TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Drømme og ambitioner

af | Nyheder

Nystartet travopdrætter har store drømme og ambitioner for fremtiden.

Henning Scharstein

Selvom foråret lader vente på sig, blæser der optimistiske vinde over dansk travsport og en af dem, der virkelig tror på fremtiden er Henning Scharstein, som har investeret i ikke færre end syv følhopper og i år venter i alt fem føl.

På nuværende tidspunkt står alle følhopperne hos Aalborg-træner Leif Nørbak ved Sæby, men inden længe flytter hele flokken ind på Henning Scharsteins nye landejendom mellem Jystrup og Ringsted, der fremover vil danne rammen omkring “Hennings Travopdræt”.

-Det lyder måske af meget at man som privatmand starter op med så relativt mange følhopper, men jeg håber selvfølgelig, at vi får det opsving inden travsporten, som så mange går og taler om. Det er overordnet set baggrunden for, at jeg har kastet mig ud i det her “projekt”, siger Henning Scharstein.

Hvis efternavnet lyder bekendt, så er det ikke helt forkert. Hennings far, Erik Scharstein, havde travheste i mange år og har bl.a. opdrættet Hoppe Derby-vinderen Oliva Air.

“Junior” er således arveligt belastet og har i mange år også været beskæftiget inden for travsporten, men er i dag sælger i lastvognsfirmaet H.E. Jørgensen A/S, der har 12 afdelinger på Sjælland og ca. 230 ansatte.

-Men i mange år var det mest trav det handlede om, siger Henning.

-I 9. klasse begyndte jeg at komme og hjælpe til i stalden hos Rigo Larsen og i starten af 90’erne fik jeg amatørlicens. Jeg tog på et tidspunkt en tur til Italien sammen med Jeppe Juel og Christian Lindhardt, men det var ikke den ventede succes, så jeg rejste hjem igen.

-Da jeg kom hjem spurgte jeg Ken Ecce om der var et sted, han kunne anbefale hvis jeg ville arbejde i udlandet, og han syntes jeg skulle tage ned til den tyske træner Helmut Biendl, hvor jeg var i ca. 1 ½ år. Det var meget lærerigt, men det var hele tiden meningen, at jeg helst ville til Sverige, så jeg rejste videre til Anders Lindqvist og var hos ham i et års tid, indtil han lukkede stalden og flyttede til Frankrig. Hos Lindqvist kunne man lære kundeservice, som var hans stærkeste kort.

-Jeg valgte at blive i Sverige og kom så til Blädingeås Stutteri, hvor jeg fik lov til at “lege” med en masse ungheste. De havde på det tidspunkt 60-70 heste i hver årgang, og jeg fik ansvaret for tilkøring af unghestene. Jeg synes det er fascinerende, at man ikke høster blomsterne her og nu, men i stedet kan følge udviklingen på hesten og se, at den lige pludselig forstår hvad det hele handler om. Det var afgjort den periode, der har betydet mest for mig.

-Her mødte jeg mange prominente travtrænere fra hele Sverige og en del italienere. Bl.a. husker jeg engang hvor Olle Goop var og prøvekøre og købe heste. Det var mit første år hos Goya, som drev Blädingeås Stutteri. Ole Goop spurgte til om jeg kunne anbefale en af unghestene – jeg husker tydeligt svaret: “Du skal købe Nobel Ås” sagde jeg – heldigvis blev Nobel Ås en af den årgangs seks millionærer. På Blädingeås lærte jeg forretningsforståelse og mærkede hvor ekstremt et menneske kunne gå målrettet efter at lave den bedste hest muligt.

Henning Scharstein var senere ansat hos Lars Lykke og i en kortere periode hos Max Nielsen, inden han stoppede som staldmand.

Henning Scharsteins nye ejendom

Masser af plads
Henning Scharstein har med andre ord prøvet lidt af hver, og de erfaringer han har gjort sig gennem årene, har han selvfølgelig taget med sig i sit nuværende virke som opdrætter, selvom der stadig er masser at lære.

-Det er ingen hemmelighed at jeg elsker hestene, elsker forskelligheden der er på individerne. Men at jeg startede op med travavl på den måde jeg gjorde, skyldes dels min personlighed med en udpræget skabertrang, og det, at jeg efter en svær tid med en dyb depression skulle gøre noget som ville ændre mit liv drastisk – og give mig nyt indhold i livet, siger Henning.

-Allermest af alt kan jeg karakteriseres som værende et stort familiemenneske, hvor dem jeg har omkring mig har betydet mere end jeg selv gjorde. En skilsmisse, som tog ekstremt hårdt på mig, gjorde at jeg i flere år kun kunne mærke glæden når heste tog min opmærksomhed, for man kan ikke håndtere heste og spekulere på andre ting på en og samme tid.

-Det stod mig klart, at jeg skulle tage styring over mit eget liv og foretage mig noget der gjorde MIG glad. Jo længere jeg tænkte over det, desto mere blev jeg klar over at mit liv skulle indholde en hverdag med heste fra morgen til aften.

-Jeg kunne hele tiden mærke at avl og det, at arbejde med ungheste ville kunne gøre den store forskel. “Bonussen” er så, at man kan fortsætte med at avle til man er langt oppe i årerne – og alt det resulterede i, at jeg satte den nye etplansvilla fra 2014 til salg og købte gården heri Jystrup.

Der hører ca. 9 hektar til ejendommen og det er planen, at al jorden skal udlægges som folde.

-Hø og halm køber jeg mig til; jeg skal i stedet i gang med at indrette den ene bygning med otte folebokse på 8 x 4 meter. Det er næsten dobbelt som stort, som man normalt anbefaler, men der er masser af plads på gården og jeg vil hellere udnytte pladsen. En anden bygning på 300 kvm. bliver indrettet til løsdrift, siger Henning.

-Ejendommen ligger meget idyllisk med skov hele vejen rundt, og det er et meget bakket terræn, så ungheste bliver automatisk trænet hver dag uden de opdager det.


Hingstføl e. Judge Joe-Simb Laika

Syv følhopper
Henning Scharstein har pt. i alt syv følhopper, og foreløbig er de første to føl kommet til verden.

-Ja, der skulle faktisk ha’ været tre føl på nuværende tidspunkt, men Ekulla Palema (Muscles Massive) er foreløbig gået godt tre uger over tiden. Hun skulle have folet 17. marts, men det er hendes første føl, så det er helt normalt, siger Henning Scharstein.

De syv følhopper er:

Ekulla Palema (se)(Muscle Massive-Ingrid Palema/Alf Palema). Særdeles spændende moderlinje, der indeholder flere millionærer. Mormoderen Ingrid Palema tjente selv 2 mill. SEK og har fire (!) søskende med over 1 mill. SEK på præmiekontoen.
Ekulla Palema er som nævnt i fol v/Brilliantissime og går næste gang til Andover Hall.

Fantasy Step (se)(Juliano Star-Joys Joy/Sugarcane Hanover) – fire afkom i Sverige, hvoraf Novene Step (1.16,4a-62.000 SEK) har gjort det bedst.
I fol v/Great Challenger. Fantasy Step går i år til S J’s Caviar.

Princess Step (se)(Super Arnie-My Joy/Smokin Yankee) – et enkelt afkom i Sverige, 3-årige Sidestep (Weingartner), der er ustartet. Princess Step har i år fået et hingstføl e. Brilliantisme – en fransk Ready Cash-søn, der er blevet meget flot modtaget med sin første årgang, der er to år i år. På den franske  Deauville-auktion i september 2017 blev 13 afkom efter Brillantissime således solgt for en gennemsnitspris af 59.538 Euro.
Princess Step går nu til Orlando Vici.

Salina (ENS Snapshot-Dika/Little Devil), en af de hurtigste danskfødte hopper gennem tiderne med rekord 1.10,7a, 19 sejre og 647.000 kr.
Salina står netop nu til bedækning i Frankrig ved Ready Cash-sønnen Charly du Noyer.

Læs om Brilliantissime og Charly du Noyer: KLIK HER

Simb Laika (se)(Turbo Thrust-Laura Simb/Anders Crown) – fire afkom i Sverige, hvoraf tre har startet med Fabulous (1.13,7a-179.000 SEK) som den bedste. Moderen Laura Simb er svensk, men repræsenterer en solid, gammel dansk hoppelinje, der går helt tilbage til amerikanskfødte Angelina, der blev importeret fra USA i 1900. Her finder man bl.a. Derbyvinderne Klondyke og Victorty King og en lang række andre fine heste. Laura Simbs mor er danskfødte Laika Hastrup (Pay Dirt), der foruden Laura Simb er bl.a. mor til Simb Moonrunner (1.12,8a-3,8 mill. SEK).
Simb Laika har i år fået et hingstføl e. Judge Joe og går nu til S J’s Caviar.

Sunstep (se)(Coktail Jet-Joys Joy/Sugarcane Hanover) – et enkelt afkom i Sverige, 3-årige Cama Step (hp. e. Select Yankee), der er ustartet.
I fol v/Great Challenger. Sunstep går i år til S J’s Caviar.

Hingstføl e. Brilliantissime-Princess Step

Taste (se)(Pastor Stephen-Over And Out/General November) er Henning Scharsteins nyeste følhoppe. Taste er en 4-årig hoppe hvis mormor er superhoppen Krossed Out (1.12,8a-6 mill. SEK), der huskes for en stor karriere hos Stig H. I avlen var hun ikke noget særligt, men er til gengæld mormor til flere fine heste.
Taste går i år til S J’s Caviar.

-Fire af mine hopper går til S J’s Caviar, men hvis de ikke kommer i fol, går de i stedet til Great Challenger, siger Henning Scharstein.

Princess Step, Ekulla Palema, Sunstep og Fantasy Step er alle svenskregistrerede, men det er sandsynligt at de fleste bliver “eksporteret” til Danmark.

-Det har jeg ikke lagt mig fast på endnu. Der er mange overvejelser på kryds og tværs, som spiller ind, så jeg må tage tingene lidt som de kommer, siger Henning Scharstein.

-Jeg har f.eks. allerede tre, der har vist interesse for Ekulla Palemas før – alle svenskere – så det er nok meget sandsynligt, at hun forbliver svenskregistreret. Hvis jeg ikke får solgt føllet inden, kunne man godt forestille sig, at jeg sender det på auktion i Stockholm i maj måned næste år, men nu må vi se.

-Jeg regner umiddelbart med, at fem af hopperne skal være danskregistrerede. Det var et af mine formål med at købe hopper i Sverige, at få flere følhopper til Danmark, og samtidig er der jo også mulighed for at få fat i nogle bedre stammer i Sverige, slutter Henning Scharstein.