Hanna Milling: Ting tager tid …
I sidste uge offentliggjorde Hestesportens Medier en længere update på travoggalop.dk, men både chefredaktør Hanna Milling og direktør Troels Troelsen forstår godt at ”græsrødderne” savner mere synlig handling. Men ting tager tid, som Hanna Milling siger i dette dobbeltinterview.
Prangende er nok ikke den mest passende betegnelse for Hestesportens Mediers domicil tæt ved Charlottenlund Travbanes hovedindgang. Langt fra.
– Vi bruger næsten alle pengene på Racing News og de andre medieopgaver og vi har kun det mest fornødne, som i øvrigt er lånt forskellige steder, smiler Hanna Milling, der har været ansat i Hestesportens Medier siden 1. december i fjor.
Hun er officielt kun ansat på deltid – 30 timer om ugen – men har de seneste måneder ofte brugt op mod 50-60 timer, hvor hun efter eget udsagn skulle starte fra bunden i mere end én forstand.
Kritikken er ofte væltet ned over hende selv og Troels Troelsen, som begge er blevet beskyldt for at være usynlige i mediebilledet.
Torsdag d. 7. april kom så en lang og detaljeret redegørelse på Travoggalop.dk (KLIK HER for at læse), hvor Hanna Milling og Troels Troelsen gjorde rede for Hestesportens Mediers arbejdsresultater og planer. Men som mange andre savner forfatteren til disse linjer resultater.
Har du forståelse for at man savner action og et bevis på, at det Hestesportens Medier har gang i, virker?
– Det forstår vi da så udmærket. Allerede fra første færd har vi sagt, at det allervigtigste overhovedet er, at alle skal arbejde sammen, hvis vi skal få resultater. Det har taget længere tid at få samarbejdet til at fungere, end vi først havde forudset. Jeg er især overrasket over, hvor svært det har været at få ildsjælene til at samarbejde. Folk stiller op som i alle andre sportsgrene, når der brug for det, men når midlerne skal deres og målene fastlægges, så er man meget naturligt sig selv nærmest. Og det gør i blandt, at man modarbejder hinanden – også ganske hårdt. Men sådan er sport og ildsjæle.
– Desuden var der INTET da vi startede. Der var ingen kommunikationsstrategi, ingen kommunikationsplan og ingen kontaktinfo. Vi måtte bygge alt op fra grunden.
– Den væsentligste årsag har imidlertid været rettighederne. Vi er nødt til at have rettigheder på både tekst og billeder ellers kan vi ikke lave et professionelt produkt, og folk vil kunne beskylde os for at stjæle. Som man måske har lagt mærke til, er det ikke det optimale billedvalg vi anvender i Racing News. Jeg har imidlertid arbejdet hårdt på at få lavet faste aftaler med alle landets banefotografer og skribenter, og forventer at det hele falder på plads senest i næste uge.
Det fremgår bl.a., at I vil servicere/fodre de landsdækkende medier med historier fra HM og banerne – med andre ord en dansk version af det svenske Kanal 75 – men hvorfor er der så ikke sat fokus på DM for Travtrænere, der startede i søndags?
– Det bliver der også op til finalen søndag 17. april. Men vi har manglet materiale, fx billeder, til at sende ud, og det er ikke optimalt. Så vi håber som nævnt, at aftalerne mellem baner, journalister og fotografer snart falder på plads. Og det ser heldigvis meget ud til, at næsten alle aftaler er på plads. Det er kun lokale forhold, der skal finpudses.
– Selvfølgelig er det et langsigtet mål, og det står også i artiklen på travoggalop.dk, at vi arbejder mod en dansk version af den svenske Kanal 75, men det er helt utopi at tro, at vi med et svuptag kan præstere noget, som svenskerne har opbygget igennem mange år. Og deres ressourcer er mange mange gange det, vi overhovedet kommer i nærheden af.
– Intet pressearbejde foregår ved at knipse med fingrene. Det kræver hårdt arbejde og samarbejde. Og det er også utopi at tro, at vi kommer igennem på de landsdækkende medier ved at sende pressemeddelelser ud eller ringe op. Det kunne man førhen, ikke i dag.
– Jeg har arbejdet med cirka 65 idrætsgrene i 16 år, hvoraf de 60 står i præcis samme situation som væddeløbssporten: De vil i de landsdækkende medier for enhver pris. Prøv lige at sammenligne væddeløbssporten med resten af sportens verden. Danmarks Idræts-Forbund og specialforbundene har 1,6 millioner medlemmer, et kæmpe politisk system og i tusindvis af ansatte. Der er over 100 journalister og kommunikationsfolk ansat. I Hestesportens Medier er vi to deltidsansatte.
– Vi har valgt en anden taktik end den landsdækkende satsning. En strategi, som jeg tidligere har haft rigtig gode erfaringer med: de lokale medier. Vi vil tæppebombe de lokale medier med de gode historier. Ikke historier om, hvem der kommer først over stregen, men menneskelige og ‘hestlige’ historier, der taler til følelserne.
– Formålet er at vise alt det, som sporten er: Følelser, spænding, oplevelser og fællesskab. Derfor er det afgørende, at vi får et tæt samarbejde med banerne. Det er på banerne, tingene foregår, og det er banerne, der har den tætte kontakt til de lokale medier og kan bære historierne igennem.
– Det er også en væsentlig årsag til, at den journalistiske linje på Racing News er, som den er. Mange af historierne her vil gå rent hjem i de lokale medier, som vi så det med historien om Mathilde Trøjborg. Et rigtigt godt eksempel er de nordsjællandske lokalaviser som f.eks. Villabyerne, der meget ofte har artikler med om Lunden, der hver eneste uge sender en artikel til avisen – senest var der i går (onsdag) en fin artikel om banens 120-års fødselsdagsreception i fredags. Den slags er simpelthen guld værd!
– Jeg er så taknemmelig for, at fotograferne viser stor forståelse for vores strategi. Jeg har haft mange og lange samtaler med fotograferne for at forklare, hvad det er, der skal til for at ‘sælge’ sporten. Min glæde er enorm, når jeg ser, hvordan de er begyndt at tage anderledes billeder end bare opløb. De tager portrætter helt tæt på, hvor der er masser af følelser, de vender kameraet den anden vej og tager billeder af tilskuerne, der viser, at sporten også er fællesskab og oplevelser.
– Tænk tilbage på, hvorfor håndboldpigerne blev så populære. De udstråler begejstring, følelser og fællesskab. En af mine største oplevelser som tilskuer til en begivenhed i tv var OL-finalen 1996 mod Korea. Billedet af pigerne, der stormer rundt i hallen med hinanden i hænderne efter sejren står stadig så stærkt, at jeg får gåsehud.
TV er ligeglad med Åby Stora Pris
Hestesportens Medier er bl.a. blevet kritiseret for ikke at gøre en større indsats for at få de landsdækkende Tv-kanaler gjort interesseret i hestesporten. Aktuelt kunne det have været oplagt at sætte fokus på Lokal Conchs deltagelse i Åby Stora Pris på lørdag.
– Men jeg kan næsten garantere at det ville være spild af tid. Det er hårdt at sige det, men sådan er det. Og hvorfor nu det? Fordi vi ikke har opbygget interessen for travsporten fra bunden med en masse små historier, siger Hanna Milling, som torsdag udsendte diverse materialer om DM for Travtrænere til landets baner, der har kuske med i DM, som så skal videreformidle det til de lokale medier, herunder til lokal tv-stationerne.
– De får adgang til nogle Tv-spot i HD-format, som jeg selvfølgelig håber de vil bringe de kommende dage. Jeg tror som sagt ikke at DR1 og Tv2 er interesseret i at bringe noget om DM, men det ville være helt fantastisk hvis vi bare fik tre minutter fredag eller lørdag på de lokale Tv-stationer.
Til Lundens 120-års fødselsdagsreception i fredags hilste Hanna Millling
på banens tidligere overdommer, Robert Jensen
Nyt website om seks uger
Internetmediet har for længst overhalet de skrevne medier, og Hestesportens Medier er også gået i gang med at forbedre Travoggalop.dk, der skal være ”hele sportens informationsplatform”. Man er ved at udvikle en smart/intelligent hjemmeside til fire baner – Lunden, Skive, Odense og Klampenborg – men hvornår skal man forvente at det nye site går i luften?
– Hvis alt går vel med testningen, så er banernes hjemmesider klar inden for seks uger, siger Hanna Milling, som har været tvunget til at prioritere nyhedsdækningen på travoggalop.dk
– Vi har endnu kun begrænsede ressourcer på kontoret, i alt 1½ skrivende inkl. mig selv, og har derfor besluttet, at der kun skal være fyldestgørende samme dag fra storløbsdagene. Storløb kan selvfølgelig gradbøjes, men de fleste af læserne sidder alligevel og ser løbene, så det er efter min vurdering ikke vigtigt at have et referat.
Hanna Milling vil ikke løfte sløret for det eksakte indhold på det nye website, men den kommer ikke til at indeholde træner- og kuskekommentarer til samtlige danske væddeløb. Idéen er dog ikke definitivt droppet, men kræver et stort samarbejde og ildsjæleindsats.
– Ideen er bestemt ikke droppet, men har ikke førsteprioritet. For det første, fordi det kræver tilladelse fra alle, som skal levere informationerne, for det andet, fordi den slags informationer henvender sig til sportens inderkreds, og det er ikke den målgruppe, vi er gået i gang med først. Nye fans til sporten er hvad vi mangler.
– Tænk på kommunikationen som en cirkel. Yderst er alle danskere, inden for den cirkel er de danskere, som overvejer at gå til væddeløb, inden for er de mennesker, som går til væddeløb et par gange om året, inden for igen er inderkredsen. Vores strategi er at få fat i dem, som overvejer at gå til væddeløb eller gør det et par gange om året, fordi vi skal have flere tilskuere og dermed flere spillere. Når vi har fået fat i flere spillere, går vi i gang med at servicere dem bedre.
Proces fuld af udfordringer
Troels Troelsen har efterfølgende fået mulighed for at kommentere interviewet og komme med hans betragtninger:
– Det er ganske enkelt en nødvendighed at vi samarbejder og samarbejdet fungerer optimalt. Ellers går det slet ikke. Hver for sig kan sportens forskellige fraktioner – baner, trænere, opdrættere, hesteejere og spillere – godt have mindre sammenfaldende idéer, men man er nødt til at få afbalanceret den retning man vil gå i, siger Troels Troelsen.
– Den proces med at få alle til at samarbejde, har været fuld af udfordringer. Der vil altid være udfordringer, især når sporten er fuld af ildsjæle, som hver især har stærke og ikke ens meninger. Det var netop en af grundene til, at jeg sagde Ja til dette her. Det er noget jeg genkender fra alle de andre sportsgrene, jeg har været med i. Men jeg troede vi kunne have været hurtigere der, hvor vi er nu. Men i vores sport er ildsjælene virkelig engagerede og har stor energi. Opgaven at få energien til at rette sig bare nogenlunde imod de samme mål.
Troels Troelsen