Jeppe Juel: Vi glemmer bredden
Jeppe Juel – der er nomineret som både Årets Træner og Årets Kusk ved Hestesportens Galla førstkommende lørdag – føler at travsportens øverste ledelse med den nye sæsonplan træder på de små, selvom han omvendt godt kan forstå Travsekretariet og Danske Spils argumenter for et yderst begrænset antal løbsdage.
– Det er en skandale!
Ordene falder promte når Travservice.dk beder Jeppe Juel om hans mening om den omdiskutterede sæsonplan, der byder på blot syv danske løbdage i januar måned og otte i februar.
– Der er mange middelklasseheste, der sagtens kunne starte, men jeg frygter at endnu flere bliver slået ned når man tager startmulighederne fra dem, siger Jeppe.
– Vi kan jo ikke ha’ topheste allesammen, men problemet er, at der ikke er plads til de små. Det er meget synd at man tænker så stort at man glemmer bredden – for uden bredden er der ingen top.
Med en sport i krise fylder den slags emner selvfølgelig meget for de aktive, og Jeppe Juel taler ofte med sine kollegaer rundt om i landet om hvad man burde gøre for at redde travsporten.
– Det er fint med en travliga med nogle forskellige divisioner, men det var bedre at køre nogle flere dage og dermed give flere heste chancen for at komme til start. Selvfølgelig er der mange af de gode heste, som holder fri på det her tidspunkt. Det giver jo så samtidig de lidt dårligere heste en mulighed for at få et opsving, men der ER ingen løb.
– DTC kan sagtens komme med det argument, at der ikke er så mange heste i løbene, men der er altså mange hesteejere, der ikke gider at deres heste skal være kanonføde – og det bliver de jo ofte når der er så få startmuligheder.
– Jeg kan sagtens følge DTCs argument med, at det med så få løbsdage er lettere at få fyldt felterne op, og i stedet tvinge os rundt på alle landets baner. Man får nogle superløb onsdag og lørdag og sparer penge resten af tiden, men det en ond cirkel og dårligt for sporten. Om fem år ender vi ligesom Formel 1, hvor der kun er et meget begrænset antal “hold” fordi vi har slået de små hesteejere ihjel.
– Jeg har en stor berøringsflade og ved hvor meget det betyder for de folk, JEG har omkring mig. Man kan selvfølgelig godt tage til Sverige og Norge for at tjene penge, men man tager jo kun afsted med de lidt bedre heste, så dét alternativ er ikke så godt. Det er i mine øjne synd at det aldrig bliver optimalt for de mindre gode heste, der som følge af for få løbsopgaver ofte bliver trænet for lidt og på længere sigt opgiver hesteejerne helt.
“De andre skal vise hvor gode de er”
I et interview på Travservice.dk tidligere på ugen opfordrede Peter Rasmussen til at man helt droppede storløb som Trotting Masters Final, der køres på Lunden i september måned – og i stedet brugte pengene på forhøjede præmier i bl.a. V5-løbene. Jeppe Juel er ikke helt enig med sin trænerkollega, men økonomien skal også være i orden.
– Jeg har selv gjort meget ud af være med på de store løbsdage i både Danmark, Sverige og Norge, og det har løftet mig meget, så jeg kan kun bakke op hvis vi kan få nogle gode heste og kuske til Danmark og lave noget fin sport. Men hvis det koster hvad der svarer til fem-seks storløbsdage i Danmark, synes jeg ikke det er OK – med mindre man kan finansiere det med salg af sponsorater m.m., siger Jeppe.
– Danske opdrættere, trænere og kuske har i mange år vist hvor dygtige de er – nu er det på tide at “de andre” skal vise hvor dygtige DE er, så jeg er spændt på hvordan det hele kommer til at spænde af.
Tager det forsigtigt med Stelton
I Stelton (Dream Vacation) har Jeppe Juel en hest, der har kapacitet til at matche de allerbedste i Europa og dermed på lidt længere sigt er en mulig finaledeltager i Trotting Masters, men Aalborg-træneren synes at man skal passe på med at skrue forventningerne alt for højt op.
– Stelton er en fantastisk hest og hvis han er klar, skal han med i de store løb, men vi skal passe på med at slå et for stort brød op. Vi skal lade ham vokse ind i klassen og ikke stille for store krav med deltagelse i Copenhagen Cup, Sweden Cup og andre storløb, siger Jeppe.
– Hvis han er klar skal han med, men vi vil prøve at tage det lidt forsigtigt og se hvordan han udvikler sig. Det er en lang proces vi har været igennem med Stelton, som er en allround hest, der kan det hele. De første par starter vil jeg ikke afvise at han komme ud på de lidt længere distancer for at få ham i gang, men ellers er det primært normaldistancen og sprint det gælder. Jeg tror dog først at Stelton bliver rigtig god som 6-års.
Stelton sluttede 4-årssæsonen med en imponerende sejr i Sølvdivisionsfinalen på Solvalla 2. juledag og har til dato vundet 14 løb og 1.457.426 kroner i 21 starter.
– Lige nu går han bare derhjemme og hygger sig og lader batterierne op. Han holder fri resten af januar måned, men bliver dog skridtet og kørt nogle lange ture for at holde ham i gang psykisk. Ellers skal hans krop helt ned på 0 og så genoptager Stelton træningen 1. februar, men hvornår han kommer til start igen, kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, slutter Jeppe Juel.