Af største vigtighed
For øjeblikket verserer to sager fra hestesporten i det civilretslige system – i den ene sag falder der dom i fredag kl. 13.00.
Hvem vandt Dansk Derby 2010 på Klampenborg Galopbane?
Var det Sir Henry eller var det Diamol?
Det spørgsmål bliver måske – måske ikke – besvaret i morgen kl. 13.00 i Retten i Lyngby, når der falder dom i den sag som ejerne af Diamol har rejst fordi de mener, at Dansk Galops Overvoldgift ikke har holdt sig til Voldgiftsloven.
Sir Henry var først i mål, men efter protest var Highflyer med Nicolai Stott, der var nummer tre over mål, deklasserede Sir Henry til en tredjeplads, og Diamol, der var nummer to over mål, blev udråbt til Derbyvinder.
Efterfølgende blev sagen behandlet i Galopsportens Overvoldgift – det svarer til travsportens Løbsdomstol – og her fandt man, at den episode, som Sir Henry havde været involveret i, ikke var så alvorlig, at den skulle deklasseres, og man ændrede rækkefølgen således Sir Henry blev Derbyvinder.
Jeg skrev om Derbyløbet og episoden på min blog frittrav umiddelbart efter løbet, og du kan læse, hvad jeg mente – og fortsat mener om løbet på dette link – klik her.
Får Diamols ejere ret i deres sag, får dommen ikke blot konsekvenser for hestevæddeløbssporten, men for alle idrætsgrene.
Til Ritzau siger juraprofessor Jens Evald om sagen:
– Sporten er meget bedre gearet til at løse sagerne selv. For det første går det meget hurtigere, for det andet er det meget billigere, mener Jens Evald.
– Når vi taler om fortolkning af sportens egne regler, så mener jeg, at domstolene skal holde sig langt væk, siger han.
I Aalborg er anden sag under behandling i retten.
Her drejer det sig om et krav om erstatning for svie og smerte samt tabt arbejdsfortjeneste som følge af skader opstået i et travløb for 5 år siden.
Sagsøgeren, Michala Borup Nyborg har anlagt sagen mod Erik Uhrenfelt, der blev fundet skyldig i styrtet dengang og idømt en bøde og udelukkelse.
Det er første gang, at en sådan sag fra travsportens rækker prøves ved en Domstol, og får sagsøgeren ret, så kan det ikke gå hurtigt nok med at få tegnet ansvarsforsikringer for alle kuske.
I dag har alle en Ulykkesforsikring, men den dækker f.eks. ikke tabt arbejdsfortjeneste.
Hvornår der falder dom i Aalborg-sagen vides endnu ikke – der mangler fortsat nogle vidneafhøringer.