Kulturministeriet har svaret Jondahl
I november måned fremsendte opdrætteren Bo Jondahl, Breed Team 2000 et åbent brev til Kulturministeriet, hvor han fremførte, at traveravlen i Danmark ikke fik tilført de nødvendige midler som var hensigten i h t den resultatkontrakt, som HFF har indgået med Kulturministeriet.
Du kan læse Bo Jondahls åbne brev: KLIK HER
Nu har Bo Jondahl modtaget svar fra Kulturministeriet – et svar, han ikke finder særligt overraskende eller uddybende.
– Svaret fra Kulturministeriet indeholder ikke oplysninger som ikke er kendte i forvejen, og jeg bemærker, at Kulturministeriet udelukkende lægger HFF’s svar til dem til grund af ministeriets svar til mig, siger Bo Jondahl
– De oplyser, at man har støttet avlsarbejdet ved at man i flere omgange har ydet unghestesatsning (som DTC har dokumenteret har haft en positiv virkning), men en ny og langsigtet unghestesatsning kan ikke bevilges selv om at HFF kan se frem til at modtage omkring 10 mill. kr. mere i tilskud i 2012.
– Jeg kan derfor blot konstatere, at HFF intet har eller vil foretage sig for at mindske de katastrofale fødselstal – hverken nu eller i årene fremover, slutter Bo Jondahl.
Her følger brevet fra Kulturministeriet som Bo Jondahl netop har modtaget.:
Kære Bo Jondahl
Tak for din mail af 6. november 2011, hvor du spørger til pkt. 5 Avlsarbejde i den resultatkontrakt, der er indgået mellem HFF og Kulturministeriet.
Som udgangspunkt, er det ifølge lov nr. 696 af 25/06/2010 om udlodning af overskud fra lotteri samt heste- og hundevæddemål Hestevæddeløbssportens Finansieringsfonds formål at tilføre dansk hestevæddeløbssport midler og dermed gøre det muligt for Danske Spil A/S efter § 12 i lov om spil at udbyde væddemål på hestevæddeløbssportens baner.
I anledning af dit spørgsmål vedr. avlsarbejde, har vi indhentet følgende besvarelse fra HFF, til hvilken Kulturministeriet kan henholde sig:
” Der blev i 2007 indgået en resultatkontrakt mellem Kulturministeriet og HFF. Resultatkontrakten indeholdt en række målsætninger, som HFF skulle forsøge at opfylde. Målsætningerne i resultatkontrakterne er relativt ambitiøse, og det var derfor forudset, at der kunne være resultater, der ikke kunne opnås.
De fleste af den indgåede resultatkontrakts målsætninger blev i perioden frem til 2010 opnået af HFF. En målsætning om stigning i antallet af danske heste blev ikke nået, hovedsagelig forårsaget af den økonomiske krise, der ramte såvel Danmark som en række andre lande, og som påvirkede både avlsarbejdet og hesteholdet.
Resultatkontrakterne er at betragte som hensigtserklæringer og en manglende opfyldelse af en målsætning har ingen retsvirkninger.
HFF har i perioden støttet avlsarbejdet bl. a. gennem udbetaling af opdrætterpræmier, der beregnes som en procentdel af løbspræmierne. Denne ordning administreres af henholdsvis Dansk Travsports Centralforbund (DTC) og Dansk Galop.
Endvidere har der i flere omgange været ydet unghestesatsning ligeledes administreret af de to forbund. Dansk Galop har her valgt at anvende de til rådighed stillede beløb som præmietilskud, medens DTC har udbetalt beløb til de enkelte opdrættere, der sætter heste i træning.
Både i 2006 og i 2011 har HFF gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt hestevæddeløbssportens interessenter for at bedømme, hvilke indsatsområder der fra de forskellige interessenter lægges vægt på. Resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen for 2011 vil foreligge i løbet af kort tid.
Ud over støtte til avlsarbejdet har HFF ydet støtte til præmier, til drift af baner og forbund, til markedsføring og til investeringer på de enkelte baner. HFF har fuldt ud anvendt de midler, der i henhold til lovgivningen stilles til rådighed for fonden.
For at udbrede interessen for at blive hesteejer er senest gennemført en ordning med såkaldte Danmarksheste, hvor et større antal personer mod et mindre engangsindskud bliver medejere af en væddeløbshest, der sættes i træning.
Oversigt over udviklingen i danskfødte heste i perioden 2000 til 2010 vedlagt.”