Flemming Ankerdal tilbage til rødderne
Flemming Ankerdal er vendt hjem til Danmark efter næsten 20 år i Italien og startede til nytår som træner på sin gamle hjemmebane i Billund. TravService.dk tegner et portræt af den erfarne hestemand.
“I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme” …
H.C. Andersens udødelige tekst fra 1850 kan bruges i mange sammenhænge og er også aktuel for 61-årige Flemming Ankerdal, der efter 20 år i italiensk travsport sidste år vendte hjem til Danmark, hvor han har nedsat sig som træner på Billund Trav.
– Det er her jeg har mine fleste rødder – min mor lever f.eks. stadig og bor i Kolding, mens mine to søskende og deres respektive familier også bor lige i nærheden – så det var jo nærliggende at vende “hjem” til Billund, siger Flemming og fortsætter:
– Jeg er jo opvokset med travheste. Min far, Børge Ankerdal, havde mange heste gennem årene hos trænere som Per Hansen, Leif Løfgren og Carlo Frederiksen, og jeg begyndte selv som 14-årig at arbejde på Stutteri Lindholm, der bl.a. opdrættede Opdrætningsløbsvinderen Misty Senator.
– Senere kom jeg til Per Hansen, hvor jeg fik jockeylicens, og siden var jeg et års tid eller to hos Jan Tunow på Mallorca. Da jeg kom hjem til Danmark begyndte jeg hos Ole Petter i Odense og flyttede siden til Preben Kjærsgaard i Billund, hvor jeg også selv startede som træner i 1977.
Fra Skovbo til Italien
I 1985 rykkede Flemming Ankerdal til Skovbo, hvor han imidlertid stoppede allerede året efter – i øvrigt samme år (1986) som Flemming vandt sin største sejr i Danmark, Provinsmesterskabet med Keystone Modern.
Foruden Provinsmesterskabet blev det også til sejr i bl.a. Fyens 2-årsmesterskab, Skives 3-årsmesterskab samt Derby Consolation med Caruso Guy, Skovbos 3-årsmesterskab med Jamaica Boy samt Derbyprøven med Mix Double.
I nogle år kørte Flemming Ankerdal med amatørlicens, men en dag ringede telefonen. Det var fra Italien.
– En italiensk træner, Luigi Lupo, skulle bruge en unghestetræner. Han havde hørt fra Anders Wester – som dengang var træner i Italien – at jeg måske kunne være interesseret, så jeg tog imod udfordringen og vi (Flemming og hustruen Gry) rejste til Italien i 1992, fortæller Flemming.
– Der opstod imidlertid nogle problemer, så jeg valgte i stedet efter kort tid at blive selvstændig og det gik rigtig godt, men en nat kom en af mine hesteejere og hentede 15 heste. Det kostede mig 50 millioner Lire eller omkring 300.000 kroner og jeg måtte desværre lukke forretningen.
– Jeg var også en periode hos Erik Bondo og blev senere træner i Napoli, hvor jeg havde et rigtig fint samarbejde med mange forskellige trænere. Jeg havde ikke så mange heste i fast træning, men havde til gengæld 50-60 heste i “forspænding” – dvs. ejerne kom ind med hestene, som jeg så så kørte hurtigt, afbalancerede m.m. Jo, det var en rigtig god tid i Italien.
– og hjem igen via Sverige
I begyndelsen af 2012 valgte Flemming Ankerdal at vende næsen mod nordligere himmelstrøg – i første omgang Sverige.
– Vi boede sammenlagt næsten 20 år i Italien, men for et års tid siden besluttede vi os for at rejse. Jeg fik i første omgang E-licens (amatørtræner) på Jägersro, men vi trivedes ikke derover, så 1. december i fjor gik turen hjem til Billund, siger Flemming.
– Vi har fået en stald på Billund Trav, men jeg regner også med at skal finde et sted i nærheden, så jeg kan veksle lidt med træningen.
– I øjeblikket har vi syv heste i træning: Ovidio Saf, Min Chameur, Oxigene Saf, Ice Frazer, Bear Bar, Rollerball Gianfi og Inverigo Saf – som vi ejer sammen med John Knutzen, Auto Elektro i Kolding og min søster Birgit – men jeg vil selvfølgelig gerne ha’ nogle heste i træning for andre.
– Travheste har jo været hele mit liv og jeg tror godt jeg kan sige, at jeg er tre gange klogere i forhold til inden jeg rejste til Italien. Min force har altid været heste, der ikke vil kæmpe og heste, der er opgivet af andre.
– Mit største håb er at finde en ung mand eller to, som gerne selv vil i gang med at være træner på et tidspunkt, og så lære ham op fra bunden. Nu må vi se om det lykkes. Ambitionsniveaunet er nok ikke så højt som det var engang, men jeg håber da stadig at kunne lave nogle gode heste. Vi er bl.a. ved at købe nogle heste i Tyskland og det håber jeg snart går i orden, slutter Flemming Ankerdal.
Flemming Ankerdal bliver nu “kollega” med sin niece, Lotte Ankerdal, som er tilknyttet Gitte Madsens stald i Billund.