“Vi er nødt til at gøre noget”
Nykøbing Falster Travbanes direktør Dennis Stenbæk har flere idéer til hvordan man forbedrer totalisatoromsætningen på Danmarks sydligste væddeløbsbane, men løber ofte panden mod en mur.
– Sidst på året kom bestyrelsen med en idé om at “booste” vinderspilsomsætningen på NFT og sponsorer var på plads. Helt konkret var disse sponsorer parat til at spille 1.000 kroner vinder på hver hest i par løb, således at der lå minimum 10-12.000 kroner i puljen, hvilket måske kunne få gjort andre mere interesseret i vores løb. Vi ville også give en jackpot i triospillet i tilfælde af en enkelt række med en givet kombination – ene og alene med det formål, at se om man kunne måle en effekt, men vi fik lodret Nej fra Danske Spil, indleder Dennis Stenbæk.
– Jeg synes det var lidt mærkeligt – man kan ikke bare stille og roligt lægge sig til at dø; det er ganske enkelt ikke mig. Men Danske Spil siger, at det strider mod både lovgivningen og banekontrakterne. Og vi skal selvfølgelig følge lovgivningen.
– Der var så tanker på at gøre det alligevel, men da vi langt hellere vi have Danske Spil som medspiller fremfor modstander blev det skrinlagt. Det er bare som at løbe panden mod en mur, da vi er ved at løbe tør for idéer, men omsætningen er i frit fald – ikke bare her, men på alle baner – og vi er nødt til at gøre NOGET.
Dennis Stenbæk
Stigende baneomsætning, men …
Omsætningen til NFTs egne løb faldt lidt i 2011 (de nøjagtige tal kendes ikke), men baneomsætningen steg til gengæld og det kan banen takke den lokale storspiller og hesteejer, Jens Glud Hansen, for.
– Jens har gjort en del af sit spil til Sverige på banen og uden ham havde det set knapt så godt ud, siger Dennis Stenbæk.
– Vi forsøger selvfølgelig at bevæge os inden for rammerne, selvom Danske Spil ikke er så vilde med det og det er vel ikke så meget at sige til. NFT får 21,25 % af banespillet, men derudover skal Danske Spil aflevere 4 % til ATG og ca. 1 % i afgifter – altså i alt 26,25 % – men de får kun 19 % ud af det, så det kan ikke rigtig hænge sammen. Vi er imidlertid åbne for at forhandle om provisionen for udenlandsk spil. Det skal måske kun være 16-17 %, men jeg håber og tror der kan findes en løsning på dette.
Positivt driftresultat
NFT har i mange år haft en ganske sund økonomi og igen i 2011 kom travselskabet ud med positive tal på bundlinjen, hvilket er et af parametre som de danske væddeløbsbaner skal opfylde jfr. resultatkontrakterne (KLIK HER) fra Hestevæddeløbssportens FinansieringsFond (HFF).
– Vi har altid haft den holdning, at vi først bruger pengene når vi har dem, siger Dennis Stenbæk, som har flg. kommentarer til resultatkontrakten øvrige punkter:
Sponsorater, arrangementer: 300.000 kr.
– Her kommer vi lige over det beløb. Her kan det nævnes, at Atea forhåbentlig fortsætter som hovedsponsor for Harald Lunds Mindeløb. Jeg går faktisk og venter på svar fra min kontaktmand hos Atea, men han forventer at de fortsætter.
Spilleindtægter: 320.000 kr.
– Det når vi let takket være Jens!
Fem temadage, der specifikt retter sig med at rekruttere nyt publikum.
– Vi har en del rundvisninger, men har hverken energi eller manpower til at gå i gang med mere. Jeg sidder trods alt alene på kontoret og har ganske enkelt ikke tiden.
Definerede Facebook-aktiviteter.
– Det er det eneste punkt, hvor vi hænger lidt, men store dele af aktiviteterne er gjort så måske man kan forestille sig en graduering af dette punkt.
Plan for ungdomsudvikling.
– Vi har i mange år haft en ponyforening og det fungerer vældig fint, men hvis vi skal ha’ en egentlig travskole, skal vi bruge flere penge og dem har vi vurderet, at vi ikke har.
NFT er i 2012 tildelt et drifttilskud på 1.650.000 kroner, hvilket er præcis samme beløb som året før, og det er direktøren ikke tilfreds med:
– Som jeg ser det, er Billund og NFTs det samme som i fjor, mens alle andre baner er steget og det synes jeg er helt ubegribeligt. Det her handler altså om, at nogen mener det er blevet dyrere at drive en væddeløbsbane rundt om i landet, men ikke i Billund og Nykøbing F. Alting stiger – brændstof, el og andet, der holder tingene gående – men åbenbart ikke på de to baner, siger Dennis Stenbæk.
Nyt opløbssving
I efteråret blev det ene af NFTs to sving renoveret således at banen nu er lettere dosseret, og nu er turen kommet til opløbssvinget.
– Det er ikke en voldsom dossering, men efter reparationen sidste år af svinget efter dommertårnet var opløbssvinget blevet meget dårligt og det bliver en klar forbedring. HFF har bevilliget 230.000 kroner til projektet, mens vi selv betaler arbejdslønnen og arbejdet går i gang d. 16. januar, fortæller Dennis Stenbæk, som ikke forventer at få problemer med at få tiden til at gå, selvom årets første løbsdag på NFT først løber af stabelen d. 29. marts.
– Der er flere der spørger, hvad jeg nu skal få tiden til at gå med, men det er faktisk ikke en af mine mest stille perioder. De sidste par dage har jeg f.eks. brugt på at fakturere for diverse trænere, dyrlæger m.m. og senere skal vi i gang med årsregnskabet sammen med selve planlægningen for 2012, slutter Dennis Stenbæk.