorthe fik foræret af sin far, Jørgen ”Saltum” Larsen og som i 1999 blev mor til sit første afkom, Geyser (1.15,4a-195.000 kr). Siden fulgte Hakkinen (1.14,9a-347.000 kr) og ikke mindst Kriterie- og Derbyvinderen I’m A Photo (1.14,1a-1.433.000 kr).
Fælles for alle parrets opdræt er, at de har været danskregistrerede og sådan bliver det ved.
-Vi er danske og det forbliver vi! fastslår Dorthe.
-Nogen siger, at det er en bedre forretning at registrere sine føl i Sverige, men det tror jeg ikke på. I Sverige er der ikke ret mange, som kender os, og vi ville skulle ud og konkurrere mod de meget store stutterier. Desuden er der i Sverige langt mere tradition for, at de store trænere tager rundt og ser på ungheste, og de har ofte nogle faste stutterier de kommer på. I dét marked ville vi aldrig ha’ en chance, og du kan jo også se, at det kun i meget sjældne tilfælde er danskopdrættede heste, som opnår de rigtig gode priser på auktionerne i Sverige.
Dorthe og Per Christensen har som nævnt to heste med på Aalborg-auktionen: 20 Khepri (hingst e. Ens Snapshot-Venus V) og 36 Kalle V (hingst e. Credit Winner-Search The Dream).