Nyt indlæg i DTC-debatten
Fra Carsten Sørensen i Vejle har vi modtaget nedenstående indlæg, der er ikke blot er en kommentar, men også indeholder forslag til en ændret struktur for dansk travsport.Indlægget er meget langt, men bringes i sin helhed, da det indeholder nogle meget radikale forslag til hvordan dansk travsport skal drives fremadrettet. Du er velkommen til at komme med dine kommentarer – men af hensyn til læsevenligheden på internettet er det en god ide at begrænse sig til f.eks. max 600 ord. Send din kommentar/ideoplæg til info@travservice.dk
Hermed også min fulde opbakning til både Jørgen Jensen og Thomas Lind-Holm m.fl.
Som Thomas så rigtigt skriver undre man sig over at man meget sjælden møder aktive eller hesteejere der udtrykker tillid og tro på ledelsen i Dansk Travsport, dette faktum er i sig selv et alvorligt faresignal for hele travsporten, for uden tillid til at den øverste ledelse og myndighed inden for sporten har de fornødne kompetencer gør blot at den negative spiral bare forsætter.
Statistik lyver som bekendt aldrig, da den altid er baseret på historie og fakta, i den aktuelle situation fortæller den med al ønskelig tydelighed hvor vi er på vej hen med dansk travsport, i de seneste år er der intet sket der på nogen måde giver os en fornemmelse af at den nuværende ledelse har en løsning der på langt sigt vil få danske travsport videre.
Enhver ledelse uden umiddelbar løsning kan som værn mod dette altid forsøge at udbrede nye visioner og strategiplaner, blot man får ”eksterne professionelle” til at hjælpe med at skrive det der i teorien er rigtigt og på den måde virker beroligende for oppositionen. På denne måde får ledelsen igen et pusterum og tiden går, intet sker, det er det vi ser tilbage på med stadig underen, meget skriveri, men ingen reelle ændringer.
I alle forretninger kommer indtægterne fra virksomhedernes kunder, i travsporten kommer det udelukkende fra hesteejerne, sponsorerne og omsætningen i totalisatorspillet. Indregistreringen af nyfødte føl hvert år samt omsætningen fra spillerne viser tydeligvis udviklingen de seneste år, konsekvensen heraf hvis ikke der reageres omgående er desværre at dansk travsport med den nuværende struktur afgår ved døden i løbet af kort tid, ifølge min tidshorisont er dette maksimum 5 år.
Bud på fremtidig bane og løbsstruktur:
Hvad kan så være en del af løsningen, ja det er jo nemt nok at kritisere alt og alle via dette medie, hvor det altid kan fremstå uimodsagt i en periode, derfor vil jeg skitsere nogle af de tanker jeg gør mig i forhold til den aktuelle situation, og ideer til eventuelle ændringer og forbedringer.
7 travbaner i Danmark hvor der jævnligt afvikles løb, uanset om de har A eller B status er ikke holdbart, jeg ved at der er mange følelser indblandet når der skal rationaliseres, men der er ingen vej udenom hvis vi vil videre, der burde kun være 3 travbaner i Danmark, den nuværende i Ålborg, en ny i trekantsområdet, der i lighed med Parken i København kunne bruges til mange andre formål, f.eks. koncerter, speedway, atletikstævner o.s.v. samt Lunden i København, med andre ord, nedlæg banerne i Skive, Billund, Århus, Odense samt Lolland Falster.
Nogle af disse kunne måske opretholdes som træningscenter, der findes jo alligevel næsten ingen travtrænere, der stadigvæk kun driver deres forretning fra en stald på en travbane som i de gode gamle dage, så derfor er der ud fra det synspunkt ingen grund til at opretholde disse baner i fuld drift.
Når man ser på hvordan de danske travtrænere arbejder fra tidlig morgen til midt eftermiddag, for derefter at læsse transporten for at køre til løb 3 – 4 gange ugentlig, sågar til Lunden en hverdag ind i mellem, bør man i forbindelse med reduktionen af antallet af travbaner samtidigt se på om ikke der findes en mere hensigtsmæssig måde at afvikle løbsdagene på. Mange aftenløb i løbet af en uge gør at trænerne først er hjemme igen imellem kl. 22:00 – 23:00 for blot at stå op igen næste morgen kl. 7:00 og forfra !
Økonomien hos de fleste danske trænere gør at de alle har et minimum af ansat personale, og tit må ty til hjælp fra frivillige, koner, familie o.s.v. en ændret løbsafvikling kunne give de aktive mere ”luft” i hverdagen og på den måde være med til at udvikle hestematerialet igennem mere tid til det vigtige, nemlig træningsprocessen i stedet for at sidde og spilde tiden i hestetransporten til og fra løb 3 – 4 gange om ugen.
Med 3 løbsbaner i Danmark i fremtiden kunne man f.eks. forstille sig at der blev kørt 12 – 14 fyldte løb hver lørdag og søndag på de 2 baner i provinsen, måske med V65 spil som en fast del af totalisatorspillet, antallet af løb og heste i de enkelte løb de seneste par år gør jo at folk ikke kører til trav en hverdagsaften for at se 7 – 8 løb (heraf ofte et formløb og et amatørløb). Så derfor færre løbsdage med fyldte felter og større præmier til hesteejerne og mere for spillerne. Vi har set løbsdage i år hvor den samlede omsætning ikke oversteg 300.000 kr. ! Mange V5 omsætninger på under 100.000 kr. det siger sig selv at det ophører helt automatisk, uden sammenligning omsatte de for mere end 100.000.000 kr. i V75 den 31. marts på Jægersro banen, så lysten og pengene findes stadigvæk hos spillerne, vi skal blot give dem nogle spændende muligheder.
Derudover kan der køres nordisk løbsdag på Lunden onsdag eftermiddag som vi kender det i dag, disse dage domineres jo efterhånden af svenske heste der på grund af manglende point ikke har mulighed for at starte på de respektive hjemmebaner, så på trods af at langt de fleste løbsheste findes i provinsen, er det vel forsat muligt at fylde 9 – 10 løb en gang ugentlig på landets hovedstadsbane!
Udgiften til transport er i dag også blevet til en betydelig udgift for os hesteejere, derfor kunne disse udgifter samtidigt reduceres ved at hver træner kunne starte flere heste på samme løbsdag, og muligheden for ”samkørsel” med hestene forbedres. Det må ligeledes være muligt fremover at publicere alle proportioner for mere end 2 måneder af gangen, i forhold til planlægning var det ønskeligt at de forelå for måske 3 – 4 måneder fremadrettet, dette ville være en naturlig del af ændringen af løbsafviklingen med færre løbsdage. Med færre løbsdage burde der ligeledes ses på hvorledes vi fremover kan lave et enkelt online melde system således at der kan spares personale i denne proces.
Med det dramatiske fald i antallet af nyfødte og indregistrerede føl vil vi opleve at præmiesummen i alle de klassiske løb vil falde over tid, den udvikling vil være selvforstærkende og en eventuel deltagelse ville ende med at være økonomisk uinteressant i forhold til de fastlagte indbetalinger der findes i dag, en ændring uanset om det er op eller nedad af disse for at få flere ”ombord” vil ikke ændre situationen.
Man kunne måske overveje at åbne op for udenlandske heste til vore klassiske løb, på lige fod med de danske, derved vil præmiepuljen utvivlsomt stige, nordiske interesse for løbene og måske ”Elitlopps” stemning på Lunden sidste weekend i august fremover. Hvorfor frygte at de gode udenlandske heste kommer og tager vores præmier, hvis alternativet er at vi ikke har nogen præmie at køre om alligevel.
Efter endnu et veloverstået DM for travtrænere kunne jeg godt forestille mig at man ændrede navnet det til det det nu engang er, nemlig en kuskematch med en relativ stor præmiecheck, i øvrigt et stort tillykke til Rene Kjær, han beviste jo endnu en gang at han er en af de absolut dygtigste catchdrivere i Danmark.
Men når det er nu kun er en udvalgt personkreds der har mulighed for at deltage, udelukker man jo samtidigt alle andre trænere for at bevise hvor dygtige de er i forhold til at være travtræner, hvis vi skal have flere ud af ”rugekassen” for at sikre at der også er mere end 7 -8 kuske til at køre løbene om få år (undskyld, Steen, Axel, Birger, Pauli, Kaj, Flemming, John, ja rækken er desværre lang) Så skal der være en mulighed for at profilere sig selv, derfor burde det danske mesterskab afgøres over en sæson og ikke over 3 dage hvor udvalgte kuske kører heste der er valgt efter lodtrækning, mange af de heste der anmeldes til disse løb er langt fra i en form og forfatning der berettiger dem til at starte i disse vigtige løb. Det viser med sikkerhed ikke hvem der er Danmarks bedste travtræner, men mere om evnerne som kusk.
Men med gratis start, gode præmier o.s.v og derudover muligheden for at få en anden træner / kusk til at vurdere ens hest, er det vel en forståelig motivation til at melde hesten i sig selv.
Jeg mener at hele sæsonen skal afgøre hvem der er hvert år kan hyldes som dansk mester for travtrænere, der skal opstilles forskellige kriterier, alt naturligvis ud fra starter i Danmark, det kunne f.eks. være antallet af starter, placeringer, præmiesum, fairplay, negative dopingtester, o.s.v.
Ledelsesstruktur:
Omkring økonomien i dansk travsport skal der efter min opfattelse være et landsdækkende kontor med en direktør for de danske travbaner, det er indlysende at alle danske baner har en anspændt økonomi når de alle har både direktører, kontorassistenter, banepersonale, o.s.v. på lønningslisten.
Til sammenligning svare det til at alle danske Føtex butikker havde deres egen direktør der havde ansvaret for indkøb, markedsføring , derudover bogholderipersonale, m.m. Man bør i denne sammenhæng huske på at omsætningen på en dansk travbane er mindre en almindelig dagligvare butik, så også her der findes en enorm omkostningsbesparelse i forhold til personale med central ledelse for hele Danmark i fremtiden.
De 3 travbaner, Skive, Århus og Ålborg har sågar 1,33 direktør hver især for tiden, uden det dog har bevirket nogen mærkbare og synlige ændringer, nuvel røde til sorte tal, men set ud fra at skabe en bæredygtig omsætning og gøre felterne til interessante både i forhold til antal heste og kvalitet er de nu lang vej endnu over hele linjen.
Derudover at der på alle 3 baner er ansat nye direktører inden for relativ kort tid. Hvad den ” fjerde direktør” beskæftiger sig og bidrager med har ikke være muligt for mig at opklare i skrivende stund. (men ting tager som bekendt tid i Dansk Travsport.)
Dommerstanden:
For at opretholde og udbygge tilliden overfor spillerne er det ydermere nødvendigt at de til enhver tid siddende dommere er uvildige og professionelle, de burde rekrutteres blandt fagfolk, der ikke længere har nogen kommercielle interesser indenfor hestesporten, eller optræder som hesteejere under nogen form, hvis vi på sigt skal tilnærme os svenske tilstande er dette punkt vigtigt at fokusere på.
Den tåbelige regel der gør at de involverede parter i en eventuel tvist under løbet skal spørges til råds skal afskaffes, mange af trænere kører jo heste for hinanden hver uge, så hvorfor stille dem overfor dette dilemma i forhold til kollegaer og hesteejere. Det ville jo svare til at en fodbolddommer spurgte en forsvarsspiller om han mente han lige havde begået et straffespark ved stillingen 0 – 0 blot et minut før tid!
Dommerne har mulighed for at genkalde alle situationer på video, i slowmotion o.s.v ud fra dette skal der umiddelbart træffes en afgørelse. Med færre løbsdage og mange andre besparelser er dette absolut muligt at afsætte resurser til.
Banefolk:
Banefolk er et personaleområde der ligeledes kræver mere fokus, alle kender kritikken fra de startende trænere og kuske når baneunderlaget ikke er optimalt, hvor ofte hører vi ikke at heste ikke kan stå fast, banen er som en sandkasse, hullet som en si, ja rækken af forklaringer og undskyldninger er der mange af, men det mindste vi alle kan forlange og forvente er at der altid gøres det optimale for at banen er i top stand på løbsdagen, mange af de banefolk der i dag beskæftiges har stort set ingen forudsætning eller uddannelse i forhold til jobbet, det er nu engang ikke nok at have et traktorkørekort. Til sammenligning kræves det for at få et tilsvarende job i en golfklub en flerårig uddannelse som greenkeeper, før man blot får udleveret en havetraktor og en rive.
Vi burde lave en uddannelsesprogram i samarbejde med de dygtige banefolk på den anden side af Øresund, det er i alles interesse, ikke mindst de folk der dagligt skal bruge disse færdigheder. Med kun 3 travbaner i Danmark burde det være muligt at uddanne 4 – 5 specialister til jobbet, og med kun 3 ugentlige løbsdage kunne de assistere hinanden på banerne.
Bornholm undtaget, da deres beliggenhed gør at situation er anderledes, de har ydermere bevist deres berettigelse med stort lokalt arrangement og dygtig ledelse, så de forbliver travsportens ”dark Horse” i denne sammenhæng.
Håber at I opfatter mit indlæg i debatten konstruktivt, den er på ingen måde ment i forhold til enkeltpersoner i travsporten, alle kæmper sikkert ud fra deres egen bedste overbevisning, men tiden er inde til at skifte fra håbløshed i ordets bredeste forstand til nye realiste og nutidige visioner for vores pragtfulde sport.
Med venlig hilsen
Carsten Sørensen
Vejle