“Hestene trænes mere i Sverige”
Danmarksmesteren for jockeyer i 2010 hedder Kenneth Andersen. Titlen blev blandt andet honoreret med et uddannelsesstipendium på 10.000 kr. I år blev denne præmie så omsat i et månedslangt ophold i maj hos den svenske stortræner Roger Wallman, der er knyttet til Solvalla med base i træningscenteret på Mälsåker beliggende i en radius af cirka 50 km sydvest for Stockholm.
25-årige Kenneth Andersen, der er staldmand og jockey hos faderen, den nordjyske træner Pauli Andersen, Aalborg, har i den forløbne måned suget til sig af lærdom hos Roger Wallman.
– Jeg slutter af med at overvære Elitloppet. På mandag drager jeg atter hjem. Mit ophold i maj var kun afbrudt af deltagelse i dette års udgave af DM for jockeyer, men her blev jeg ”kun” nummer to efter overraskelsen Louise Sørensen.
Adspurgt om hvad der særligt har gjort indtryk under opholdet hos Roger Wallman, svarer Kenneth Andersen:
– Hver enkelt hest trænes nok mere end derhjemme, men til gengæld trænes den så desto mindre hårdt. F. eks. bruger man en hel del tid på bakketræning, hvor der aldrig køres i toptempo, men flere pas i et blødere tempo. Det kan jeg tage med mig.
– Mange af hesteoppasserne er her længe ad gangen. Roger har faktisk en ansat med atten års ancietet. Men det er ikke sjældent, at man arbejder her mindst fem år, inden man skifter til et andet sted eller et andet job.
– De fleste hestepassere er piger. De møder allerede kl. 05.30 og arbejder mange timer hver dag. På den måde har jeg i øvrigt lært at stå rigtigt tidligt op. Før stod jeg bare tidligt op.
– De svenske staldfolk får en overenskomstmæssig løn med indbygget sygeforsikringer og ret til feriegodtgørelse. Det er andre toner end derhjemme. I Danmark er økonomien i travsporten ikke rigtigt til det.
– Jeg har ikke decideret haft mine egne pasheste, men trådt ind og afløst de andre i forbindelse med ferier og sygefravær. Jeg har haft mega meget at lave i den her måned, skal jeg hilse og sige.
Trænerkarriere må vente
Kenneth Andersen har taget sin trænereksamen for fire år tilbage, men har ikke indløst trænerlicens endnu.
– Så længe min far er i vigør, så lader jeg ham være chefen. Når han går på aftægt, så kan jeg tage ud trænerlicensen.
– Der er den fordel, at så er hierarkiet på plads, og hesteejerne ved, hvad de går ind til.
– Bagdelen er, at jeg som jockey faktisk sætter penge til, når jeg sætter mig op bag en hest i løb. I Danmark kan jockeys i modsætning til svenske jockeys ikke lade sig registrere med egen virksomhed, så udgifter kan modregnes i indtægter før skat. Så når jeg både skal afholde udgifter i forbindelse med løbsdeltagelse og skat af den indtægt, løbsdeltagelse giver, så giver det røde tal på bundlinjen. Dvs. jeg skal betale af min øvrige løn for at få lov at køre løb. Det burde DTC stramme op på efter min mening.
– I øvrigt mener jeg, at DTC ofte ikke supporterer de unge mennesker, der gerne vil være jockeys. Ofte kan man opleve, at DTC modarbejder os. Tag for eksempel Kasper K. Andersen, der efter nogle år i Danmark som jockey nu er begyndt hos Thomas Malmqvist i Sverige. Her får han lige pludselig et tidsmæssigt break med at køre heste i løb, fordi man siger, at han som ansat i Sverige ikke kan køre på dansk licens. Hvis DTC havde hjulpet i stedet for strikte at se på regler, havde de løst sagen ved at sige at de 3 første uger hos Malmqvist var et studieophold, hvor den danske licens kunne gælde, og i den tid kunne formalia så ordnes, således at hvis han efter studieopholdet ville fortsætte, så var det bragt i orden med den svenske licens.
– Med mere support fra DTC’s side vil man kunne bane vejen for at flere ville få lyst til at arbejde som jockeys. Jeg er godt klar over, at de økonomiske vilkår for travet i Danmark ikke er lige så lukrative som i Sverige. Vi må sætte vor lid til de nye skatteregler og de andre tiltag, som HFF og DTC sætter i søen, og det gode ved det hele er, at der nu tilsyneladende sker noget i dansk travsport, den ros skal DTC og HFF selvfølgelig have. Ikke desto mindre synes jeg, at man skal fokusere mere på vilkårene for de unge – det er jo dem, der skal tage over, når nu Steen Juul og Arvid Olsen og hvad de nu hedder, går på pension, og den tid kommer jo i en nær fremtid, slår Kenneth Andersen fast.
Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO