Duften redder liv
Mange opdrættere har stået i den ulykkelige situation, at deres avlshoppe ved folingen har mistet livet. Efterfølgende står man med et føl, som uden råmælk normalt også går til. Men nu er håb forude.
– Skulle opdrætteren ikke have mulighed for at finde en ammehoppe, kan føllets liv stadig reddes, fortæller Knud Kristensen fra Stutteri Flamingo.
– En nybagt “mor” bruger sin lugtesans. Det er derfor muligt, at gnide avlshoppens eget føl grundigt med et vådt håndklæde, og efterfølgende tørre dette ind i adoptivføllet. Avlshoppen vil så tro, at det er hendes eget føl, og når adoptivføllet har drukket to-tre gange fra sin nye mor, vil føllet blive accepteret.
– For at sikre at avlshoppen bliver stående samme sted – og ikke frastøder føllet pga. den ukendte duft – må hoppens hoved det første halve døgn bindes op. Dette er hele succeskriteriet, siger Knud Kristensen.
På Stutteri Flamingo har opskriften virket bl.a. for Fighter Perfekt og Forever Flamingo – der begge blev fine væddeløbere.
Forsøget er også for nylig blevet udført af Bo Seisbøll fra Stutteri Laser.
– Jeg er meget overrasket over resultatet her på stutteriet. Knud Kristensen ringede uopfordret og fortalte om muligheden, og straks afprøvede vi konceptet på hoppen It’s Only Chips (Pine Chip – Bathonia) og føllet Somerset, som er efter Chinese Mandarin og hoppen Sheer Dane (Danehill). Allerede næste dag var It’s Only Chips og Somerset “i familie”, fortæller en glad Bo Seisbøll.
It’s Only Chips med sine nye føl. Det mørke hingsteføl efter Diesel Don er hendes eget.
– Det er meget vigtigt for føllet at få råmælk indenfor det første døgn. Vi malkede derfor den afdøde hoppe, men denne råmælk slap hurtigt op – og vi var derfor på herrens mark. Inden ”dufteforsøget” fik vi råmælks-tilbud fra flere ejere af ponyer og Islændere, men disse er på sigt fysisk for små.
– Selve adoptivprocessen er let, hvis man følger opskriften. Det er ingen selvfølge, at hopper tager imod ukendte føl. Vi har tidligere forsøgt med fire hopper, inden den sidste tog føllet til sig. Når hoppen “godkender” føllet, er det vigtigt, at hun fodres godt, ellers har hun helt enkelt ikke nok at give af, siger Seisbøll.
– Vi har talt med flere kyndige dyrlæger, der siger, at det er utroligt, man kan blive ved med at lære i denne verden.
Skulle du have brug for mere information, kan du kontakte Knud Kristensen og/eller Bo Seisbøll.
Knud Kristensen: 29 44 66 36
Bo Seisbøll: 21 78 20 03