Premiere på Tarok-ruten
Skive Kommune havde i dag premiere på “Tarok-ruten” hvor man kommer rundt til en række af de lokaliteter, hvor Tarok-filmen er optaget.
Ruten består af i seks lokaliteter, hvor der hvert sted er placeret en informationstavle (øverste foto), der bl.a. omfatter en såkaldt QR-kode (“stregkode”). Koden scannes med en smartphone, hvorefter man kan se et klik fra filmen, der er optaget det pågældende sted.
Et større presseopbud fulgte ruten, der starter på Langesgaard, der danner kulisse for godset Estvadgård, som Karl Laursen købte i 1951. Estvadgård kunne iflg. Regner Grasted ikke bruges, da gården er blevet alt for moderniseret i de forløbne år.
– Det var dog lidt af et tilfælde, at valget faldt på Langesgaard. Vi var på udkig efter en gård med nogle gamle, originale spiltove, men det var helt umuligt at opdrive indtil vi ved et tilfælde blev gjort opmærksom på Langesgaard, der tilmed meget praktisk også ligger i Skive Kommune. Gården er opført i 1850’erne og bruges ikke længere som beboelse, men den nuværende ejer har valgt at bevare bygningerne som de så ud dengang, fortalte Regner Grasten.
– Efter filmen har Skive Kommune så “købt” den del af hovedbygningen, der blev anvendt til filmoptagelserne og derfor har det været muligt at beholde kulisserne med samtlige møbler m.m. til glæde for de forhåbentlig mange besøgende, der kommer når de har set filmen.
Langesgaard
Spiltovene på Langesgaard
Regner Grasted fortalte bl.a. at filmholdet måtte foretage en del op- og tilbygninger i stalden for at få de helt rigtige kulisser, hvor bl.a. en meget rørende scene med Jørn og Vagn Laursen er optaget.
Efter Langesgaard gik turen til Hagenshøj, hvor Tarok blev født. Ejendommen blev solgt efter Elisabeth Laursens død i 2005, men de nuværende ejere har bevaret stalden, bl.a. også Taroks gamle boks.
Tarok blev også begravet på Hagenshøjs jord – nærmere bestemt ved siden af en stor gravhøj – og både Karl og Elisabeth Laursen er efterfølgende også stedt til hvile ved siden af “Dannebrog på fire ben”.
– Man kan sige, at her ligger kejseren, kongen og dronningen, sagde Jørn Laursen.
Anne-Grethe Bjarup Riis, Regner Grasten,
Jørn og Ingelise Laursen ved siden af Taroks grav.
Jørn og Ingelise Laursen fik sig i øvrigt en stor overraskelse mens hele holdet besøgte Taroks grav. Pludselig kom en kortege af veteranbiler kørende forbi – præcis som den aften Tarok døde. “Stuntet” var planlagt af Hagenshøjs nuværende ejere, som havde fået den lokale vetaranklub “Krumtapperne” til at lufte de gamle biler.
– Kort tid efter nyheden om Taroks død blev bragt i radioavisen kl. 22 begyndte de første biler at komme, og det fortsatte faktisk hele weekenden. Det var utroligt rørende, fortalte Jørn Laursen.
– Tarok blev begravet samme aften for at undgå en masse nysgerrige journalister, og da de ringede for 27. gang om lørdagen for at spørge hvor Tarok ville blive begravet, kunne vi fortælle at det allerede VAR sket og så kunne vi få ro i familien.
Veteranbilerne foran stalden på Hagenshøj
Efter Hagenshøj kørte man videre til Skive Museum/Krydsfelt Skive – der dog ikke er en del af Tarok-ruten, men som frem til 12. januar 2014 har en udstilling om Tarok – hvor man bl.a. kan se en portrætudsendelse om Tarok fra 1985, seletøj, ærespræmier, avisudklip m.m.
Indgangen til Krydsfelt Skives Tarok-udstilling
En brøkdel af Stald Kimas mange ærespræmier
Taroks sulky
Tæt på Krydsfelt Skive ligger Skive Anlæg, der også spiller en omend mindre rolle i filmen, og Tarok-ruten slutter på Skive Trav.
Læs mere om Tarok-ruten på tarok.skive.dk: KLIK HER og udstillingen i Krydsfelt Skive: KLIK HER
Foto: Henrik Berg