Keld Gregersen, Stutteri Disney, har 100% tillid til Gordon Dahl , som han har ansat som professionel træner, men stiller i et interview med travservice spørgsmål ved den måde, hvorpå dopingkontrollen foregår inden for dansk travsport.
At have travheste har sine ups and downs.
Som en af dansk travsports trænerlegender Harald Lund engang sagde: Man får sjældent lov til at være glad ret længe ad gangen i denne sport.
Inden for de senere år har den nordjyske erhvervsmand, Keld Gregersen investeret store summer i travsporten gennem sit Stutteri Disney.
Ikke blot har han investeret i følhopper og avlshingst. Han har bygget stald og indrettet træningsfaciliteter,
Hvert år har han købt ungheste og løbsheste, og for nogle år siden engagerede han Gordon Dahl som træner på sit stutteri.
Samarbejdet med Gordon Dahl har kørt upåklageligt, men i august måned i fjor fik Keld Gregersen så at sige et wake-up call, da hans hest Cody testede positivt efter en sejr i Billund.
-Det var et penicillin-pulver, som Cody havde fået i forbindelse med et sår på et bagben, der gav udslag i prøven. Der var ikke tale om noget præstationsfremmende middel, som hesten havde fået, men prøven gav udelukkende udslag på grund af en medicineringsfejl, siger Keld Gregersen om den positive dopingprøve.
Men et uanmeldt besøg i stalden hos Gordon Dahl, som Dansk Travsport Centralforbund aflagde i forbindelse med udredningen af sagen, afslørede at træneren ikke havde styr på de papirgange, som der kræves inden for travsporten.
Gordon Dahl har nu fået i alt fire måneders udelukkelse fra løbsdeltagelse samt bøder på tilsammen 20.000 kroner.
-Lad mig slå fast, at jeg har 100% tillid til såvel Gordon Dahl som til systemet, siger Keld Gregersen og fortsætter, – men denne sag har åbnet mine øjne for et problem, som jeg tror er generelt i dansk travsport.
-Vi har nogle meget strenge krav til travsportens udøvere – det være sig professionelle som amatører, men lever man fra sportens egen side også op til disse krav?
-Se nu bare adgangen til staldterrænnet på en løbsdag. Alle og enhver har adgang og har man ondt i sinde er det utroligt let at ”hilse” på en given en hest. Ja, bare det at man går ind i en boks for at urinere kan jo vise sig i en dopingprøve på en hest bagefter!
-I det daglige arbejde har de professionelle trænere også nok at se til.
-Ikke blot skal de have styr på træningen af hestene. Der er også anmeldelser, transport, fodring, smed og dyrlæge – og de medfølgende papirgange.
-Jeg har for et stykke tid siden igangsat et arbejde med at udvikle en App, der kan hjælpe trænerne med at få styr på papirgangen i en stald, fortsætter Keld Gregersen.
-Arbejdet er stadig i gang, men det er mit håb, at når App’en er færdig, at den kan så blive et nyttigt hjælperedskab i alle danske stalde.
-Jeg kunne også godt tænke mig, at man fra central side understøttede travsportens aktive mere end det er tilfældet.
-Det er ikke nok, at man har holdt tre-fire møder og fortalt om doping. Nej, man skal ud i staldene og hjælpe og vejlede, således at trænerne får et naturlig forhold til de papirgange, der nu kræves.
-Det bør være sådan, at dopingkontrollen understøtter de aktive med råd og dåd i en positiv ånd, men i dag har man snarere opfattelsen af, at det modsatte sker.
-Jeg er blevet kontaktet af flere travtrænere, der er frustrerede over den måde, hvorpå dopingkontrollen i dansk travsport foregår. Man mistænkes og trues uden grund og det kan ikke være rigtigt, siger Keld Gregersen videre.
-Jeg vil gerne understrege, at jeg tager klar afstand fra doping, og jeg mener, at oplysning og vejledning er nødvendig.
– I min erhvervskarriere har jeg været inden for fødevarebranchen, og branchen kom på et tidspunkt ud i meget store problemer, da det viste sig, at vi generelt ikke havde styr på sporingsbarheden af fødevarerne. Men det fik vi, og vi fik redskaber til at styre det fra centralt hold i et positivt og godt samarbejde.
Der blev indført en Smiley-ordning, og noget lignende kunne jeg også godt tænke mig, at vi fik indført i de danske træningsstalde.
-Det koster selvfølgelig penge, men det er penge vi ikke har råd til at spare.
-Ja, vi har ikke råd til at gøre andet og skal vi på et tidspunkt være en ligeværdig partner for svensk travsport, så er det bydende nødvendigt vi bl.a. får disse forhold på plads, slutter Keld Gregersen.