Kommentarer til Kenn Erik Bechs indlæg
TravService.dk har bedt om en kommentar til Kenn Erik Bechs indlæg fra hhv. Dansk Travsports Centralforbunds direktør, Klaus Storm, og formanden for Foreningen af Travopdrættere i Danmark, Mikkel Stub Jørgensen.
Klaus Storm: Alle regler er overholdt
– Alle regler er overholdt i forbindelse med registrering af heste, som er optaget i vores fødselsregister (uanset hvor de er opstaldet eller hvilken nationalitet opdrætteren må have). Reglerne er ikke blevet ændret i de seneste år – der er altså IKKE tale om en regelændring, så Dubois, Ludde, Simoni eller andre danske opdrættere med svensk firmaadresse pludselig har kunnet danskregistrere deres heste.
– I lyset af EU og reglerne indenfor EU har DTC valgt at have en liberal holdning, ikke bare til registrering af føl, men også på andre områder. Desuden vil der være et dyreetisk (og økonomisk) aspekt i at kræve, at alle heste skal transporteres til Danmark til mærkning.
– For god ordens skyld skal nævnes, at ALLE omkostninger i forbindelse med mærkning i udlandet afholdes at den pågældende opdrætter.
Mikkel Stub Jørgensen: Ikke i opdrætternes interesse
– Opdrætterforeningen har taget spørgsmålet op med DTC og der er aftalt møde vedr. denne problematik. Dette bl.a på baggrund af at jeg har fået ret mange henvendelser fra vore medlemmer der er stærkt utilfredse med dette.
– Jeg mener ikke det er i danske opdrætteres interesse, at de danske regler er mere lempelige end de lande vi normalt sammenligner os med (Sverige og Norge).
– Der er mange ting i den her sag. En af dem er, som Kenn Erik Bech så rigtigt antyder, at de danske opdrættere/hesteejere næppe på længere sigt vil bidrage med indskud til de danske klassiske løb såfremt en massiv udenlandsk registrering i Danmark bliver en udbredt foreteelse.
– Og bliver det en meget mere udbredt praksis, er det nærliggende at formode, at mange danske opdrættere helt vil slippe biddet. Mange danske opdrættere holder igang trods de nærmest umulige økonomiske muligheder der hersker i disse år. En af grunden til at mange stadig er aktive er den gulerod der er ved at kunne producere en hest der kan være med fremme i et klassisk løb eller et af de flere andre trods alt velbetalte unghesteløb der udskrives i Danmark.
– Det er unfair konkurrence og danske opdrættere har slet ikke samme muligheder som deres kolleger i udlandet. Her tænker jeg bl.a. på de skattemæssige regler. En ting som Jørn Borch sammen med en gruppe af hesteejere og opdrættere dog heldigvis arbejder ihærdigt på at få gjort noget ved.
Man skal være åbne for nye ting og udefra kommende konkurrence, men i og med at de danske præmier og sågar væddeløbenes driftsomkostninger bevilges og administreres af staten via HFF, er det også et godt spørgsmål hvorvidt disse har interesse i at de opdrætterpræmier som disse “udenlandske dansk registrerede” heste er berettigede til at hæve for præstationer foretaget i udlandet rent faktisk finansieres af den danske statskasse. Så det er lidt svært at se hvilket bidrag de omtalte heste kan levere til dansk travsport.
– En del af de omtalte Dubois-heste kan på grund af de franske nationale regler ikke registreres der i deres naturlige hjemland. Og vi ser jo også nu med bl.a. tiltag fra den svenske opdrætterforening ASVT der gør at kravene skærpes for registrering af udenlandske føl i Sverige.
– Jeg mener ikke Danmark skal være skraldespand for statsløse heste – især ikke når man udemærket kan forestille sig de scenarier Kenn Erik Bech beskriver. Men som sagt er spørgsmålet taget op med DTC og er helt sikkert et emne der vil blive debatteret på Opdrætterforeningens sektionsmøder der finder sted i slutningen af denne måned.