Dagens Profil: Nicolaj Andersen
TravService.dk tegner et portræt af “Derby-Nicolaj” alias Nicolaj Andersen, som i søndags vandt den første udgave af Ekstra Bladets V65 Mesteren på Royal Canin Arena.
Nicolaj Andersen startede som træner på Lunden for første gang i 1995 efter fem år som staldmand hos hhv. Henning Fink og Max Nielsen, og i sidste halvdel af 90’erne havde han stor succes med flere storløbssejre.
Allerede det første år som træner blev det til sejr i Dansk Hoppe Derby med Turner Shadow, og senere fik Nicolaj Andersen kælenavnet “Derby-Nicolaj” da han to år i træk (1999-2000) vandt Dansk Trav Derby med hhv. Chopin Toftebjerg og Dragon Flamingo.
Det er også blevet til en lang række andre storløbssejre, bl.a. Opdrætnings Hoppeløb med Turner Shadow, Dansk Hoppe Kriterium med Fadine (dødt løb med Frisbee), Jydsk 4-årings Grand Prix med Dragon Flamingo og Enzio Toftebjerg, Mesterskab for Danmark med Dragon Flamingo og N.J. Koster Memorial med Palle Parc.
Jockey hos Flemming Jensen
Efter godt fem år som selvstændig valgte Nicolaj Andersen at lukke stalddøren og blev i stedet i oktober 2000 “lærling” (som det hedder i Sverige) hos Flemming Jensen, som dengang var træner på Axevalla, men allerede to år senere vendte han tilbage som træner – nu på Halmstad Travet.
Efter ca. fem på Halmstad vendte Nicolaj Andersen og hustruen Pia Pallesgård Andersen hjem til Danmark i 2007, hvor parret købte en gård i Teestrup, ca. midtvejs mellem Ringsted og Næstved.
– Jeg har selv indrettet træningsfaciliterne på gården; vi har bl.a. en ligeud-bane på 400 meter og en galopbane på 300 meter. Det meste af året har vi ret gode træningsforhold herhjemme, så omkring 90 % af tiden træner jeg udelukkende på gården og kører sjældent hurtigarbejder på Skovbo. Men i øjeblikket har vi problemer med Susåen, der er gået over sine bredder og det er bl.a. gået ud over vores grund, siger Nicolaj Andersen.
Tilfreds med forbehold
I fjor havde Nicolaj Andersen sin hidtil bedste sæson efter hjemkomsten fra Sverige med i alt 46 sejre og 1,1 mill. kroner i indkørte præmier, og det var Lunden-træneren rimeligt tilfreds med.
– Jeg er som sådan tilfreds med resultatet, men flere af mine egentrænede heste svigtede, bl.a. pga. skader og kom ikke rigtig op i gear. En hest som f.eks. Montgomery Hill fik ikke det ud af sæsonen, som jeg havde forventet, indleder Nicolaj.
– Men jeg synes vi har større bredde på stalden nu end sidste år, og det kommer forhåbentlig også til at kunne ses på resultatet, som jeg håber, kan forbedres en smule.
Nicolaj Andersen har pt. kun 14 heste i træning, men er også en meget anvendt catchdriver og har et tæt samarbejde med flere amatørtrænere samt bl.a. Lunden-kollegaen Dennis Olsen.
– Det er bestemt ikke bevidst at jeg ikke har flere heste i træning, men desværre er tilgangen ikke ret stor. Det er svært at finde nye kunder, selvom vi viser gode resultat og kæmper for det, siger Nicolaj.
– Samtidig ved jeg også, at hvis man vil holde sig på toppen, skal man køre mange løb, og jeg har da også været heldig at få lov til at køre nogle rigtige gode heste. En af disse er Dennis Olsens New Stars, som jeg har vundet en håndfuld løb med. Den har vist ret god klasse og kapacitet, og kommer helt sikkert til at tjene gode penge også fremover.
Stor prestige i V65 Mesteren
Nicolaj Andersen vandt som bekendt den første udgave af V65 Mesteren i søndags med Lord Of Makkegård. Foruden en førstepræmie på 10.000 kroner modtog den vindende kusk en check på 5.000 kr, og det var jo ikke så ringe endda.
– Der er helt klart stor prestige i at vinde sådan et løb. Alene det at være med i løbet, der tæller de 12-15 bedste kuske i sidste års V65-løb, betyder jo at man har gjort det godt året forinden, men det er også altid sjovt at vinde en kuskematch som det jo egentlig er, siger Nicolaj.
– Det er dejligt at Ekstra Bladet stiller op med sådan et initiativ og man kan håbe det fortsætter. Måske bliver det endda større næste år med flere sponsorer, så vi kan få nogle endnu bedre heste til start.
Lord Of Makkegård og Montgomery Hill mod V75
Vinderen af V65 Mesteren, Lord Of Makkegård, har ramt en formtop og hesten matches nu mod en start i V75-Sølvdivisionen næste lørdag på Halmstad.
– Han havde nogle problemer i efteråret med en tand, der drillede meget, men jeg synes det bliver bedre og bedre fra start til start. Han har gået hurtigt i dag og virker rigtig fin, så nu satser vi på V75 i næste uge hvis han ellers har point nok til at komme med, siger Nicolaj Andersen.
– Lord Of Makkegård klarer sig altid bedst på denne her årstid. Han har efterhånden tjent ret mange penge (560.000 kr) og kan ikke rigtig følge med om sommeren, men lever mest på sin styrke. Han er ikke så hurtig fra start og risikerer derfor at få lidt dårlige positioner undervejs, så vi satser mest på ham om vinteren og han virker til at have et jernhelbred.
Lord Of Makkegård får på lørdag følgeskab af Montgomery Hill, der kommer til start i Bronzedivisionen:
– Montgomery Hill var senest til start på Jägersro, men det var den dag banen var fuldstændig håbløs, så den start kan man glemme. Han løb bare og rullede – han galoperede efter 200 meter og jeg kørte i stald med det samme. Set i bakspejlet skulle jeg aldrig have startet ham. Han gik fint i træning i dag og virker fit for fight, siger Nicolaj.
Spændende ungheste
Stalden tæller bl.a. to 2-åringer og fire 3-åringer, der får flg. ord med på vejen af træneren:
– Scott Laser er født sent og opereret for mus. Han ligger derfor lidt efter de andre og træner bare på. Ikke aktuel som 2-års.
– Sogni kommer heller ikke til start som 2-års. Fik desværre en skade i folden og skal hvile i tre måneder, så han skal først og fremmest bare komme sig over skaden.
– Arcana Cabana (s) har startet en enkelt gang, hvor den var anden og kort slået fra dødens. Gik pænt ved den lejlighed og en hest, jeg forventer mig noget ekstraordinært af som 3-års. Træner rigtig fint og kommer til start igen om en måneds tid.
– Ratata Yankee er en stor hest, der har fået tid til at komme i gang. Træner som bedst 1.30/2000 meter og er ikke aktuel før til efteråret.
– R-Osted Antik er heller ikke kommet så langt og træner sammen med Ratata Yankee. Træner som bedst 1.30/2000 meter og er ikke aktuel før til efteråret.
– Royal Park er den af mine 3-åringer, som er længst fremme. Godkendt d. 9. januar på 1.21,5/2040 meter, men står desværre med en halsinfektion, som han bliver medicineret for. Startklar inden for en måneds tid og en hest med en god indstilling, der kommer til at række et stykke vej. Spændende afstamning med Angus Hall på en S J’s Photo-hoppe.
Avishesten døjer med virus
En af de heste Nicolaj Andersen havde fin succes med i fjor, var Stald Politikens Omar Pelle, der bl.a. vandt tre sejre på stribe, men senere kom der lidt “grus i maskineriet”.
– Omar Pelle havde et godt efterår, men var lidt dårlig den dag han var tredje og var siden helt under isen i en start på Halmstad. Vi tog efterfølgende en blodprøve, der viste at han stod med en kraftig virusinfektion. Det kan man jo ikke rigtig gøre noget ved, så han har bare fået tid til at komme sig over det og så skal vi ha’ taget nogle nye blodprøver på mandag. Ellers en hest, der har vist at han rækker et stykke og som jeg har en del forhåbninger til, siger Nicolaj Andersen.
Omar Pelle
Blandede følelser
Hvad angår fremtiden – både personligt og for travsporten generelt – er Nicolaj Andersen positivt indstillet, men …
– Det er lidt med blandede følelser. På den side savner jeg mere publikum på banerne og nye hesteejere til stalden, men på den anden siden er det spændende med et tiltag som fælles nordisk spil hver onsdag med forhøjede præmier i løbene. Det er det vi har tigget om i årevis, siger Nicolaj.
– Med det i mente, og selvom det hele ikke er positivt, håber jeg vi i fællesskab kan få vendt udviklingen og få gjort nye folk interesseret i denne sport, som vi brænder så meget for. Men det gælder over linjen at få arbejdshandskerne på; alt fra trænere til bestyrelsesmedlemmer på de lokale baner må gøre en stor indsats for at holde gang i hjulene.
Et af de nye tiltag inden for travsporten er anpartsprojektet Danmarkshestene, som Nicolaj Andersen også har lidt blandede følelser for.
– Det er et utroligt spændende projekt, men økonomisk er det helt forkert sat sammen, hvilket både jeg og mange af mine kollegaer er kede af. Det bliver økonomisk tilsætning for os trænere, og derfor vil jeg ikke stille op som Lundens repræsentant, siger Nicolaj og fortsætter:
– Det er synd at det er så dårligt gennemtænkt. Jeg har regnet lidt på det, og da jeg helt sikkert kommer til at sætte penge til på at have hesten i træning, kan jeg ikke forsvare det – hverken for mig selv eller de nuværende hesteejere i stalden. Jeg ved godt der er meget PR-værdi i det, men efter min mening synes jeg også det skal løbe rundt økonomisk.