Dagens Profil: Henrik Thomsen
Med 715.000 kroner i indkørte præmier havde Henrik Thomsen i fjor sin hidtil bedste sæson som træner, og med mange spændende ungheste i stalden ser NFT-træneren frem mod den kommende storløbssæson, hvor Pinnochio H J måske kan sikre ham den første Derbysejr.
– Jeg var godt tilfreds med sidste sæson, hvor stalden indkørte tæt på 900.000 kroner hvis man medregner Maigold, som ejeren selv står for, men hesten er opstaldet hos mig og jeg kører den i løb, siger Henrik Thomsen, som med et forholdsvis begrænset materiale har formået at udvikle den ene tophest efter den anden. Mange husker sikkert Chip Hope, Demilo Crown, Monsun og Onycha Of Music, og aktuelt tæller stalden fine heste som Pinocchio H J og førnævnte Maigold.
– Pinocchio H J har jo endnu ikke vundet løb, men har alligevel tjent næsten 300.000 kroner, bl.a. via en andenplads i Grand Circle 3-års Championat og en tredjeplads i Jydsk 3-årings Grand Prix.
– Han er meldt i alle årgangsløbene i år, men jeg har ikke nogle konkrete planer for hvornår han skal sæsondebutere. Det kommer lidt an på vintervejret. I øjeblikket træner han nede på stranden ved Marielyst. Efter den sidste sne er forsvundet har vi nogle ret gode træningsbetingelser, og han går ca. to timer i sandet to gange om ugen. Pinocchio H J går desuden en del på skridtbånd.
Maigold ikke tunet endnu
Øjeblikkets reklamehest Maigold, der senest sejrede på Jägersro for 2½ uge siden i tiden 1.16,2a/2140 meter efter en fin præstation. De seneste otte starter er foretaget på den svenske Derbybane, og førstkommende tirsdag er Maigold igen på plads i Malmø.
– Maigold er ikke tunet specielt hårdt endnu, men gør det rigtig godt på talentet, siger Henrik Thomsen, som selv købte hesten på den svenske Kriterieauktion i 2006.
– Jeg havde kigget hesten ud, men havde ingen købere og måtte derfor selv købe Maigold, men senere blev han solgt til de nuværende ejere, Tina Larsen & Stine Juul-Marker. Tina er en af mine mange frivillige hjælpere, som selv passer og træner Maigold sammen med sin søster, Mette Rygård Larsen og sidstnævntes søn.
– Han startede jo med brask og bram og vandt tre af sine første syv starter, men fik så desværre nogle rygproblemer, hvor han slog en flig af en knogle. Det tog næsten to år at få ham klar igen, og det er et tydeligt eksempel på at tålmodighed af og til også belønnes inden for travsporten. Især det sidste halve års tid er det bare gået op i en højere enhed, og jeg tror Maigold har kapacitet til at nå meget langt.
Til gengæld har det formentlig lange udsigter med en anden af Henrik Thomsens sejrsheste, Monsun (18 sejre i 29 starter), der ikke har startet siden slutningen af juni 2010.
– Han er blevet opereret for mus i en bagkode og der er blandt dyrlæger delte meninger om, hvorvidt han kan komme tilbage igen. Men ejeren har i hvert fald valgt at give ham en chance, og vi håber det går, men der er lang vej, siger Henrik Thomsen.
Maigold
Talentfulde ungheste på vej
Henrik Thomsen har altid været kendt som en meget dygtig unghestetræner, og stalden tæller også pt. seks 2-åringer samt fire 3-åringer, der får flg. ord med på vejen af den 44-årige NFT-træner:
– Samson K og Sir Elton John er to 2-åringer, som jeg har i træning for Steen Juul med henblik på at træne den op. Når de er klar til præmie/prøveløb går de til Steen.
– Sunbeam tilhører Jan Kramer, som pt. ikke selv har mulighed for at træne derhjemme og derfor er hesten hos mig. En rigtig fin hest, som jeg tror han får meget glæde af.
– Souris De Vie er en meget spændende hest, der går godt og tegner meget lovende. En hest med en yderst interessant afstamning, bl.a. med Coktail Jet som morfar.
– Santini er lillebror til Monsun og på den baggrund, en hest vi venter os meget af. Det samme gælder Shikana.
– M.T. Guzzinati (s) er en rigtig fin hest, som jeg har en del forhåbninger til, men den skal jo lige ud og vise det først.
– Rema Toft ejes som Pinocchio H J af Stald KTAS. Er kommet lidt senere i gang og bliver først klar til efteråret.
– Remind La Marc er godkendt på 1.24,3/2140 meter og er ved at være klar til start. En rimeligt fin hest.
– Ruby Bianca har haft lidt problemer med et forben, der har forsinket hende lidt, men hun er lige på trapperne.
OK at lukke NFT om vinteren, men …
For første gang i banens historie er Nykøbing Falster Trav (NFT) lukket i godt fire måneder i løbet af vinteren. Sæsonen indledes først 31. marts, men det ser Henrik Thomsen ikke som det store problem – og alligevel.
– Jeg tror ikke det er nogen skæv idé at lukke NFT om vinteren, men torsdag aften som fast løbsdag synes jeg ikke er det optimale. Jeg har foreslået at vi i stedet kører løb lørdag INDEN V75 starter, og det ved jeg man er ved at undersøge mulighederne for, men det bliver tidligst i 2012, da sæsonplanen som bekendt er lagt, siger Henrik Thomsen.
– De langt færre løbsdage på danske baner er jeg imidlertid ikke 100 % tilhænger af. For de gode heste er der ingen problemer, men de mindre gode får færre startmuligheder og jeg har svært ved at se, hvordan de skal kunne tjene til havren. Jeg påfører f.eks. hesteejerne en transportudgift på 1.500 kr. for at køre til Lunden – lidt afhængig af hvor mange heste jeg har med – og så tager man kun af sted med de heste, der har en reel chance for at være med i afgørelsen. Med den udvikling er man med til at “dræbe” mellemklassehestene.
– Der er både for og imod. For at have toppen skal man også have bredden, men omvendt kan jeg sagtens følge at man skal have mere at køre om i løbene. Samtidig mener jeg også det er vigtigt at man prøver at få fat på nogle flere unge mennesker, og de skal altså ikke ud og køre mod Steen Juul & Co. hver gang. De skal have nogle form- og amatørløb, hvor de kan få noget rutine, men det bliver sværere når der er færre løb.
– Det svarer jo til at jeg sammen med mit lokale hold skal spille fodbold mod Brøndby 1. hold. Det er meget sjovt de første par gange, men efterhånden mister jeg interessen og sætter mig i stedet op i restauranter og får mig en øl.
– En af årsagerne til de unge menneskers manglende interesse for travsporten, er at det sociale aspekt er forsvundet meget fra banerne. Før i tiden da jeg var hos Arvid Olsen på Skovbo, havde vi det sjovt både på løbsdagene og om lørdagen, men jeg synes det er forsvundet lidt. Der er ikke plads til at sidde og hygge sammen med de andre. Man kommer en halv time før løbene starter og kører umiddelbart efter sidste løb. Det tror jeg er farligt på længere sigt, og man skal gøre en stor indsats for at rekruttere nogle flere unge til travsporten.
Danmarkshesten – et spændende projekt
Henrik Thomsen blev tidligere på ugen præsenteret som NFTs træner af den lokale hest i anpartsprojektet Danmarkshesten, men foreløbig har han ikke været så meget involveret i projektet.
– Det er mest formanden, Kasper Nielsen, som står for det, men jeg synes da det er et spændende projekt. Man kan måske godt stille spørgsmålstegn ved, om det kan lade sig gøre at sælge 450 anparter, men indtil videre går det vist meget godt, siger Henrik Thomsen.
– Jeg synes imidlertid det hele er grebet lidt forkert an. Der skulle efter min mening være lavet en fælles folder for alle heste, og måske kunne DTC/HFF lægge pengene til indkøb af hestene ud på forhånd. Det er jo noget lettere at sælge anparter hvis man ved hvilken hest det drejer sig om, og vi kan ikke gå ud og købe én før der er solgt en masse anparter. Jeg har selv været med til at starte flere anpartsstalde, og det vigtigste er at det er en god hest man får købt ellers mister folk hurtigt interessen.
– Jeg synes f.eks. man skulle købe reklameplads på TV2 SPORT og Racing Live, og på den måde henvise til en hjemmeside, hvor man kan læse om projektet. Men overordnet set er det en rigtig fin idé, og så må man lære af fejlene når man først er kommet i gang, slutter Henrik Thomsen.
Henrik Thomsen og Kasper Nielsen
Stor interesse i lokalområdet
TravService.dk har også talt med NFTs formand for Danmarkshesten, amatørkusken Kasper Nielsen, som melder om stor interesse for projektet fra dag 1:
– Jeg har fået 12 butikker med på fordelsprogrammet og solgt over 50 anparter, så hvis det fortsætter sådan, kan det gå rigtig stærkt med at få udsolgt, siger Kasper Nielsen.
– Jeg har kun fået afslag fra et par stykker af dem jeg har ringet til, og jeg tror ikke det er urealistisk at vi landet på 40-50 fordelsbutikker på Lolland-Falster.
– Der er selvfølgelig også et lille “men” ved det her. Der er mange der spørger til hesten, og så må man begynde at forklare folk, at vi ikke kan købe en hest før vi ved hvor mange anparter der er solgt. Måske slutter det ved 250 solgte anparter – måske får vi solgt dem alle sammen. Det er svært at sige på forhånd, og jeg kan ikke engang sætte tal på hvor mange anparter vi skal have før vi kan gå ud og investere.
– Men jeg synes det er et spændende projekt, og det vil være en kæmpe sejr hvis jeg kunne være med til at få det til at lykkes, så i første omgang skal vi lokalformænd ud i lokalområdet og dels sælge nogle anparter, dels få en masse butikker med i fordelsprogrammet.