Stald Butchers norske forbindelse
Hårdt satsende Stald Butcher har tidligere haft alle sine heste i professionel træning, men valgte i sidste måned – som et direkte resultat af de ændrede skatteregler på hestehold i Danmark – at “sadle om” og tage alle hestene hjem på gården i Taulov, hvor norske Geir Snerten nu står for den daglige træning i samarbejde med Susan og Niels-Erik Christensen.
I fjor var Stald Butcher lige ved og næsten i Dansk Trav Kriterium, hvor nyerhvervelsen Poeten Blåbjerg blev nummer to bag Partout Simoni, men i år har der været længere mellem succesoplevelserne, og derfor har Susan og Niels-Erik Christensen i stedet indrettet træningscenter på deres egen ejendom i landsbyen Taulov ved Fredericia.
Susan fik sidste år amatørtrænerlicens med Royal Canin Arena som hjemmebane, men har nu flyttet tilhørsforholdet til Billund, hvor Stald Butcher pr. 1. september har fået tildelt en stald på banen, der blev taget i brug mandag formiddag.
– Mens vi har haft heste i professionel træning har vi hele tiden haft nogle stykker herhjemme på gården, hvor vores datter Annette har taget sig af dem. Gennem de fire år vi har haft gården har vi bl.a. fået bygget en 600 meters bane med moderate bakker, og da de nye skatteregler blev offentliggjort nogenlunde samtidig med at Geir blev ansat, så vi som de forretningsfolk vi jo er, muligheden for at drive vores stutteri og væddeløbsstald på en mere professionel måde. Annette har desuden taget trænereksamen i april i år og kan nu lære endnu mere om træning af travheste i sit samarbejde med Geir, siger Susan Christensen.
– Geir viste sig hurtigt at være en rigtig dygtig hestemand, med meget erfaring i træning af travheste og skoning af disse. Geir har tydeligt talent for at håndtere heste og vi har et rigtig godt samarbejde omkring manageringen af hestene. Det har været en stor oplevelse for os at få hestene så tæt på, at vi dagligt kan følge med i træningen af dem. Vi ser frem til et fortsat spændende samarbejde med Geir og de andre personer der udgør Team Butcher.
Konkurrencemenneske
Mens danske trænere prøver lykken i Norge, der samtidig er storaftager af danskopdrættede heste, har Geir Snerten valgt at gå mod strømmen og flytte til Danmark. Men hvem er han egentlig, denne 30-årige nordmand, som har så store forventninger til dansk travsport og Stald Butcher i særdeleshed?
– Jeg har altid vært interesseret i dyr. Er opvokset og trådte mine barnesko på en gård i Osen i Østerdalen. Jeg begyndte at gå til ridning da jeg var syv år; heste har altid facineret mig og jeg har altid haft et konkurrenceinstinkt. Det stammer fra dengang jeg spillede fodbold i Stabæk. I mine yngre dage var jeg en habil spiller, men måtte gi’ op pga. en skade, indleder Geir Snerten.
– Travsporten fik “tag” i mig da jeg var 15; spændingen, kontakten med dyrene etc. Min første job inden for travsporten var hos Per Dave Holtung, da var jeg 16, men det blev et kort ophold, da forskelllen fra hobby til arbejde blev for stort – og så var jeg nok heller ikke moden nok dengang. Men jeg var heldig at få lov til at passe en hest, der hed Tobros Girl, som vandt Norsk Oaks på Momarken.
– Efter militæret gik turen til USA, hvor jeg arbejder på Joie De Vie Farm under den norske træner Benn Orre, som desværre ikke er blandt os længere. Han var en kæmpe hestemand med en masse viden, som jeg har lært rigtig meget af. Da jeg kom hjem til Norge havde jeg en periode, hvor lysten til at arbejde med heste var forsvundet, men så fik jeg en dag job hos trænernestoren Martin Austervoll på Bergen Travpark. Pga. sygdom havde han overdraget den daglige ledelse af stalden til sønnen Øyvind, men Martin kom forbi daglig. Det var en rigtig hestemand af den gamle skole med hårdt arbejde fra morgen til aften, også søndag, og lønnen var minimal. Stalden bestod primært af koldblodsheste, men jeg lærte under alle omstændigheder meget om at køre, træne og balancere heste. En meget lærerig tid og jeg var hos Austervoll i to år.
Geir Snerten stoppede som professionel staldmand efter tiden hos Martin Austervoll og fik i stedet civilt arbejde, men slap ikke travsporten helt og trænede bl.a. tre heste for en god kammerat. “Et hjælpeløst projekt, set i bakspejlet”. Samtidig skoede han hesten i fritiden, men efter nogle år valgte han at satse 100 % på et job som beslagsmed.
Selvom han som nævnt har arbejdet som staldmand af flere omgang, har Geir Snerten aldrig haft træner- eller kørelicens i Norge.
Teamwork skaber succes
Geir Snerten kom i kontakt med Stald Butcher via en annonce på hestenettet.dk, hvor Susan og Niels-Erik Christensens datter, Annette Grøn, som driver hestepension på familiens ejendom Stutteri Holmegaard.
– I teksten stod der at de havde nogle travheste og at der var behov for lidt hjælp med dem også. Jeg syntes det lød interessant og sendte en mail til Annette. Efter en del korrespondance aftalte vi, at jeg skulle komme ned til en jobsamtale for at se på forholdene. Jeg var her i to dage og vi fik en rigtig god snak, hvor det var tydeligt at vi havde de samme synspunkter på mange ting, fortæller Geir.
– Jeg syntes godt om stedet og fik et rigtig godt indtryk af både Annette, Susan og Niels-Erik, så jeg meddelte Annette at jeg var meget interesseret i jobbet. Vi blev så enige om en startdato og jeg satte mig igen på flyet til Danmark.
– Jeg har ikke fortrudt et sekund og stortrives hos Stald Butcher. Grunden til at jeg sagde Ja, var de muligheder jeg så i jobbet. Susan og Niels-Erik er hårdt satsende hesteejere, som fortjener succes og forstår sig på travsporten – både når det gælder op- og ikke mindst nedture. De brænder for sporten og gør alt for at vi skal få succes sammen.
– For at kunne lykkes på det her plan, er det nødvendigt med et godt team og det har vi fået bygget op omkring os. Jeg vil fremhæve Jeppe Juel som staldens førstekusk; en god rådgiver og medspiller, som jeg taler med når problemerne opstår. Hestemassør Marianne Kjær, som tænker på hestene vé og vel, og behandler dem som topidrætsudøvere. Og så selvfølgelig vores dyrlæger, som stiller op i tykt og tyndt. Det er mennesker, som betyder meget for os i Stald Butcher. Der er blevet investeret et væsentligt beløb i faciliteterne her på gården over flere år – det har vi stor glæde af i hverdagen når vi har alle hestene hjemme. Det gælder bl.a. træningsbane, longering- og galopbane, skridtbånd og diverse træningsvogne. Der mangler ikke noget.
Stald Butcher: Geir Snerten, Susan og Niels-Erik Christensen
Stort udviklingspoteniale i dansk travsport
Der tales meget om krisen i dansk travsport, mens norsk travsport spurter frem, så var det ikke mere “naturligt” at blive i Norge?
– Det spørgsmål må jeg svare Nej til, siger Geir.
– Der er flere penge at køre om i Norge, men nu har vi fået ændret skattereglerne i Danmark; noget som i Norge virker vældig vanskeligt. Flere af de største hesteejere i Norge har flyttet sine heste ud af landet til bl.a. Sverige, hvor det bedre kan betale sig at ha’ travheste. Jeg føler og ser et stort udviklingspotentiale i dansk travsport, en spændende rejse at kunne følge.
– Danmark har rigtig mange dygtige trænere, som har gode resultater også uden for landets grænser. Det er muligt at bredden i norske travsport er mere jævn, men trænertoppen i Danmark er større end i Norge. De store afstande i Norge betyder også noget; travsporten i Danmark er mindre og mere koncentreret, så modstanden på de enkelte baner er derfor også hårdere.
Stald Butchers heste
Stald Butcher har pt. syv løbsheste, som Geir Snerten giver flg. ord med på vejen:
Shelovesyoubutcher (2-års hoppe e. Love You-Lucy) er en fin hoppe, som træner herhjemme. Hun kommer ikke til start som 2-års, da hun ikke er blevet trænet så meget pga. lange vækstperioder i sommers. Hun er glad for at træne; en humørfyldt hoppe med sine egne meninger. Har et dejligt, let trav – er vældig lærenem og har en masse fart indenbords. Har som bedst gået et træningsarbejde efter 1.38/2000 meter på Billund Trav.
Supersonic Butcher (2-års vallak e. Mastery-Vulkana Hedevang) er en hest, der har udviklet sig meget de sidste tre måneder. Han gik et fint præmieløb i Billund, hvor han blev nummer to på 1.24,1. Han var ikke tom i mål, men det vigtigste var at han fik en god oplevelse, da det største problem har været hans vanskelig temperament. Men det er blevet bedre den senere tid; han er blevet modnet og forstår efterhånden hvad det går ud på. I et hurtigarbejde i Billund fornylig lod jeg ham dampe derudad den sidste kilometer, hvor han gik lige under 1.17 uden at være presset. Han skal iflg. planen i prøveløb inden for en måneds tid. En god vinter med styrketræning og ingen skader, så tror jeg han bliver en fin hest til 3-årssæsonen.
Runforthebutcher (3-års hoppe e. Chipmate-Vulkana Hedevang) er en fin hoppe, som desværre døjer med sygdom indimellem. Dette har medført en dårlig psyke, som vi har arbejdet meget med. Hun har et effektivt og godt trav samt god styrke. Den seneste start i Århus kan man glemme, da hun var syg på dagen. Hun er blevet medicineret og jeg håber hun er klar til Kriteriumsprøverne i morgen på Lunden. Før sygdommen syntes jeg hun var i klar fremgang, så jeg håber ikke det har sat hende for meget tilbage. Slutter sæsonen på Billund i oktober og så gælder det vintertræning.
Runforthebutcher
Robin T (3-års hingst e. Chipmate-Emma T) er en stor og dejlig dreng med udstråling. Det var den sidste hest vi hentede hjem, så han har ikke været så længe herhjemme. Var med i Billund til et tempoarbejde, men han imponerede mig ikke den dag. Han mangler det sidste gear, men med en masse træning i vinter, tror jeg det bliver en ganske god hest. Han har den rette indstilling til livet og er fin at arbejde med. Får et par starter til i år, så går han også på vintertræning.
Poeten Blåbjerg (4-års hingst e. Lindy Lane-Starlight Blåbjerg) er en rigtig fin hest, som jeg håber kommer til at udnytte sit potentiale. I øjeblikket er han på skadeslisten efter et spark i folden, hvor han måtte syes, men han er i bedring. Sæsonen er slut for hans vedkommende, men jeg genoptager træningen når skaden er helet. Han havde en god 3-årssæson med bl.a. andenplads i Kriteriet, men denne sæson har været en skuffelse. Jeg har en idé om hvad der har plaget hesten, og har forsøgt at rette op på det. Spændende hest, som vi ser frem til at starte næste år.
Princess Butcher (4-års hoppe e. Spotlite Lobell-Proud Dirt) har langt højere kapacitet end hendes grundlag. I seneste start i Billund galoperede hun stort fra start og tabte 70-80 meter, men Jeppe kørte efter feltet og angreb i tredje spor med 700 meter tilbage. Hun gik en kanon afslutning og var nummer fire med fuld fart over mål. En hest jeg venter mig lidt af i løbet af vinteren. Hun gik for nylig et rigtig tilfredsstillende hurtigarbejde på Billund Trav.
Paythebutcher (4-års hoppe e. Extreme Aunou-Try Nissan) er i bund og grund en fin hest, som har udviklet sig i den rigtig retning. Har som vores øvrige heste haft halsproblemer, men er nu fit for fight igen. Hun kommer til at starte henover vinteren. Hun træner fint og har fået lidt flere muskler efter vi hentede hende hjem. Hun vandt sin første start i Billund efter en kort træningsperiode hjemme på gården, og gik et vældigt positivt hurtigarbejde i Billund for nogle dage siden.