“Spændingen er kolossal …”
For de historisk interesserede travfolk er Danskkulturarv.dk en guldgrubbe af fantastiske optagelser fra “de go’e gamle dage”.
Jeg faldt forleden over en for mig ukendt website, der indeholder en lang række historiske klip fra bl.a. Dansk Trav Derby 1951 (KLIK HER), hvor sejren gik til Minus med Arnold Jensen efter diskvalifikation af Moster med Poul Stripp for urent trav. Læg mærke til kørestilen – og tempoet undervejs, der iflg. Gunnar “Nu” Hansen ikke var overvældende …
Jeg har selv haft fornøjelsen at interviewe både Poul Stripp og Minus’ ejer, Axel Mølgård Olsen til artikler i Væddeløbsbladet
Stripp – som allerede havde vundet Derbyet én gang med Jolly (1948) og havde været nummer to med Tagfat (1937) – glemte aldrig episoden med Moster, som han til sin død mente var blevet offer for et justitsmord af nogle emsige dommere! Han fortalte bl.a. at hans staldmand, Arvid Anderson, under løbet stod på banens inderkreds i nærheden af dommerne, som meget tidligt i løbet var enige om at Moster skulle hænges ud – og han var tæt på at gi’ overdommeren “en på tuden” da dommen blev afsagt!
Poul Stripp forærede mig i øvrigt et af sine første trænerlicensbeviser fra 1935, som ofte blev vist frem til alle interesserede når han sad på sin faste plads i Vaskehuset på hjemmebanen i Odense. Inden han startede som træner på Fyens Væddeløbsbane, hvor han var frem til pensionsalderen, havde Poul Stripp været træner i Stockholm i 1933-34 og af nostalgiske årsager, tror jeg, havde han beholdt de første licensbeviser i sin tegnebog.
Tilbage til Mølgård Olsen, som indtil sin død havde sin faste plads på den åbne tribune på Lunden. Efter Minus’ sejr blev han så euforisk, at han inviterede alle dem der sagde tillykke med sejren, på middag i København – mener det var Wivex, men er ikke sikker – og det kom til at koste Mølgård Olsen dyrt. Pengene forsvandt hurtigt, men Derbysejren glemte han selvfølgelig aldrig. Han var over 90 da jeg mødte ham i 2001, men “pæren” fungerede perfekt og minderne fra dengang sad stadig på nethnden.
Det kan varmt anbefales at klikke forbi danskkulturarv.dk – klik f.eks. på TRAV under “Tags” til højre eller brug søgefunktionen øverst.