En Unik chance for succes
Jette Tamsen (nummer to f.v.) håber at Unik Tamsen kan give hende den første storløbssejr som opdrætter.
Træneren og kusken får som regel den største hæder i forbindelse med storløbssejre, men opdrætteren spiller trods alt også en vigtig rolle og for Jette Tamsens vedkommende har de sidste par måneder givet mange dejlige oplevelser med 2-årige Unik Tamsen, der har udviklet sig til en af sin årgangs allerbedste heste.
I søndags sluttede Unik Tamsen således sæsonen med en flot sejr i Poul Kraghs Mindeløb på Jydsk Væddeløbsbane, hvor den Gordon Dahl-trænede ENS Snapshot-søn vandt årets tredje sejr og samtidig passerede 100.000 kroner i indkørte præmier. Dén præstation er af naturlige ikke taget med i betragtningerne, men Unik Tamsen rangerer under alle omstændigheder på fjerdepladsen bag White Russian, U S Snapshot og Victoria Sisa på 2-åringernes Top 10 i Væddeløbsbladets Årsrevy, der netop er udkommet.
Et stort talent, der utvivlsomt rummer endnu mere udvikling frem mod 3-årssæsonen, hvor Unik Tamsen uden uheld vil være med om de helt store præmier i årgangløbene – ikke mindst til glæde for sin 49-årige opdrætter, som efterhånden har mange fine heste “på samvittigheden” siden hun startede som selvstændig opdrætter med O-årgangen (2006).
Tidligere har Jette Tamsen høstet store triumfer som “medopdrætter” af bl.a. millionæren Hoof Beats og halvmillionæren Frk Tamsen – der ikke overraskende er opkaldt efter Jette – men begge heste er officielt opdrættet af hendes ex-kæreste Ole B. Jensen.
Da parret gik fra hinanden i 2001 havde Jette dog fået blod på tanden til at fortsætte for sig selv, men der skulle gå nogle år inden det første Tamsen-føl kom til verden …
– Jeg havde faktisk allerede følhoppen Cecilia Frost, da jeg blev alene i 2001 og vandt det år en fribedækning v/King Conch, men hoppen kom desværre ikke i fol, så den første årgang blev altså først O-årgangen med Octavia Tamsen, Opal Tamsen og Ottilia Tamsen, fortæller Jette, som allerede fra barnsben var meget interesseret i heste.
– Jeg var bl.a. i praktik på Jydsk Væddeløbsbane fordi jeg dengang godt kunne tænke mig at blive jockey – om det var trav eller galop var sådan set ligemeget – men det blev jeg frarådet, fordi “det er hårdt og der er ingen penge i det”. Ja, det var dengang – og sådan er det jo også i dag, griner Jette.
– Året efter skulle jeg også have været i praktik hos Stald Kima, men så døde Tarok og derfor blev det ikke til noget.
Først da Jette mange år senere flyttede sammen med dyrlæge Ole B. Jensen vendte travsportsinteressen tilbage.
– Jeg tog også amatørlicens og kørte nogle løb, men uden den helt store succes. Jeg tror jeg fik en andenplads som bedste resultat, men er egentlig ikke helt sikker, siger Jette.
“Mine små børn”
Jette Tamsens første årgang tæller som nævnt tre heste, hvoraf Opal Tamsen blev den klart bedste med rekord 1.12,7a og 321.000 NOK i indkørte præmier. Hoppen blev i 2008 eksportet til Norge, men Jette har stadig kontakt med ejerne.
– Jeg har faktisk kontakt med de fleste af dem, der har købt mine heste gennem årene. Jeg synes det er sjovt at følge med i hvordan det går hestene – jeg har nok et blødt hjerte på det punkt; det er jo stadig mine små børn, smiler Jette.
– Jeg afskriver dem aldrig og har været lidt sur på de ejere, der bare har slagtet en af “mine” heste uden jeg har fået chancen for at købe dem tilbage. Det kan godt være det lyder meget naivt, men det var ikke mit indtryk, at de fik den chance de havde brug for og det var jeg lidt ked af.
– Opal Tamsen, som i år har fået et hoppeføl efter Steinlager, er jeg blevet tilbudt at leje, men det er indtil videre ikke blevet til noget. DTC og Det Norske Travselskap har ikke nogle ordentlige aftaler på det område og derfor turde de norske ejere ikke lejere hende ud, og jeg synes at 70.000 – som de vil ha’ for hende – er lige i overkanten hvis jeg skulle købe hende.
Fire følhopper
Jette Tamsen har i dag fire følhopper på stutteriet i Ejdrup sydvest for Aalborg, og det er lidt for mange hvis man spørger hendes samlever, Laurids Frandsen.
– Laurids synes jeg skal stoppe, men nu får jeg jo lidt indtægter via Unik Tamsen – og Vulcan Tamsen, som Per Damberg også ejer, tegner efter sigende til at blive ligeså god, så vi giver det en chance et par år endnu, siger Jette, som venter fire føl næste år.
Scan Dreamgirl (Dream Lover-Scan Eloquence/Songcan) er i fol v/David Raymond. Hun er mor til bl.a. Unik Tamsen (1.17,4a-107.000 kr) og har i år fået et hoppeføl efter ENS Snapshot.
Epos (Union Shark-Lark Løjberg/Best Crown) er i fol v/Desert Classic. Hun er mor til bl.a. Porsche Tamsen (1.15,3a-88.000 kr) og har i år fået et hoppeføl efter ENS Snapshot.
Kiss Me Flax (Cygnos d’Odysseee-Aminaz/Buvetier d’Aunou) er i fol v/Esterel Sunset. Hun har i år fået sit første føl på Stutteri Tamsen, en hingst efter ENS Snapshot.
Fie Esterel (Kramer Boy-Usterel Afc/Waikiki Beach) har Jette netop købt. Hoppen – der tidligere har bragt bl.a. New Esterel (1.13,8a-552.000 SEK) og Tutti Esterel (1.15,0a-127.000 kr) – er i fol v/Esterel Sunset.
– Jeg ved jo godt, at man aldrig kommer til at tjene penge på at være travopdrætter i Danmark. Jeg får ganske vist lidt glæde af Unik Tamsen, men jeg har været lidt uheldig tidligere, hvor de lavede reglerne om netop som Opal Tamsen skulle til at starte, så man ikke får opdrætterpræmier for starter i udlandet. Og hvis man ser på det sort på hvidt, så er det “edderhylemig” ikke meget, jeg har fået i opdrætterpræmier! fastslår Jette.
Masser af grise
Som Jette Tamsen siger, er travsporten kun en hobby. Familiens levevej er svineavl – nærmere bestemt 1400 søer fordelt på tre ejendomme, hvoraf ca. 900 befinder sig på gården i Ejdrup, hvor Jette er driftleder.
– Vi har ti ansatte og jeg er selv på nedsat tid – ca. 16 timer om ugen – pga. sygdom, men det fungerer udmærket, selvom der er meget at se til. Vi producerer primært søer og smågrise til salg i ind- og udland, og der bliver i gennemsnit født omkring 100 smågrise hver eneste dag året rundt, fortæller Jette.
– Jeg vil jo gerne beholde følhopperne, men kunne godt forestille mig et lidt andet koncept. Jeg vil f.eks. gerne høre fra hingsteejere, som kunne tænke sig at få “afprøvet” en ny hingst eller andre, som evt. vil bestille et føl efter en bestemt hingst. Jeg er åben for det meste, slutter Jette.