TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Fynsk succesopdrætter

af | Nyheder

Hvad har Opdrætningsløbsvinderen Fossa, DM i Monté-vinderen Albatros og sejrshestene Draco, Do It Mingus og T Rex tilfælles? De er alle er opdrættet af Bent Lindhardt!

Bent Lindhardt har gennem årene opdrættet et utal af fine heste, heriblandt Agouti, Emu, Falco og Mano, men 2019 har formentlig været det bedste år nogensinde for den pensionerede fynske dyrlæge.

Bent Lindhardt (yderst t.h.) i vindercirklen efter Fossas sejr i Dansk Opdrætningsløb. Foto: Burt Seeger

-Fossa var jo f.eks. min første klassiske vinder og det i sig selv er jo meget stort. Jeg holder egentlig ikke øje med hvor mange løb mit opdræt vinder per år, men jeg er da også ret sikker på, at det har været et af de allerbedste år – selvom jeg engang for mange år siden blev Årets Opdrætter på Fyn efter et år, hvor Echidna, Emu, Falco og Agouti havde vundet rigtig mange løb, siger Bent Lindhardt, der startede som opdrætter i 1984.

-Mit første føl var Lama, der dog ikke blev til noget. Dengang boede jeg et andet sted, men i ’86 flyttede jeg her til Morud (ca. 15 km nordvest for Odense) og har opdrættet travheste lige siden, så det er da blevet til nogle stykker gennem årene. Jeg mener, at hingstføllet Harpy fra i år er nummer 78 i rækken.

Stamhoppen Biretto
Føromtalte Lama var efter Smart Noble og Camilla Horne, der således blev 66-årige Bent Lindhardts første følhoppe, men på daværende tidspunkt havde han allerede været hesteejer i nogle år.

-Min første hest var Biretto, som jeg i sin tid købte af min kollega, H.C. Sørensen i Biersted, fortæller Bent Lindhardt.

T Rex, der for nylig vandt sin sejr nummer 40. Arkivfoto Kanal 75

-Jeg havde i mange år gået med en drøm om at opdrætte mine egne heste, men ville gerne starte med en hest, som jeg selv havde haft som væddeløber – og det fik jeg mulighed for med Biretto.

-Mens jeg læste til dyrlæge i København, kom jeg i stalden hos Per Hansen på Lunden, hvor jeg bl.a. mødte Biretto. Efter et års tid spurgte jeg H.C. om hun var til salg? Det var hun og vi blev enige om en pris.

-Jeg havde selv amatørlicens på det tidspunkt og vandt også nogle løb med Biretto, men hun blev hurtig for god til sådan en som mig, så det var primært Peter Hansen og i en kort periode Axel Jacobsen, som kørte hende.

-Birettos første afkom var Nyala, der senere videreførte sin mors blod her stutteriet og den stamme holder jeg stadig fast ved. Moa (Scarlet Knight-Echidna) er såedes tredje generation efter Biretto. Normalt har jeg beholdt første hoppeafkom efter mine hopper, men for Moas vedkommende solgte jeg den første hoppe, Goanna. Jeg håber dog at kunne beholde hende nogle år endnu og forhåbentlig få endnu et hoppeføl.

Albatros med Marie S. Andersen går forbi Rocky Egedal til sejr i DM i Monté. Foto: Gorm Johansen

Ingen særlig udstrålling
Bent Lindhardt har som nævnt i år fået sin første klassiske vinder i skikkelse af Fossa (Wishing Stone-Moa), der vandt Dansk Opdrætningsløb og som 2-års er noteret for tre sejre og 332.000 kroner i indkørte præmier. Wishing Stone-sønnen blev på sidste års Derbyauktion solgt til Stutteri Disney for 100.000 kr.

-Fossa er en dejlig hest. Jeg synes ikke han havde nogen speciel udstråling, da han var føl, men han var til gengæld frygtelig fræk. Jeg valgte at kastrere ham allerede som plag – ikke så meget fordi han var fræk, men kun fordi jeg havde en hoppe, han gik sammen med, siger Bent Lindhardt.

-Det er jo en fornøjelse at se hvordan det går ens opdræt og Fossa er virkelig havnet et sted, hvor man er rigtig dygtige til at træne ungheste.

Gode råd til nye opdrættere
Foruden Moa, der i år er i fol v/Great Challenger, har Bent Lindhardt yderligere kun én aktiv følhoppe, Rhea (Love You-Alfa GT), som repræsenterer en af de stærkeste hoppelinjer i dansk traveravl med et utal af fine heste.

Rheas første afkom er 3-årige Eagle (v.e. Offshore Dream) og hun er nu i fol v/Wishing Stone. Rhea er mor til Bent Lindhardts eneste føl i år, hingsten Harpy (Bar Hopping).

Draco – Bent Lindhardts eneste svenskregistrerede opdræt. Foto: Gorm Johansen

-Jeg var i sin tid heldig at få lov til at købe først Special GT (mor til Falco, Mano m.fl.) og senere også lillesøsteren Alfa GT af Mogens Laursen, som jeg har haft store glæde af at kende. Jeg var også dyrlæge for Mogens i mange år og har lært virkelig meget af ham – han har været en slags mentor for mig, siger Bent Lindhardt.

-Et af de bedste råd til nye opdrættere er faktisk at man får sig en mentor, en erfaren opdrætter, som man kan spørge til råds og sparre med når man får nogle idéer.

-Det er jo ikke bare lige at købe en hoppe og bedække hende; der er mange ting, der skal tages i betragtning – man skal bl.a. ikke mindst ha’ noget ”rygrad” og være klar til at tage nogle skuffelser. Alle, der har været med i nogle år, ved jo, at ikke alle ens heste bliver kanoner, så man skal kunne tåle noget modgang og ikke give op lige med det samme.

-Når det så er sagt, skal man også tænke over, om man vil avle til sig selv eller med henblik på at sælge på en auktion. Der ender ofte med at mange sælger deres opdræt, men ikke har haft det med i planlægningen på forhånd – og så kan man godt blive skuffet hvis ens opdræt ikke opnår en særlig høj pris på auktionen.

-Jeg har altid selv prøvet at vælge hopper, der repræsenterer en stærk moderlinje som f.eks. Biretto og Alfa GT. Mht. valg af hingst kommer man oftest langt med at vælge enten hingste, der allerede har bevist, at de kan avle, eller uprøvede hingste, der har haft en god væddeløbskarriere.

Bent Lindhardt er også aktiv amatørkusk. Foto :Gorm Johansen

Fremtiden
Bent Lindhardt har gennem årene solgt stort set alle sine heste på auktioner – senest Fossas lillesøster Goanna, der er gået i træning hos Nicolaj Andersen – og næste år kommer Harpy også med på Derbyauktionen.

-Det er nu ikke fordi man ikke kan købe hestene før auktionerne, men det har bare altid været en god måde at gøre det på, og det er også et ekstra spændingsmoment for mig som opdrætter, hvem der køber hesten og hvor den kommer hen, siger Bent Lindhardt, som aldrig har købt en hest tilbage på en auktion.

-Jeg har som regel en mindstepris, men det er noget jeg holder for mig selv, og det har aldrig været aktuelt at købe tilbage.

– Mit opdræt er nu i en fase hvor jeg koncentrerer mig om de to hopper jeg har og specielt håber jeg på et par hopper mere efter Moa, da denne hoppelinie kun er repræsenteret af få hopper i avlen. Jeg har altid stået for de alle opgaver på stutteriet, på nær klargøring til og præsentation på auktion, og har haft stor glæde af det. Det håber jeg at blive ved nogle år endnu.