For 50 år siden
Året går på hæld og i nostalgiens navn ser vi lidt tilbage på “de go’e gamle dage” for 50 år siden.
Det var før travkrigens tid, så Lunden og Amager skiftedes til at køre løb. På Lunden sluttede sæsonen således allerede søndag den 20. oktober, mens Amager fortsatte til 2. juledag.
Gerhard Petersen blev trænerchampion i “København” med 60 sejre foran Walther Kaiser-Hansen (54) og Jørgen Olsen (34). 52-årige Gerhard Pedersen startede som træner i 1932 og havde tidligere været champion i 1959 og ’61, men det blev også hans sidste championat. Gerhardt Petersen fortsatte som træner frem til han faldt for aldersgrænsen i 1981 – de sidste tre år i kompagniskab med sin svigersøn, Helge Rasmussen, men det er jo en anden historie.
Blandt amatørerne var Jens Jensen det store navn i de år. “Bonden fra Leestrup” var amatørchampion i København otte gange i årene 1954-64, men i 1963 fik han kamp til stregen af Poul Guttermann. Jens Jensen vandt 21 løb, mens Guttermann blev noteret for 19 sejre. På landsplan var Jens dog helt suveræn med 58 sejre.
Stærkt medvirkende til Jens Jensens store succes var billeskønne Cim Payne, der vandt 15 løb og søndag den 15. december sikrede den kontroversielle kusk sin sejr nummer 500. Cim Payne blev også kåret som “Årets Hest” efter otte sejre på de københavnske baner, selvom Jens Jensen faktisk vandt flere løb (10) med Boogie Woogie.
Anton Nielsen blev jockeychampion med seks sejre.
Årets sidste løb blev vundet af Castleton med Leiff Ingdam i tiden 1.23,1/2000 meter. Omsætningen på finaledagen blev 309.733 kroner.
Størsteparten af datidens kuske er af naturlige årsager ikke blandt os længere, men man bemærker dog bl.a. fhv. Lunden-træner Rene Ravn, som var til start i jockeyløbet med Ebbe Søvang.
Efter løbene 2. juledag var der løbspause på Amager Travbane frem til 1. marts 1964. Lunden tog i stedet over med sæsonpremiere Nytårsdag, hvor Cim Payne og Jens Jensen (uden for totalisator) vandt årets første løb.
I provinsen
I mange år – faktisk helt frem til slutningen af 70’erne – var Væddeløbsbladet meget fokuseret på de to københavnske baner, mens løbene i provinsen kun fik ret begrænset omtale.
I årets sidste nummer, der udkom 18. december, var der f.eks. en meget kortfattet omtale af årets sidste løb på hhv. Aalborg Væddeløbsbane, Jydsk Væddeløbsbane og Fyens Væddeløbsbane – samt Jägersro. Aalborg fik mest omtale – 22 linjer – og til sammenligning fyldte et referat fra Lunden, Amager og Klampenborg typisk fire sider, incl. udførlige resultater. Startlisterne med tips til de tre baner var også meget udførlige, mens Væddeløbsbladet kun havde tips til provinsbanerne.
Den samme “forskelsbehandling” var også udtalt i julehæftet Travsporten 1963, hvilket formentlig var årsagen til at flere af banerne vest for Storebælt dengang udgav deres eget julehæfte.
På Travservice.dk har vi bl.a. en oversigt over samtlige træner- og amatørchampionater på de danske baner gennem tiderne: KLIK HER
Dundridge mest populær
Væddeløbsbladet var dengang fyldt med informationer af enhver art, bl.a. en oversigt over samtlige bedækninger fordelt på de forskellige hingste.
Heraf fremgår det, at Opdrætterforeningens Hoot Mon-hingst Dundridge var den mest populære i 1963 med 56 bedækkede hopper, mens de næste i rækken var Mondean (47), Devacourt (46), Newport Orbit (46), Lance Hanover (44) og Guy Rodney (42).
I 1963 blev der bedækket i alt 799 hopper i Danmark. Til sammenligning blev der i år bedækket 700 hopper.