“Jeg er skam godt tilfreds”
Arne Normann er kendt som “manden bag Rudolf Le Ann” – men i dag lever den 61-årige Aalborg-træner en mere anonym tilværelse, selvom sæsonen er indledt på bedste vis med en sejrsprocent på 27.
Arne Normann har aldrig vundet mange løb som kusk, men til gengæld markeret sig som en meget dygtig træner. I fjor blev det således til 16 sejre og 266.000 kroner i indkørte præmier, mens det foreløbig er blevet til seks sejre i år i 22 starter – svarende til en sejrsprocent på 27 og det er vist ikke så ringe endda.
– Nej, jeg er skam godt tilfreds – sådan er vi aldrig kommet fra start før, men vi har også nogle rigtig fine heste at arbejde med og det gør det noget lettere, indleder Arne Normann, som har været professionel træner siden 1999, men det er efterhånden næsten 35 år siden han startede som staldmand hos Rigo Larsen på Skovbo.
– Jeg var næsten tre år hos Rigo og havde selv dengang Uno Guy, der såvidt jeg husker vandt 53 løb. Ham tog jeg selvfølgelig med hjem til Nordjylland, da jeg stoppede i 1980, hvorefter jeg var et halvt års tid hos Chresten Kristensen i Aalborg inden jeg besluttede mig for at holde en pause fra travsporten på professionelt plan.
– Jeg kørte bl.a. lastbil i nogle år, men en dag så jeg at Stutteri Le Ann i Frederikssund søgte en stutterimester og det endte med at jeg blev ansat i efteråret 1990, hvor Rudolf Le Ann var 1½ år. Han var på det tidspunkt i træning hos Jørn Laursen sammen med en anden af Le Ann’s åringer, men jeg hentede begge mellem jul og nytår. På det tidspunkt havde vi otte løbsheste og fire følhopper på stutteriet.
“Rudolf kunne ikke mere”
Arne Normann var fem år på Stutteri Le Ann, og da samarbejdet med Bendtsen-familien ophørte kort efter nytår 1995, blev Rudolf Le Ann sendt i træning hos Steen Juul.
“Den sorte Perle” kom dog tilbage til Arne Normann i efteråret 1997 og vandt senere bl.a. Sweden Cup som 11-årig.
Rudolf Le Ann startede sidste gang d. 1. maj 2001 og var siden opstaldet som avlshingt på Arne Normanns gård i Brovst. Why Not-hingsten fik i alt 71 afkom, men fik langt fra samme succes i avlen som på væddeløbsbanerne. Rudolfs mest vindende afkom er således Kong Øland (1.13,6a-386.000 kr).
Mandag d. 27. februar i år blev Rudolf Le Ann aflivet – han blev 23 år.
– Han kunne ikke mere. Trætheden havde meldt sig og Rudolf var totalt slidt op. Jeg vidste jo godt hvor det bar hen, og da han ikke kunne rejse sig ved egen hjælp om morgenen, var jeg nødt til at tilkalde dyrlægen, siger Arne Normann.
– Mange har spurgt mig om det ikke var svært at sige farvel til Rudolf, og selvfølgelig var det det. Han var den første jeg så til om morgenen og den sidste jeg så til inden jeg gik i seng, men han skyldte os ikke noget. Det var mere omvendt. Rudolf har givet mig og alle andre, der har været rundt om ham igennem alle årene, så utrolig mange dejlige oplevelser, som jeg aldrig vil glemme.
Arne Normann har selv haft flere afkom efter Rudolf Le Ann. Stalden tæller pt. bl.a. to 3-åringer, Sobra og Santos, der blev hans sidste afkom – men herom senere.
Positivt syn på fremtiden
Arne Normann har i øjeblikket 23 heste i træning, heriblandt to 2-åringer og fire 3-åringer, som får flg. ord med på vejen af deres træner:
– Tekanava Lykkegård (vallak e. The Liquidator-Kiri Lykkegård) og The Flying Smoke (hoppe e. The Liquidator-I’ll Fly Away) træner begge rigtig fint, men de vokser en del og bliver derfor taget stille og roligt. Jeg har pt. størst forventninger til Tekenava Lykkegård, som er en meget elegant type, der har let ved det hele. Men omvendt skal man også passe på at det ikke går for stærkt, så de bestemmer lidt selv i øjeblikket, siger Arne Normann.
– Blandt 3-åringerne er Special (vallak e. Trophy Catch-Ginge F) længst fremme. Han har så utroligt let ved det, men har også en specielt vilje, som gør at han nemt kan køre sur i det. Han har været lidt sat tilbage, men er på vej frem igen og går rigtig godt i de træningsløb, som der arrangeres hver lørdag på NKI Racing Arena Aalborg. Der køres tre “heat” efter hhv. 1.40, 1.35 og ca. 1.25-30, hvor man kan få hestene – primært unghestene – prøvet at sammen med andre. Det er meget positivt at vi har fået de træningsløb.
Om de tre øvrige 3-åringer siger Arne:
– Sabibi H (hoppe e. Storstadsbusen-Duller Marie) er kørt til og har været hos Christian Lindhardt, men er kommet tilbage til mig efter ferie. Det er ikke helt afgjort hvad der skal ske med ham. Santos (vallak e. Rudolf Le Ann-Sapfo) kommer ikke før sidst på året. Det er en kæmpestor hest (167 i stang) og mange tror han er en ridehest! Det er min egen og bl.a. derfor har jeg ikke for travlt. Sobra (vallak e. Rudolf Le Ann-I’ll Fly Away) har lidt temperament hvis han bliver nervøs, og skal have det lidt mere ind “med skeer”. Jeg forventer han skal lære noget mere i træningsløbene før han er klar til prøveløb.
– Generelt synes jeg det ser ret spændende ud med undhestene, som jeg tror vi får stor glæde af næste år. Vi har også en flot 4-åringer, som er ved at være der. Rapsodi og Robin Basket er f.eks. begge ved at være klar til prøveløb, siger Arne.
Osvald H vandt i Derbyweekenden i fjor for Kim Pedersen
Store forventninger til telefonhest
Arne Normanns senest sejr kom tirsdag aften på Axevalla, hvor Stald KTAS’ Picobal vandt en sikker sejr for Jeppe Juel.
– Picobal har overrasket mig og den bliver bare bedre og bedre; det er en hest jeg har meget store forventninger til, siger Arne.
– Nico Øland, Provst Meyer, Pete Lykkegård og Pegasus Lykkegård tror jeg også får en fin sæson. Førstnævnte har jo gjort det helt forrygende på det sidste og starter måske i Norge næste gang. Efter tredjepladsen i tirsdags sagde Jeppe, at vi skal se om vi kan finde et løb til ham deroppe. Jeppe Juel er efterhånden blevet fast kusk på størsteparten af staldens heste, men det er generelt min holdning, at jeg bruger den kusk, der passer bedst til den enkelte hest. I amatørløbene er Kim Pedersen min førstekusk.
Begge kuske skal også i aktion i aften på hjemmebanen, hvor Arne Normann starter tre heste:
– Rositta May (4. løb) er en rigtig skrap hest, som har vintertrænet efter sidste start i januar måned. Hun har gået en del langsomt – 16 km hver anden dag – for at bygge formen og var meget positiv i det seneste arbejde i lørdags. Det er en hest, som jeg tror når meget langt og hun er fortsat meldt i både Dansk Hoppe Derby og Grand Circle 4-års Hoppechampionat. Hun er tippet som vinder i programmet og jeg tror hun har en rigtig god chance.
– Osvald H (6. løb) var lukket i halsen sidst, derfor den svage præstation. En utrolig stabil hest, der sagtens kan gå forbi dem alle til slut hvis han får det helt rigtige løb.
– Optimus Limfjord (7. løb) er mit problembarn. I arbejde slipper den ikke hvis den sidder i front, men når musikken spiller kan den finde på slet ikke at træde an fra start. En typisk vind-eller-forsvind-hest.