TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Hoppe Derbydeltagerne: Fanny Østervang

af | 27. aug 2021 | Nyheder

82-årige Lasse Pedersen er stoppet som opdrætter, men selvom ryggen giver nogle problemer, er han stadig aktiv og har for anden gang på tre år en egentrænet hest med i Dansk Hoppe Derby.

I 2019 sluttede Diana Østervang uplaceret for Pauli Andersen, mens den nordjyske amatørtræner i år er på plads med helsøsteren Fanny Østervang, der senest var nummer tre i sin Hoppe Derbyprøve bag Flower Dust og Finest Aveve.

-Forrige gang var hun nummer to i Hoppesprint i Billund i ny rekord, 1.12,3a/1600 meter, så ud fra de seneste præstationer, synes jeg da ikke at Fanny skal være så langt væk fra de bedste, siger Lasse Pedersen.

-Det bliver nok svært at få spids fra startspor 6, selvom hun er rimelig hurtig fra start, men hun kan formentlig få en god position undervejs og så må vi se. Jeg er i hvert fald optimist.

For Lasse Pedersens vedkommende er det femte gang, han som opdrætter er repræsenteret i Hoppe Derbyet. Bedst er det gået for Tricky Østervang, der blev nummer tre i 2014, mens både Emma Østervang (2001), Vicky Østervang (2015) og førnævnte Diana Østervang (2019) sluttede uplaceret.

Derudover har Lasse Pedersen tre gange haft en hest med i “det rigtige Derby” – Kundun Østervang (2006), der sluttede uplaceret, Diamant Østervang (2019), der blev nummer fire, og Epos Østervang (2020), der ligeledes sluttede uplaceret.

Fanny Østervang vinder for Kenneth Andersen. Foto: Gorm Johansen

Opdrætter siden ’83
Lasse Pedersen har været opdrætter siden 1983, men har været med i travsporten siden slutningen af 50’erne, hvor han begyndte at komme på den dengang nye væddeløbsbane i Aalborg.

-Vi havde en nabo, Poul Erik Høj, som havde en hest, der hed Aalborg og efter at være kommet med til trav i et par år, købte jeg selv en hest – Cimba – af Jens Thomsen, fortæller Lasse Pedersen, der fik amatørlicens som 18-årig.

-Jeg kørte i nogle år, men da min kone og jeg købte vores første gård i Tylstrup i 1964 var der hverken tid eller råd til at ha’ travheste, så jeg måtte skippe hestene og var væk fra travsporten i omkring 15 år, hvor det kun handlede om at passe vores landbrug med bl.a. 200 malkekøer.

-På et tidspunkt blev der imidlertid lidt mere tid, og en dag købte jeg så to følhopper, Lednella (Leo Axworthy) og Bodil (Lasse Tally Ho).

-Det første føl var Kikki Østervang, der ikke duede til noget, men året efter kom så Lasse Østervang, der blev en rigtig fin hest. Han blev solgt til Østrig i slutningen af 4-årssæsonen og tjente over 900.000, selvom han ikke var meldt i nogle af årgangsløbene.

Lasse Pedersen med frue med Diana Østervang og Kenneth Andersen efter en sejr i 2017. Foto: Burt Seeger.

Hjælpetræner
Igennem årene er det blevet til i alt 81 Østervang-heste, der har sat deres præg på de danske væddeløb i 35 år, men nu er det altså slut. I fjor fik Lasse Pedersens således sit sidste føl – hingsten Julius Østervang (Wishing Stone-Savanna Østervang). Moderen er blevet aflivet.

-Jeg døjer meget med ryggen, men er jo også efterhånden blevet 82, så det er vel også på tide at stoppe, smiler Lasse.

-Men jeg har jo stadig 2-årige Helmer Østervang (h.e. ENS Snapshot), der er kørt til hos Pauli Andersen og den træner jeg selv med. Den er kæmpestor, så jeg regner ikke med at Helmer kommer til start som 2-års.

-Det er også meningen, at Julius skal over til Pauli og køres til. Jeg funderede lidt på at sende ham på auktion, men nu har jeg besluttet mig for at beholde ham.

-Jeg kan godt sidde i sulkyen og træne hestene; det kniber mere med at stå og spænde for og fra, så jeg har fået en hjælpetræner, Claus Bech, som også har amatørlicens i Aalborg. Det var nemmere at få en til at træne heste, frem for at tage kartofler op, så det klarer jeg selv sammen med konen og en af vores sønner. Vi har også høns og sælger æg, så der er nok at tage sig til. De andre pensionister går til bowling og petanque, men det gider jeg sgu ikke!

-Vi har kun to kilometer til Vesterhavet (Lasse Pedersen bor i Faarup, ca. 18 km vest for Brønderslev, red.), hvor vi som regel kører ned i træner – dog ikke så meget om sommeren, hvor der ofte er mange turister. Men vi har også en udmærket sandbane herhjemme, så der er ganske gode træningsmuligheder, slutter Lasse Pedersen.