Flemming Sunn svarer
Fra Dansk Hestevæddeløbs Sportschef, Flemming Sunn har vi modtaget følgende kommentar til Anders M. Andersens indlæg på Talerstolen
Intentionen er at ramme bredest muligt
Aller først tak for dit indlæg. Det er altid spændende at prøve meninger af, så længe det er med sigte på, at opnå bedre løsninger til gavn for fællesskabet, hvilket naturligvis er din agenda.
Du glæder dig over Travligaens komme – jeg er også selv meget spændt på, hvordan resultatet bliver.
Som de fleste synes at have glemt lavede vi et ligasystem i 2009 dengang benævnt liga 1, liga 2 og liga 3. Altså med tre ligaer, hvor hestene på samme måde som i Travligaen samlede point til finalerne. I 2009 var der tale om tre finaler med 30.000 kr. til vinderen. Årsagen til at det ophørte, var den manglende interesse (i form af startmeldinger) fra de aktive. Når der skulle meldes til finalerne måtte vi på startmeldingskontoret næsten tigge om at få heste startmeldt – for at få blot fornuftige løb på menuen. Finalerne var ofte ikke fyldte – og uden ”tiggearbejde” havde felterne flere gange været på 6-8 heste. Det skuffede os meget, men var for mig også et udtryk for, at de bedste heste har fine muligheder for indtjening i udlandet, herunder specielt Sverige og Norge.
Princippet om danske ligaløb synes imidlertid så indlysende oplagt, at vi nu forsøger at lancere et overordnet ligasystem. Via det øgede præmiebudget de seneste år har det heldigvis været muligt at sætte præmierne op til de nævnte beløbsstørrelser på 40.000, 50.000 og 60.000 til vinderen i finalerne. Jeg håber – og tror – at det niveau rækker for at få lavet nogen spændende løb i både den indledende fase og i finalerne.
Mht. selve beløbsgrænserne, så er der naturligvis tale om et forsøg på at ramme bredest muligt. Andre beløbsgrænser kunne være valgt, men uanset hvilke grænser der blev fastsat ville nogle heste blive ”ramt” af en grænse. At nogen heste er bedre inde end andre kan vi desværre ikke komme udover.
Til gengæld tror jeg ikke som dig, at heste der er hårdt inde på pengene nødvendigvis vil komme i ”klemme” resultatmæssigt hver gang. I første omgang forsøger vi at få økonomien til at række til fem klasser, så kan vi desværre ikke have nok klasser til at ”alle” heste har deres ”egen” klasse. Det er imidlertid også oplagt, at travligasystemet vil blive genstand for en løbende evaluering – med mulighed for tilpasning, da også vi kun har en interesse i at travligaen bliver den størst mulige succes for alle parter.
Hoppefestival i ny form
I dit indlæg kommer du ligeledes ind på 5-års Hoppe Festivalen i Odense. Det er et løb, der er blevet skabt efter opfordring fra Fyens Væddeløbsbane, da banens ledelse gennem flere år ønskede, at vi skulle forsøge at skabe en ny storløbsdag for banen. Dette skulle bidrage til at banen kunne skaffe sponsorer, give en stor oplevelse til publikum, samt skabe forøget opmærksomhed i lokalområdet (Odense).
Efter at have forsøgt i omgange synes hverken banens ledelse eller jeg, at ovenstående er lykkedes i en grad, der retfærdiggør afviklingen af løbet. Derfor er det ved et møde i oktober blevet vedtaget, at med mindre banen fremskaffer en finansiering uden for travsporten (læs sponsorer), så vil løbet ikke blive afviklet i den form vi kender det. Løbet står på sæsonplanen, men uden eksterne sponsorer vil præmiesummen i løbet ikke overstige 100.000 kr. totalt – og det vil formentlig blive lavere endnu.
Værdifuldt nordisk spil
Endelig kommer du ind på de internationale løb på Charlottenlund. I mit hjerte er jeg ganske enig. Ligesom dig så jeg gerne, at pengene gik til hesteejere med ”hjemlige” rødder. Men i dette tilfælde lader jeg min hjerne råde. Den fortæller mig, at vi i væddeløbssporten årligt modtager i størrelsesorden 98 mio. kr. fra Tips- og Lottomidlerne.
Det gør vi naturligvis af den årsag, at Danske Spil står for rettighederne til spillet på heste i Danmark. For at kunne fortsætte med at modtage et beløb i den størrelsesorden er det naturligvis påkrævet, at vi i væddeløbssporten arbejder for at skabe et fornuftigt indtjeningsgrundlag for Danske Spil – og netop her kommer Copenhagen Cup-dagen ind i billedet.
For at kunne lave en sammenligning må der skeles til de økonomiske sammenhænge i en ”normal dansk løbsdag” kontra en Copenhagen Cup-dag. I Danmark har vi en mængde af ”almindelige” løbsdage med spil i danske puljer. På disse løbsdage ligger omsætningen som oftest omkring 300.000 kr. (lidt mere eller mindre alt efter bane/ugedag osv.). Danske Spil udbetaler 21,25% til banerne på deres baneomsætning, så de tjener reelt kun penge på spil gjort i boderne og på nettet. På disse dage ligger dette spil på omkring 180.000 kr. (ved 120.000 på banen), så det giver med f.eks. 15% i indtjening på spillet netto 27.000 kr. De 27.000 kr. skal dække alle omkostninger, herunder Racing Live-produktionen. Uden at kende omkostningerne til dette, så er mit bud, at vi ligger ret tæt på plus/minus 0.
For Copenhagen Cups vedkommende ser det helt anderledes ud. Her hedder indtjeningen cirka 4% på alt spil fra udlandet (kan vi forsigtigt sætte til 40 mio. kr. – vi har ikke fået de præcise tal fra Danske Spil, men totalen var godt 46 mio. kr.). Det giver 1,6 mio. kr.
Hertil skal lægges spillet i Danmark til Copenhagen Cup-dagen – normalt cirka 3 mio. kr., så giver det yderligere 450.000 kr. (ved de 15 %). Det giver altså i runde tal 2 mio. kr. til Danske Spil inden deres omkostninger.
Når vi dertil lægger, at baneomsætningen på Charlottenlund (samt billetter, ølsalg osv.) giver penge i kassen til Charlottenlund (baneomsætningen ligger normalt på ca. 3 mio. kr. = over 600.000 kr. til Charlottenlund) samt at væddeløbssporten i Danmark får en dag, der giver omtale og opmærksomhed samt en oplevelse for publikum, så er der for mig ikke tvivl om, at regnestykket ”ikke er så skidt endda”.
Endelig er Copenhagen Cup-dagen utvivlsomt stærkt medvirkende til, at de andre parter i det nordiske spilsamarbejde vil ”lege med os”. Og når man kigger på, hvordan det er gået med puljerne på dage, hvor vi kun spiller dansk, så skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan det havde set ud uden den efterhånden store mængde af løbsdage med nordisk spil.
Med sportslig hilsen
Flemming Sunn