Om strategiplanen
Tidligt i foråret meddelte Dansk Travsports Centralforbund at man igangsatte arbejdet med en strategiplan for sporten – senere koblede Dansk Galop sig på dette arbejde. Meningen var at denne strategiplan skulle være færdig i oktober – men man skrev dog ikke noget årstal, og endnu er der ikke kommet nogen strategiplan på bordet.
Men der arbejdes ihærdigt, erfarer travservice.dk – mere end 50 mennesker har været involveret i arbejdet, og et overordnet oplæg til strategiplanen er nu rundsendt til medlemmerne i DTC og Dansk Galop til udtalelse.
Hvad kan vi vente os af strategiplanen?
Sikkert store tanker om sammenlægninger af administrationer, besparelser etc,
Bortset fra der måske bliver brugt nogle nye smarte betegnelser, så er der nok ikke meget nyt under solen – den dybe tallerken er opfundet tidligere.
Det er jo ikke første gang, at der er sat et arbejde i gang med at bringe dansk hestevæddeløbssport videre.
Og har de tidligere forsøg været en succes?
Har det været mangel på parathed til omstilling?
Er den til stede nu? Og er der brug for det afgørende grad?
Og hvad er det egentlig taget fornuftigt at få gennemført?
I 2008 blev den sidste strategiplan lavet – ja, dengang hed det bare Handlingsplan, og her er et resume af, hvad denne Handlingsplan omfattede – downloadet fra HFFs hjemmeside – mine kommentarer med halvfed.
Hestesportens Handlingsplan 2010-2015
I slutningen af 2008 iværksatte Hestevæddeløbssportens FinansieringsFond (HFF), Dansk Travsports Centralforbund, Dansk Galop og Danske Spil i fællesskab et udredningsarbejde, der skulle klarlægge problemstillinger inden for hestevæddeløbssporten i Danmark og komme med ideer til konkrete ændringer, der fremadrettet kunne styrke sporten og spillet på heste.
Otte arbejdsgrupper med såvel interne som eksterne deltagere har arbejdet med forskellige problemstillinger og er kommet med en række forslag og ideer.
Disse har været gennemgået i Styregruppen, der efter sommerferien vil udarbejde en endelig indstilling til de involverede parter på basis af de modtagne forslag samt ideer og input fra anden side.
Styregruppen har identificeret følgende problemstillinger:
at de ressourcer, der er til rådighed, i dag spredes for bredt og i stedet skal koncentreres, så de stærkeste elementer i sporten får bedre mulighed for at udvikle sig; Øh . det er vist ikke sket
at der skal tiltrækkes kompetencer inden for kommercialisering af sports- og sponsorarbejde, eventstyring, markedsføring etc. og forsøgt, men med drønende fiasko
at sporten skal se sig selv som konstant værende i konkurrence med andre sportsgrene og kultur- og fritidstilbud. Der er konkurrence om tilskudspenge, sponsorer, mediedækning, tilskuere og spillere. – Tjah..
Der har gennem et stykke tid været overvejelser om ændring af banestrukturen og udvikling af samarbejde mellem banerne. De modtagne forslag udbygger disse overvejelser, nemlig forslag om som udgangspunkt opretholdelse af alle baner, men med fortsat og yderligere differentieret prioritering.
En sådan udvikling kunne bestå i:
Samarbejde mellem banerne i Skive og Aalborg og prioritering så afvikling af storløb primært finder sted i Aalborg. Ikke sket
Afvikling af storløb på banen i Århus. På bekostning af???
Udbygning af det nuværende samarbejde mellem Billund og Odense og prioritering så afvikling af storløb primært finder sted i Odense. Jo, Odense har nu både et DM for hopper og en Hoppechampionat
Samarbejde mellem banerne i Nykøbing F og på Bornholm; disse baner skal kun i begrænset omfang afvikle storløb. Samarbejde ikke gennemført
Lunden og Klampenborg udgør Danmarks hovedbaner for henholdsvis trav og galop, og banerne vil være at prioritere som Danmarks førende baner inden for de to områder.
Det foreslås endvidere overvejet om provinsgaloppen bør samles på færre baner med et antal selvstændige løbsdage. Hundesporten påtænkes uændret afviklet i Odense. – Hundesporten er lagt i graven
Antallet af løbsdage og løb er afgørende for præmiebudgettet, og det vil blive overvejet om der skal gennemføres differentierede præmiebeløb efter løbstype og bane. Der foreslås en omfordeling af præmiebudgettet, således at de baner, hvor der skal afvikles storløb tilsammen tilføres yderligere midler. Det vil betyde, at der på disse baner kan afvikles flere løb med betydeligt større præmiesummer foruden storløbene. På de øvrige baner er der fremsat forslag om at der fortsat skal afholdes mindst én storløbsdag, men præmiesummen i øvrige løb på disse baner skal reduceres. – Er gennemført
Der er ligeledes forslag til etablering af et fælles selskab, der får til opgave at varetage markedsføring af hestesporten. Selskabet skal have en professionel, selvstændig ledelse og skal ud over markedsføring også stå for landsdækkende salg af reklamer, salg af events, fremskaffelse af sponsorer mv. Selskabet får også til opgave at varetage mediedækning og stå for opbygning af hjemmeside for hestevæddeløbssporten. Gennemført – Hestesportens Mediecenter – mig bekendt er det hidtil ikke lykkedes for HM at sælge et eneste sponsorat
Der er yderligere forslag om at spillemulighederne udbygges både gennem nye spiltyper og ved større tilgængelighed. Danske Spil har iværksat et udredningsarbejde herom, og der vil senere på året være fremskaffet et basismateriale, så der kan træffes afgørelser på området. Et. varslet lovforslag, hvor retningslinjer for et delvist liberaliseret spillemarked i Danmark fremlægges, kan få afgørende indflydelse på den endelige handlingsplan. – Tjah…bookmakerne har holdt deres indtog i DK, men Danske Spil har bibeholdt monopolet på hestespillet.
Ud over ovenstående er der fremsat en række anbefalinger spændende fra en lettere forståelse af hestevæddeløb for nye interesserede i sporten, bedre spillevejledning, offentliggørelse af målfotos og dommerafgørelser med henblik på at sikre sportens troværdighed, ligesom der anbefales etablering af uddannelse af banernes ledelser samt de aktive (medietræning). Rapporten anbefaler også større åbenhed i sporten, med henblik på at sikre sportens troværdighed. – Det var store tanker! – Bedre spillevejledning! Med udgivelsen af Racing News med løbsopstillinger, der i hvert fald ikke giver nye kunder og utilstrækkelige for de eksisterende.
I forslagene behandles trav- og galopsporten samlet. Der kan være behov for yderligere analyse af de enkelte sportsgrenes rolle (brand).
Og jeg mener desuden:
Nye kunder er blevet et mantra for nogle af sportens beslutningstagere.
Vi skal hele tiden tænke på – de nye kunder.
Kan de nu forstå at tyde løbsprogrammet?
Hvordan med at spille?
Og der er aaaalt for lang tid mellem løbene?
Jeg tror, at man i højere grad skal begynde at tænke på de udøvere, der er tilbage – det være sig hesteejere, opdrættere, trænere, ansatte etc.
Og har man et godt produkt at tilbyde dem – så starter den gode cirkel helt af sig selv.
Og den, der fanges af trav/galop bacillen skal nok finde ud af – både at tyde programmet, og at gøre indskud i totalisatoren.
Og hvorfor skal en løbsdag absolut jappes igennem, som noget der bare skal overståes?