Feicy Hjordal bedre end Tumble Dust

Skrevet af Henrik Berg d. . Udgivet i Nyheder

FeicyHjordal

Som tidligere nævnt har Derbyvinderen Tumble Dust – foreløbig – sat tre danske rekorder i 4-årssæsonen, men dén rekord kan Feicy Hjordal stikke. Familien Nørlems tophoppe satte for over 30 år siden hele FIRE danske rekorder som 4-års! 

Feicy Hjordal var desværre slettet i Derbyet, men blev alligevel kåret som “Årets 4-åring” i tidsskriftet “Travsporten 1983/84″ og det var fuldt fortjent efter en sæson, der bød på 11 sejre og 236.300 kroner i 32 starter.

Feicy Hjordals opdrætter og ejer, Egon Nørlem, vandt selv syv løb med Beau Brummel-hoppen, mens sønnerne Michael og Jørn begge vandt to løb.

Hurtigste notering blev tiden 1..15,1a/1600 meter sat på en andenplads i Skovbo’s Eliteløbs indledende afdeling. Løbet var delt op i tre indl. afdelinger for hhv. 3- og 4-åringer samt ældre heste, og 4-åringernes løb blev vundet sikkert af U S Triplement med Veijo Heiskanen i 14,9 foran Feicy Hjordal i 15,1.

Tiden var ensbetydende med ny dansk rekord for 4-årige hopper.

I finalen i Skovbo’s Eliteløb sluttede Feicy Hjordal i øvrigt uplaceret – og generelt havde hun ikke den store succes på Skovbo det år. Feicy Hjordal var således blandt favoritterne i 4-årsmesterskabet, men løbet blev i stedet et opgør mellem Fine M og Florican Dirt, der vandt hvert sit heat. De to heste mødtes i et tredje og afgørende heat, hvor Fine M med Preben Kjærsgaard i sulkyen var bedst, men det er jo en anden historie.

Til gengæld vandt Feicy Hjordal bl.a. det traditionsrige Rex The Great-løb på Derbydagen, der dengang var et afdelingsløb med to afdelinger over hhv. 2.000 og 1.600 meter autostart. Med Michael Nørlem i sulkyen vandt hun begge afdelinger og satte favoritten, Axel Jacobsens sejrshest Empire Vixi grundigt til vægs.

I 1. afdeling satte Feicy Hjordal ny dansk rekord med tiden 1.16,3a/2000 meter og i 2. afdeling vandt hun på 1.15,2a/1600 meter, hvilket således kun var 1/10 sek. over hendes egen danske rekord.

- Det var helt vildt! husker Michael Nørlem, som dengang netop var fyldt 20 år.

- Jeg havde haft amatørlicens i to år, men det var første gang jeg skulle køre på Lunden, så jeg var jo nok lidt nervøs, især når far havde givet mig lov til at køre Feicy Hjordal, som var vores klart bedste hest på daværende tidspunkt.

- Der var en del respekt omkring Empire Vixi, der kort forinden havde været nummer tre til Legolas, så det så på forhånd svært ud. Samtidig var Feicy Hjordal ultra langsom fra start, så hun fik egentlig først fat med en omgang tilbage og så var det bare “fuld skrue” hele vejen hjem.

- Feicy Hjordal gik helt fantastisk og det var i øvrigt min fars første sejr/sejre på Lunden. Hun havde i det hele taget  en meget flot karriere. Jeg mener hun vandt 31 løb, bl.a. også Jydsk 2-årings Grand Prix, men far havde konsekvent slettet hende i alle årgangsløb på Lunden. Rex The Great-sejren var meget stort og for familien tror jeg det er fuldt på højde med Wee Hjordals Derbysejr.

Foruden de allerede nævnte rekorder satte Feicy Hjordal også dansk rekord i snorestart på både sprint (16,7) og normaldistancen (17,2). Sidstnævnte rekord forbedrede hun selv senere på sæsonen til 16,9.

Efter 4-årssæsonen var Michael Nørlem stort set fast kusk bag Feicy Hjordal, der bl.a. også vandt en V6-finale i Gulddivisionen og tjente i alt 631.000 kr.

Også stjerne i avlen
Feicy Hjordal var opdrættet og ejet af Egon Nørlem i Støvring, som gennem mere end 40 år havde stor succes med de mange Hjordal-heste. Hans første opdræt var dog Lysette Hanover (f. 1965), der blev mor til topheste som bl.a. Sussi Hjordal og Honey Hjordal. Allerede året efter (1966) kom den første Hjordal-hest til verden, Mac Hjordal, der vandt 51 løb, bl.a. Billund Travs Åbningsløb i 1971.

Siden fulgte en perlerække af fine heste med Derbyvinderen Wee Hjordal og Hoppe Derby-vinderen Grace Hjordal som de allerstørste. Sidstnævnte, der ejes af Aalborg-amatøren Per Kristiansen, som også i sin tid stod for den daglige træning af Grace Hjordal, vandt Dansk Hoppe Derby i 2003 – samme år som det sidste Hjordal-føl kom til verden på Egon Nørlems stutteri i Støvring.

Et af disse var Lee Hjordal, der samtidig blev Feicy Hjordals sidste føl og dermed blev ringen sluttet.

Lee Hjordal var ingen stjerne, men overordnet set var Feicy Hjordal en stor succes i avlen som mor til bl.a. Derbyvinderen Wee Hjordal (1.14,1a-1.424.000 kr), Garant Hjordal (1.14,0a-499.000 kr) og yderligere tre afkom med over 100.000 kroner på præmiekontoen. Feicy Hjordals afkom vandt i alt 63 løb og 2.644.000 kr.

Still-going-strong
Egon Nørlem er i dag 81 år og selvom han døjer lidt med bentøjet, følger han stadig levende med i travsporten.

- Far fik en ny computer til sin seneste fødselsdag og kan på den måde følge med i hvad der sker rundt om i verden, men han kommer også på banen hver lørdag når vi træner og kommer til trav hver løbsdag i Aalborg, siger Jørn Nørlem, Egon Nørlems yngste søn, som i sin tid vandt begge sine starter med Feicy Hjordal.

Jørn er familiens “leksikon” når det handler om Hjordal-hestenes mange triumfer og Feicy Hjordal er selvfølgelig én af de heste, der vækker allerflest minder.

- Jeg er ret sikker på, at Feicy satte i alt syv danske rekorder, så det er klart at hun har betydet utrolig meget for vores familie, siger Jørn.

Feicy Hjordal er i øvrigt aktuel som mormor til Derbydeltageren Tack Wee, der er opdrættet af Jørn Nørlem. Han har stadig moderen, Exel Hjordal, der ikke har fået føl i år, men nu er i fol v/From Above US.