Lundens ledelse på roadshow
I 2014 skal dansk travsport afvikle det hidtil største løb på nogen dansk væddeløbsbane, U.E.T. Trotting Masters Final med en samlet præmiesum på en halv million Euro. Det bliver en kæmpe opgave for den samlede sport, og derfor vil repræsentanter for Charlottenlund Travbane i den kommende uge besøge samtlige baner vest for Storebælt.
– Torsdag og fredag i denne uge tager vi på et ”roadshow” til Fyn og Jylland, hvor vi skal besøge samtlige baner øst for Storebælt. Det bliver en slags charmeoffensiv, hvor vi vil opfordre til samarbejde banerne imellem med udgangspunkt i Masters Finalen, som vi mener, bør være en fælles opgave for hele travdanmark. Det glæder vi os rigtig meget til og jeg håber vi får en fornuftig dialog med de forskellige lokale baneledelser, siger Det DAnske Travselskabs bestyrelsesformand Peter Wilhelmsen (foto t.h.).
Ellers er en stor del af fokus rettet på den netop offentliggjorte sæsonplan, der for Lundens vedkommende betyder radikale ændringer i forhold til tidligere. I årets to første måneder er der således blot to løbsdage i hhv. januar og februar måneder, men det er iflg. Peter Wilhelmsen helt bevidst.
– I år er der 50 dage løbsdage på Lunden, men næste år bliver der kun 46 løbsdage inkl. to såkaldte sportslørdage. Det er dog helt bevidst og vi er faktisk godt tilfreds med sæsonplanen, uagtet vi går fire løb tilbage i vintermånederne i forhold til 2013, dog betyder det ikke nødvendigvis at det samlet antal løb 2014 ikke bliver det samme som i 2013, siger Peter Wilhelmsen.
– Der er to væsentlige årsager til dette. Sæsonplanen er som at forhandle en finanslov – det ”give and take” og for os var det vigtigt ikke at miste noget i det samlede præmiebudget på ca. 14 millioner kroner. Vi mener det burde være højere – helt nøjagtig 1 million – da vi selv bidrager til dette beløb set i lyset af vores samlede spilleomsætning på Charlottenlund Travbane. Endvidere måtte vi sidste år konstatere at løbene i vintermånederne var rigtig dårlig besatte, hvilket er årsagen til at vi valgte at skære antal afviklede løb ned i januar, februar og december med fire løbsdage.
– Noget af det positive ved sæsonplanen er, at Danske Spil har fået nordisk spil på stort set alle løbsdage – enten som fuldt nordisk spil eller som såkaldt ”sax-bane” og det har jeg personligt store forventninger til. Det er trods alt spillekronerne vi primært skal leve af.
– Men jeg mener i øvrigt at travsporten som helhed skulle overveje at blive mere sæsonorienteret dels på grund af de mange baner og nuværende antal heste til rådighed i sporten. Jeg er selv medejer af en hest på Klampenborg Galopbane og det har jeg faktisk lært meget af. Her er der løb fra april til oktober og man ved at det er i den periode det hele sker. Man glæder sig til sæsonstart og alle kommer til sæsonafslutningen – der er en helt speciel ånd og i vinterpausen kan banen i ro og mag renovere anlægget. I USA er en bane som f.eks. The Meadowlands lukket i nogle måneder hvert år. Jeg siger ikke hermed at Charlottenlund Travbane skal lukke i vinterperioden, men man godt kan kigge på et alternativ, hvor nogle baner holder lukket i vinterperioden som Bornholm har gjort det altid og som man f.eks. kender det fra Halmstad-banen i Sverige.
Er Lunden forkælet?
Det er Hestesportens FinansieringsFond, (HFF), som uddeler præmie- og driftstilskud til de danske baner, og iflg. flere især jyske baneformænd bliver Lunden ”favoriseret” af den magtfulde fond, men hvis man spørger Det Danske Travselskabs formand, har det ingen hold i virkeligheden.
– Hvert år modtager de danske væddeløbsbaner tilsammen 24 millioner i driftstilskud, hvoraf Lunden i år har fået 4,6 mill. kroner og det er faktisk langt mindre end hvad vi burde få, indleder Peter Wilhelmsen.
– Vi hører tit fra landets øvrige baner, at Lunden får i pose og sæk, men det passer slet ikke hvis man ser på vores bidrag til den samlede omsætning. Vi har i alt 17 % af det samlede antal løbsdage på danske baner, ca. 35 % af det samlede spil til danske baner samt 68 % af alt udenlandsk spil spillet til danske baner, så hvis man ser på det rent matematisk, burde vi faktisk få et driftstilskud på 8,1 mill. kroner, da vi selv genererer dette tal i forhold til det samlede driftstilskud.
– Der er jo ingen tvivl om, at Lunden er den bane, der skal løfte travsporten internationalt set, men det er svært at komme op på det ønskede niveau, når man ikke har det nødvendige antal hænder – og det er her økonomien kommer ind i billedet. Vi har ganske enkelt ikke råd til at ansætte det antal personer, som skal til for at højne niveauet, selvom vi har været gode til at forhøje sponsorindtægterne og i øvrigt kommer ud af året med et fornuftigt overskud før afskrivninger på ca. 1 millioner kroner.
– Omvendt er der ingen tvivl om, at hvis vi skal have de ekstra 3-3,5 mill. kroner, skal de fjernes andre steder fra og det ville betyde at en eller flere af de andre baner skulle lukke.
– Dybest set handler det – set fra min synsvinkel – om at de andre baner er nødt til at acceptere, at Lunden ligger i Danmarks hovedstad. Det er her de fleste mennesker bor, det er her man har de største løb og det her man, også i nyere tid, har bevist at man KAN samle en masse mennesker. Ja, vi halter langt efter på de almindelige løbsdage, men det gør man altså også i Sverige, Norge og Frankrig. Det er et generelt problem – også inden for andre sportsgrene som f.eks. fodbold og håndbold – at det er svært at få folk lokket ud af stuen for at få nogle oplevelser.
Navneklausul på Opdrætningsløbet
Der har altid været flest tilskuere på storløbsdagene – sådan er det på alle landets væddeløbsbaner – og for Lundens vedkommende handler det bl.a. om de tre klassiske løb, Dansk Opdrætningsløb, Dansk Trav Kriterium og Dansk Trav Derby, der alle har været afviklet i over 100 år, men hvis det står til nogle jyske baneformænd, skal 2-åringernes største løb, Dansk Opdrætningsløb, fremover afvikles i f.eks. Aalborg.
– Argumentet er, at det er i det område der er flest heste. Jeg kan i princippet godt følge deres tankegang, men Dansk Opdrætningsløb er altså det ældste storløb vi har i Danmark. Det blev kørt første gang i 1896 og det viser sig faktisk, at Det Danske Travselskab har klausul på at de tre klassiske løb og vi skal i princippet godkende om det skulle køres på anden bane, siger Peter Wilhelmsen.
– Det vidste jeg ikke noget om, men efter et formandsmøde i DTC, hvor sagen blev bragt på bane af nogle jyske bestyrelsesformænd, har vi bedt vores advokat om at se på sagen og det viser sig, at allerede i 1998 har Det Danske Travselskab fået lavet ”navneklausul” på de tre løbsnavne, ligesom man har sikret sig at løbene ikke kan benyttes på andre baner uden vores godkendelse.
Nye trænere i 2014?
Mens Lundens driftstilskud måske burde være større, så har banen i stedet fået en ikke ubetydelig ekstrabevilling på 3 millioner kroner til renovering af Skovbo Travbane, der har været i forfald siden banen definitivt lukkede som løbsbane i 2000.
Banen fungerer i dag udelukkende som træningscenter med plads til omkring 300 heste, men mange bokse står tomme og står det til Det Danske Travselskabs ledelse, må der gerne komme lidt mere liv på den midtsjællandske bane.
– Den tidligere bestyrelse indgik i 2007 en aftale med HFF om opstaldning af heste på Lunden uden for løbsdagene. Aftalen går kort fortalt ud på, at fra og med 1. januar 2014 er det ikke tilladt for travheste at overnatte på banen. Det har der været megen kritik af og den nuværende bestyrelse har gjort hvad vi kan for at få ophævet aftalen, men det er desværre ikke muligt og derfor har vi nu i stedet valgt at gennemføre en omfattende renovering af Skovbo, siger Peter Wilhelmsen.
– Det kan måske også bruges som argument i et forsøg på at ”lokke” nye trænere til Lunden. Udover at skabe mere interesse for travsporten og gøre det mere attraktivt at blive hesteejer, SKAL vi have sikret flere trænere og dermed flere heste til Lunden.
– Vi kan ikke lokke med en pose penge, men vi kan hjælpe med at finde en sponsor og på den måde hjælpe med at komme i gang med forretningen. Vi er i dialog med et par stykker, men hvad det ender med, ved jeg ikke. Det kan også være at vi skal begynde at kigge mod Tyskland, hvor der også er mange dygtige unge folk, men nu må vi se, slutter Peter Wilhelmsen.
Læs i morgen 2. afsnit i interviewet med Peter Wilhelmsen og Victor Feddersen: Markedsføring og øget service