Talerstolen: Det store bluff
Travservice.dk hylder den frie og lødige debat, og vi modtager gerne dit indlæg til Talerstolen, der kan være med til at sætte en dagsorden eller skabe en debat omkring dansk travsport.
Du kan sende dit indlæg til info@travservice.dk
Vi skal bemærke, at indlæg optaget i Talerstolen ikke kan tages til udtryk for Travservice.dk’s holdinger.
Det store bluff
af Lars Hauth
Efter at have fulgt skriverierne om væddeløbssporten i Danmark de seneste måneder kan jeg ikke lade være med at undre mig. Hvem skriver Hestesportens Medier (HM) til – og hvem skriver de for?
Det er desværre mit indtryk, at mediecenteret fortier de fleste sager med substans eller perspektiv til at række ud over den velkendte “startspors-journalistik” og “jeg er glad for sejren”-referater. Eller også videreformidles pressemeddelelser fra HFF, Dantoto eller andre instanser helt ukritisk, ligegyldigt hvor uforståelige eller ufuldstændige, de end måtte være.
Som væddeløbssportens officielle medie burde der ellers være visse informative forpligtelser overfor den store potentielle læsergruppe af trænere, opdrættere, amatører, staldfolk, hesteejere, spillere, andre tilskuere, personale osv. Vi er mange, der interesserer os for det store billede.
Der burde ligeledes være et minimumskrav til troværdigheden, når HM behandler emner af betydning for sportens fremtid, men det er der tilsyneladende ikke. Taberne er efter min mening læserne, sporten – alle hestesportselskere I Danmark.
Eksempel 1:
Dantotos pressemeddelelse fornylig om spillet i 2011 bestod i omtalen af omsætningen i danske løb af lutter fordrejninger og kryptiske vendinger
som: “Baner som Århus og Odense har bestemt haft fornuftige fremgange”, de “markerer sig med en stigning hos forhandlerne på over millionen.”
Det var det. De vigtige tal om omsætningen i danske væddeløb i 2011 meldte historien ikke noget om? Og der var ingen opfølgende spørgsmål fra HM.
Faktisk har sportens egen nyhedsformidling ikke leveret andet end den slags statistik-fordrejninger de seneste 11-12 år, hvor omsætningen i danske væddeløb er faldet fra omkring en halv milliard kroner til 169 millioner kroner i 2010.
I denne periode har der stort set ikke været andet en positivt vinklede udmeldinger om omsætningstal i danske væddeløb. Man får lyst til at citere Winston Churchill: “Man skal aldrig stole på statistik, som man ikke selv har forfalsket”.
Eksempel 2:
DR Sporten bragte fornylig et indslag, der på et fejlagtigt grundlag tegnede et nærmest dommedags-agtigt billede af fremtidsudsigterne for væddeløbssporten, der må have rystet mange hestesportsinteresserede hjemme i stuerne. HM fulgte op med… ikke at nævne sagen med et ord.
Eksempel 3:
Da en svensk avis fornylig bragte historien om, at en svensker havde spillet til et løb i Lunden – efter at løbet var kørt, fulgte eb.dk og travservice.dk op med egne versioner. I den svenske avis fik danskerne skylden – i de to danske medier lignede det mest en svensk baseret fejl.
Men hvad cheferne i den danske hestesport mente om sagen, fandt vi som læsere aldrig ud af. Selvom vi her bevægede os ind på et for sporten livsvigtigt område – vel nærmest et eksistensvilkår – nemlig troværdigheden i spillet, så fulgte HM ikke op. Ikke et ord!
Men samme aften fik læserne af travoggalop.dk til gengæld at vide, at en svensk galophest – uden danske forbindelser – havde vundet et galopløb i Emiraterne….
Eksempel 4:
Da HFF fornylig lancerede sin “nye, store undersøgelse” om hestevæddeløbssporten i Danmark, blev den på travoggalop.dk solgt på, at gennemsnitsalderen blandt tilskuerne var faldet en anelse siden sidste undersøgelse for fem år siden.
Og hvad så, vil du måske spørge. Det gør jeg også. Hvad kan vi bruge det til? Og hvor mange penge har det kostet at finde ud af? Men HM spørger ikke på læsernes vegne – de copypaster. Der kom lidt senere på dagen en opfølgning om, at de mindre baner har lidt flere stamkunder end de store baner.
Jeg gentager: Og hvad så? Og hvor mange penge har det kostet at finde ud af?
Eksempel 5:
Da direktør for DTC, Klaus Storm, fornylig – og forfriskende – medvirkede i “Travsnak med BS og Dyhrberg” på Youtube om de dystre fremtidsudsigter for unghestesatsningen, må man sige, at muligheden var tilstede for en god og bred debat med masser af indspark om et af sportens helt store emner – nemlig det faldende fødselstal.
HM fulgte ikke op – ikke et ord.
Disse fem eksempler er taget fra den seneste måneds tid.
Jeg undrede mig også, da to danskere fornylig stod frem på eb.dk og fortalte om deres storgevinst i Odense. De gjorde det, som alle danske travspillere drømmer – tog hele kassen.
Vidunderlig reklame for sporten skulle man tro, men…HM skriver ikke om store gevinster.
Til gengæld bombarderes jeg konstant med pressemeddelelser om storgevinster fra Danske Spil. I går havde en person fra min egen by vundet 4,5 mio. kroner på den tankstation, hvor jeg tanker. I sidste uge var der citater fra en nordsjællandsk Bingo-vinder, der havde vundet over 600.000 kroner.
Kontrasten på synlighed er enorm. Fornylig skrev Danmarks største bettingsite, BetXpert, en interessant og meget positiv anmeldelse af Danske Spil under den nye spillelov. Hestesporten blev ikke nævnt med et ord! I brede spillekredse er sporten ikke eksisterende.
Men hvad laver de så derinde i HM, må man spørge. Altså andet end Racing News og petit-journalistik med startlister, spor, startnumre, vinder og pladschancer, referater osv. Jeg ved det ikke. Måske lange lister og endeløse manualer, som hele tiden skal opdateres, selvom ingen fra virkelighedens verden gider læse dem.
Beskæftigelsesprojekter og undersøgelser uden mening. Endeløs snak og forsinkede planer og projekter om ensartede hjemmesider… Som om de eksterne medier viler komme væltende, fordi der er samme farve på de forskellige bane-sites.
Selvfølgelig er der altid kommunikationsmæssige hensyn at tage til sin egen virksomhed – det er ikke alt der skal ud. Sådan er det. Men hestesportens informationsniveau helt under gulvbrædderne med den næsten sjofle nedvurdering af sportens aktive og hvem der ellers befinder sig i læserskaren, kan aldrig føre noget godt med sig.
Og ingen kan vel længere tro på, at “det store bluff” ved navn Hestesportens Medier er til for væddeløbssportens skyld?
Så mit råd lyder:
Find dog noget bedre at bruge de penge på!