Fra Queen til Local Conch
Mesterskab for Danmark blev kørt første gang i 1917 (foto) og er dermed et af de ældste storløb i dansk travsport – kun overgået af de tre klassiske løb og I.C. Tvede Memorial.
Mesterskabet blev indstiftet i 1917 af Foreningen af Travhesteejere, der dengang havde sine egne løbsdage.
Det første DM-løb blev vundet af datidens travdronning, den danske indlænder, 5-årige Queen med Max Rabenhorst i ny dansk hopperekord, 1.26,2/1609 meter – dog først efter kamp med den evige rival i disse år, Worthy T og Frank Starr, der dog fejlede gennem målet. De tre øvrige ekvipager i det allerførste DM var Best Friend (Jan Koster), Danish Girl (Holger Fischmann) og Baron Paul W (Albert Hill).
Queen var født 1912 i Lyngby, mens den moder var født 1894 i Østrig-Ungarn. Faderen Figaro var optaget både i den tyske og den østrig/ungarnske stambog. Queen fik intet afkom af betydning.
DM-vinder nummer to, Aileen Dillon, var født 1909 i USA og blev indført til Danmark i 1911. Helsøsteren Iveen Dillon var kommet her til landet året forinden. Aileen Dillon var også en hoppe, men fik ingen afkom af betydning.
I 1919 blev løbet ikke kørt.
I 1920 overtog Det Danske Travselskab i Charlottenlund arrangementet. Det første år gik sejren til den populære dansk/svenske bygmester C.L. Müller med sin amerikaner Peter Pogue, der også blev far til derbyvinderen i 1925, Peter Pogue Jr. DTS havde set reklameværdien af dette løb. Danske indlændere fik således godtgørelse iflg. propositionerne, men den eneste danske indlænder i løbet i 1920 var Tango.
Ringeraffæren
I 1921 og ’22 vandtes Mesterskab for Danmark af en hest, der løb under navnet Loretta Charlton. Men det blev senere opklaret, at Loretta Charlton var identisk med en anden amerikanertraver ved navn Amy Frisco. Hele sagen blev kendt under navnet “ringeraffæren” og blev opklaret af blandt andet ovennævnte C. L. Müller.
Klaus Koch uddyber på sin hjemmeside, klauskoch.se: Ringeraffæren var et sørgeligt kapitel i dansk travsports historie, der handlede om en amerikansk hestehandler, som kaldte sig Mr Metcalf, der solgte et stort antal amerikanske heste til Danmark under falske navne.
De heste, som danske hesteejere troede det købte, var ustartede og fik derfor lave handicap. I virkeligheden var det – ofte noget ældre – bedagede heste, som havde både rekord og indtjening i Amerika og som havde været til salg for rimelige penge. Foruden Queens ejer, kom bl.a. Mr Farmer (ejer af Derbyvinderen Union Boy) til at hænge på to sådanne heste, Advance Guard og Alice Jeremiah.
Da ringeraffæren opdagedes, forlangte nogle personer at alle præmiepenge skulle betales tilbage. Det skete dog ikke, men hestene blev udelukket på livstid. Dog kun i Danmark, så svenskerne opkøbte i princippet alle disse hste. De kunne de jo også let gøre, nu man vidste hvilke de i virkeligheden var. Den mest berømte var Jack Dempsey, som i virkeligheden hed Red Bon. Den blev siden en betydelig hest på Solvalla og en stor avlshingst, og dens hovede sidder den dag i dag som et bronzerelief på væggen udenpå Solvallas bestyrelsesrum.
Mr Farmers Advance Guard, der i øvrigt var anden til Don Orlan i det allerførste løb på Amager den 13. august 1922, hed i virkeligheden Belgic, og også den fik succes både som væddeløber og avlshingst i Sverige.
Amerikansk dominans
De amerikanskfødte heste dominerede i det hele taget i Mesterskab for Danmark de første mange år. Bortset fra Queen skulle vi helt frem til 1931 før der igen kom en dansk indlænder først over stregen, da Maro sejrede for Hans Hansen.
I 1952 fik udenlandskejede og -trænede heste lov til at starte, men ellers har løbet været for danskfødte heste og i en periode også udenlandsfødte heste i dansk træning. Indtil 1952 var der en indlændergodtgørelse på 20 meter. Distancen har altid været 2000 m.
N. J. Koster og Steen Juul har begge seks sejre i Mesterskab for Danmark, mens Leo Roy har flest sejre blandt hestene – fire i alt i årene 1951-55, alle med Egon Larsen i sulkyen, heriblandt et ægte hattrick i 1953-55. Det samme præsterede Ruder Konge i 1961-63.
Løbets rekord indehaves af Local Conch med tiden 1.12,3a/2000 meter.
Tidligere vindere af Mesterskab for Danmark: KLIK HER
Local Conch vinder Mesterskab for Danmark i fjor