“Jeg har fundet min drøm”
Benny Christensen har prøvet mere end de fleste inden for travsporten, men nu er den tidligere Århus- og Aalborg-træner faldet til som træner og catchdriver i Canada, hvor han har planer om at blive. “Jeg kommer ikke til at flytte hjem mere – jeg har fundet min drøm her” som han siger i dette interview.
Han er født i Danmark, nærmere bestemt i Virum nord for København, men har levet størsteparten af sit liv uden for landets grænser – faktisk var Benny kun seks måneder da forældrene i efteråret 1963 flyttede til Sverige.
– Jeg har derfor kun gået i svensk skole, men har lært at tale dansk hjemmefra, da begge mine forældre jo er danske. Min mor synes det er ærgerligt, at jeg ikke lærte at SKRIVE dansk, men det er jo for sent nu, siger Benny.
– Jeg er nok lidt “splittet” hvad angår nationalitet. Når Danmark og Sverige spiller landskamp i fodbold holder jeg med begge hold, men føler mig trods alt mest svensk i og med jeg er opvokset der.
Benny Christensen fik sit første job som staldmand i 1980 hos Magnus Sandgren på Kalmar, og siden har travsporten bragt ham vidt omkring i både Sverige, Tyskland, USA, Danmark – hvor han i kortere perioder har haft trænerlicens i både Århus og Aalborg – og nu Canada.
Ringen er sluttet
Et kig på Benny Christensens CV vider om en “nomadetilværelse” i travsportens tjeneste, men i en alder af 48 år føler han at ringen er sluttet.
– Efter jeg stoppede som træner i Aalborg i 2009 flyttede vi til Hanurg i Tyskland, men økonomien i tysk travsport er dårlig og da min samlever, Antje Lunkeit, og jeg fik tilbudt job hos Jean Pierre Dubois i USA, slog vi til, fortæller Benny.
– Så vi solgte alt og beholdt nogle heste, bl.a. Lilia Axe, som vi tog med os til USA og senere Canada, hvor hun gik et prøveløb d. 23. maj på Mohawk Racetrack i Ontario og “vandt” let med ti længder i tiden 1.12,4. Hun starter på Mohawk på lørdag, men er samtidig bedækket og konstateret drægtig v/Taurus Dream (efter Speedy Crown-hingsten Sir Taurus).
Benny Christensen har i dag både træner- og kørelicens. Stalden tæller blot tre heste, men han er også catchdriver og det er foreløbig blevet til to sejre og $ 11.165 i 13 starter i denne sæson.
– Licenssystemet herover er lidt anderledes. Hvis man har trænerlicens, har man ikke automatisk kørelicens, men da jeg havde haft licens senest i Tyskland, var der ingen problemer med at få begge typer licens. Det fik Antja i øvrigt også. Jeg valgte at starte for mig selv, mens Antja fortsat er ansat hos Dubois, der holder til en halv times kørsel fra vores egen gård, der ligger ca. 60 km øst for Toronto, siger Benny.
– Kørelicensen er delt op således at man i starten kun må køre på de mindre baner, men når man får noget mere rutine – typisk 50 starter – får man tilladelse til at køre på de “store” baner, dvs. Mohawk og Woodbine. Jeg har ganske vist kun haft 13 starter i Canada, men har netop fået sidstnævnte licens og skal som nævnt køre Lilia Axe på Mohawk i weekenden.
Lilia Axe efter en sejr på Lunden i 2008, hvor den italienskfødte hoppe satte dansk rekord for udenlandske 3-årige hopper med tiden 1.13,9a/1600 meter.
Bedre økonomiske vilkår
Benny Christensen har som nævnt kun tre “fremmede” heste i træning, men har det alligevel økonomisk bedre end nogensinde.
– Jeg får flere og flere køreture; alene i denne uge kører jeg løb både onsdag, fredag, lørdag og søndag. Jeg kører på næsten alle baner i Ontario, hvor der er i alt 15 væddeløbsbaner, og økonomien er langt bedre herovre, siger Benny.
– I normale klasseløb på de mindre baner køres der om ca. CAN $ 5.000-9.000 i præmiesum, mens der på Mohawk ofte er det tredobbelte. I morgen (onsdag) skal jeg f.eks. køre en pacer, Terror Of The West, på Flamboro Downs. Her er den samlede præmiesum CAN $ 6.500 (34.000 kr). Jeg er sikker på at mange af de bedre heste i Sverige og Danmark kunne tjene rigtig gode penge herovre.
– Jeg har ikke ambitioner om at få en storstald, men hellere end mindre stald med nogle gode heste. Som nævnt har jeg pt. kun tre heste i træning, men jeg tror på fremtiden og synes jeg er blevet rigtig godt modtaget herover. Hesteejerne synes det er spændende at jeg gør tingene på en lidt anderledes måde end de canadiske trænere.
– Jeg har altid været glad for Europa og Danmark i særdeleshed, men det her er fremtiden. På stort set hver eneste bane er der et casino med spillemaskiner, der omsætter for millioner af kroner hver dag, 24 timer i døgnet. En stor del af overskuddet går til banen og dermed løbspræmierne. Størsteparten af Ontarios 15 baner har løb fem dage om ugen, så det hænder at man kører på to forskellige baner samme aften.
– Jeg kommer ikke til at flytte hjem mere – jeg har fundet min drøm her! slutter Benny Christensen.
Vil du vide mere om canadisk travsport, så kan www.standardbredcanada.ca varmt anbefales.