Vigtige reglementsændringer
Dansk Travsports Centralforbund (DTC) har med virkning fra 1. marts indført flere ændringer i deres løbs- og licensbestemmelser. Reglerne er beskrevet i DTCs regelsæt, Travkalender nr. 1, der blev omdelt med Væddeløbsbladets februarudgave.
I forbindelse med ændringerne i DTCs reglement, finder forbundet det nødvendigt at uddybe regelændringer på følgende tre områder:
1. Kuskens/rytterens valg af hest: (§ 36 på side 9 i Travkalender nr. 1)
Reglerne, der beskriver hvilken hest en licensindehaver må køre, er blevet forenklet, således, at der fremadrettet udelukkende er én begrænsning. En person må ikke køre mod hest, som han/hun selv står som ejer eller delejer af. Ellers kan der uden begrænsning vælges frit.
DTCs direktør Klaus Storm siger om regelændringen:
”De tidligere regler var ofte svære at administrere, da sportsafdelingen hele tiden skulle finde ud af, hvem, der var i familie med hvem, og hvem, der boede sammen med hvem, når der blev anmeldt til løb. De nye regler er enkle og klare og vil gøre hverdagen lettere for såvel de aktive som for DTC. ”
2. Karenstider fastsat af DTCs dopingkontrol (side 18 og 19 i Travkalender nr. 1)
Med reglernes ikrafttrædelse regnes karenstider fra tidspunktet for en behandling og frem til starten på en løbsdag. Hvis en hest eksempelvis behandles en lørdag kl. 14.00 med et produkt med en karenstid på syv dage, vil den pågældende hest ikke kunne bringes til start den følgende lørdag, hvis løbsdagen begynder kl. 13.00, selvom det løb, hvor hesten er tiltænkt start, først starter kl. 15.00. Det er starten på løbsdagens 1. løb, som er afgørende.
DTCs direktør Klaus Storm siger om regelændringen:
”Vi har i flere sager oplevet, at der spekuleres lige til grænsen, når vi snakker overholdelse af karenstider. I forbindelse med Dansk Trav Derby i fjor, var der et par heste, der var behandlet meget tæt på grænsen til det lovlige, og hvor vi var nede og tælle minutter for at afgøre, hvorvidt de pågældende heste var startberettiget.”
”De nye regler forenkler karenstidsproblematikken, så der ikke opstår spekulationer om timer og minutter. DTC ønsker med regelændringen, at stille alle startende heste ens.”
Det er også værd at være opmærksom på, at DTC efter samråd i det fællesnordiske dopingsamarbejde, NEMAC, fra 1. marts anbefaler en karenstider på en række fodertilskud og planter/planteprodukter som har eller påstås at have farmakologiske effekter på heste eller påvirker/påstås at påvirke hestens præstationsevne eller temperament. Listen over sådanne tilskud/produkter/planter findes under ”Karenstider” på side 19 i Travkalender nr. 1.
3. Vilkår for amatørlicens (B1-licens)(side 17 i Travkalender nr. 1)
Med reglernes ikrafttrædelse ændres vilkårene for tidligere A-træneres muligheder for løbsdeltagelse, såfremt A-licensen skiftes ud med B1-licens. De nye regler siger, at kuske, der har haft A-licens, og som har vundet flere end 150 løb i alt, kan i året, hvor licens skiftes til B1-licens samt i de efterfølgende fem kalenderår, kun deltage i professionelle løb og kun med eneejede heste eller heste, der ejes af nærmeste pårørende. Efter førnævnte fem kalenderår kan kusken endvidere deltage i amatørløb, men kun med eneejede heste eller heste ejet af nærmeste pårørende.
DTCs direktør Klaus Storm siger om regelændringen:
”DTC vil gerne beskytte vores amatørsport. Vi har set eksempler på, at nogle professionelt trænede heste bevidst er matchet mod starter i amatørløb med eksprofessionelle kuske i vognen, og det har gjort det sværere for en række rendyrkede amatører. Enkelte amatører kunne være fristes til at indstille karrieren, da konkurrencen bliver for svær, men med de nye regler kommer vi forhåbentlig denne trend til livs.”
Kilde: Trav.dk