Underskud vendt til overskud på JVB
Efter flere år med dårlig økonomi er minus vendt til plus på Jydsk Væddeløbsbane takket være en stor indsats af banens ledelse med Karl Kristian Guldhammer i spidsen.
Den primære opgave for Guldhammer – som blev opfordret til at overtage ledelsen da JVBs direktør gennem syv år, Max Adelsbøll, pludselig opsagde sin stilling pr. 31. december 2011 – var at få styr på JVBs økonomi, der så meget dyster ud med et underskud i 2011 på 950.000 kroner og en konstant gældsforøgelse, dog primært pga. gaseksplosionen, fra 2004 og fremefter.
– Vi fik i første omgang et lån på 2 millioner kroner fra Hestesportens FinansieringsFond (HFF) for at få tilpasset vores likviditetsudfordringer og derefter gik vi i gang med at lave et budget for 2012, hvor målet var et årsresultat på 400.000 kroner, siger Karl Kristian Guldhammer, der fungerer som konstitueret direktør frem til udgangen af 2013.
– Det handlede primært om at se nærmere på alle omkostningsposter, der er blevet vendt og analyseret og det lykkedes faktisk at finde besparelser på omkring 1 million. Det har især drejet sig om udgifter til vedligeholdelse af banen, bygningerne og maskinerne, hvor vi har arbejdet hårdt på at få udgifterne tilpasset. Tingene er stadig blevet lavet som de skulle, men vi har bl.a. været lidt hårdere over for vores leverandører med aftaler.
– Udover besparelserne øgede vi også sponsorindtægterne med 300.000 kr., så alt i alt endte vi altså med et overskud før finansiering og afskrivninger på 1,5 mill. kroner og et årsresultat på godt 400.000 kroner og det er tilfredsstillende.
Overskud igen i år
Målet for 2013 er et årsresultat på 140.000 kroner og selvom JVB – i lighed med landets øvrige hestevæddeløbsbaner – mister bonusordningen i forbindelse med resultatkontrakterne fra HFF, tror direktøren stadig det kan lykkes at lave et godt resultat for 2013.
Oprindeligt blev han i sommeren 2011 ansat i en nyoprettet stilling som regionsdirektør for de tre nordjyske baner, men nu står Karl Kristian Guldhammer altså med det daglige ansvar for landets næststørste væddeløbsbane.
– Så må vi se hvad der skal se, men målet er selvfølgelig at finde en længerevarende ledelsesmæssig løsning for Jydsk Væddeløbsbane, siger Karl Kristian Guldhammer.
– Regionsbestyrelsen har accepteret, at jobbet som regionsdirektør ligger lidt i dvale så længe jeg er tilknyttet JVB, men jeg varetager stadig rollen som controller (næranalyser af regnskaber m.m.) og derudover har vi en fælles aftale omkring investeringer for de tre baner.
Firmarrangementer i stor fremgang
Karl Kristian Guldhammer har bl.a. store forventninger til firmaarrangementer, som de fleste danske væddeløbsbaner satser mere og mere på.
– Vi har på nuværende tidspunkt solgt ligeså mange firmaarrangementer som i fjor og vil fortsætte med at udvikle konceptet, som der har været kolossal interesse for, siger Guldhammer.
– Vi vil selvfølgelig også markedsføre vores fire største løbsdage, de tre Grand Prix’er og Jydsk Derby, mere markant, ligesom vi også fortsætter med arrangementer som Røde Kors-dagen og Børne Cancer Fonden-dagen, der forhåbentlig kan være med til at tiltrække nye folk til væddeløbsbanen.
– Modsat andre baner har vi ikke planer om at gøre ret meget ud af underholdning mellem løbene på storløbsdagene. Vi satser i stedet mere på det sportslige set-up og har jo masser af stjerner i forvejen – de skal bare brandes på en bedre måde over for medierne.
Usikker fremtid
Jydsk Væddeløbsbanes lejeaftale med Aarhus Kommune udløber 31. december 2029, men byrådet har allerede nu meddelt, at lejemålet ikke vil blive forlænget. Banen kan derfor risikere at måtte lukke, men JVB giver sig ikke uden sværdslag.
– Kommunen har nedsat en arbejdsgruppe, hvor JVB også deltager, og denne gruppe skal komme med et oplæg i 2014 til endelig beslutning for byrådet. Vi skal selvfølgelig arbejde hårdt på at overbevise politikerne om at JVB fortjener at blive liggende hvor den gør, siger Karl Kristian Guldhammer.
– Banen ligger på en yderst attraktiv grund og man kunne forestille sig, at kommunen vil bruge området til at bygge nye bebyggelser, men vi mener jo at vi har en både sportslig og kulturel berettigelse. Banen har trods alt rigtig mange år på banen (JVB blev indviet i 1924) og det skal vi naturligvis forsvare med næb og kløer. Vi vil komme med alle de gode ting, vi kan tilbyde Aarhus som et kulturelt åndehul midt i storbyen, så der foreligger et stort lobbyarbejde for at gøre os fortjent til fortsat at eksistere på den nuværende beliggenhed også efter 2029.
Jydsk Væddeløbsbane afholder modsat landets øvrige baner ikke en generalforsamling, men blot et “udvidet bestyrelsesmøde”. Banens bestyrelse består af syv personer med repræsentanter fra Jydsk Galophesteejerforening, Århus Travklub, Aarhus Trav Amatør Klub og Aarhus Kommune, men kun førstnævnte forening har på nuværende tidspunkt afholdt intern generalforsamling, hvor man vælger en bestyrelse og dermed medlemmer til væddeløbsbanens bestyrelse.